Οι χώρες με τα περισσότερα πυρηνικά όπλα στον κόσμο

Οι χώρες με τα περισσότερα πυρηνικά όπλα στον κόσμο

Μια καταγραφή των πυρηνικών υπερδυνάμεων του πλανήτη και των δυνατοτήτων τους να καταστρέψουν ολόκληρες πόλεις με το πάτημα ενός κουμπιού

Πριν από μερικές δεκαετίες η κούρσα των πυρηνικών όπλων δημιούργησε ένα οπλοστάσιο μαζικής καταστροφής σε ορισμένες χώρες του πλανήτη. Από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης μέχρι σήμερα, η διαδρομή των πυρηνικών οπλοστασίων έχει αλλάξει.

Η γενικότερη άποψη μεταξύ των ισχυρότερων του πλανήτη είναι ότι η φερόμενη απειλή μιας ολέθριας πυρηνικής καταστροφής έχει εκλείψει μετά τη Συνθήκη Μη Διάδοσης των Πυρηνικών Όπλων του 1970. Παρόλα αυτά, η πρόσφατη κινητικότητα της Βόρειας Κορέας να αποκτήσει την απαραίτητη τεχνολογία για να δείξει τα πυρηνικά της δόντια στους εχθρούς της, έχει επαναφέρει την κουβέντα περί πυρηνικών εξοπλισμών.

Για αυτόν τον σκοπό η Επιστημονική Αμερικανική Ομοσπονδία συνέταξε μια λίστα με όλες τις διαθέσιμες πυρηνικές κεφαλές των χωρών που εξακολουθούν να διαθέτουν όπλα μαζικής καταστροφής:

ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ: 60 ΠΥΡΗΝΙΚΕΣ ΚΕΦΑΛΕΣ

Για πολλά χρόνια οι ΗΠΑ προσπαθούσαν να δώσουν μια διπλωματική λύση στο ζήτημα των πυρηνικών όπλων της Βόρειας Κορέας. Όμως η αρχική συμφωνία του 1994 επί προεδρίας Κλίντον απέτυχε. Το 2003 η Βόρεια Κορέα αποσύρθηκε από τις συζητήσεις και μετά από τρία χρόνια διεξήγαγε την πρώτη πυρηνική της δοκιμή. Σήμερα υπολογίζεται ότι διαθέτει τουλάχιστον 60 πυρηνικά όπλα.

ΙΣΡΑΗΛ: 80 ΠΥΡΗΝΙΚΕΣ ΚΕΦΑΛΕΣ

Η κυβέρνηση του Ισραήλ ούτε παραδέχεται αλλά ούτε και αρνείται επισήμως ότι διαθέτει πυρηνικά όπλα. Κάτι το οποίο αποτελεί εδώ και χρόνια ένα κοινό μυστικό στην περιοχή. Όλα αποκαλύφθηκαν για πρώτη φορά από έναν πληροφοριοδότη και πρώην πυρηνικό τεχνικό, τον Mordechai Vanunu. Δυτικές δυνάμεις όπως οι ΗΠΑ και η Βρετανία είχαν βοηθήσει ούτως ώστε το πυρηνικό πρόγραμμα του Ισραήλ να διατηρηθεί «κρυφό». Το 2009 ο Guardian είχε ρωτήσει τον πρόεδρο Ομπάμα για τα πυρηνικά του Ισραήλ, αλλά εκείνος είχε αποφύγει να απαντήσει.

 

ΙΝΔΙΑ: 130 ΠΥΡΗΝΙΚΕΣ ΚΕΦΑΛΕΣ

Η κατάσταση σε αυτήν την περίπτωση μπορεί να χαρακτηριστεί ως ιδιαίτερα επικίνδυνη. Κι αυτό διότι η Ινδία είναι σε διαρκή διαμάχη με το γειτονικό Πακιστάν, το οποίο επίσης διαθέτει ένα ισχυρό πυρηνικό οπλοστάσιο. Το 2003 η Ινδία δεσμεύτηκε να μην χρησιμοποιήσει ποτέ τα πυρηνικά της όπλα εάν πρώτα δεν δεχτεί η ίδια επίθεση με πυρηνικά. Η πρώτη απόπειρα κατασκευής πυρηνικών όπλων από την Ινδία έγινε τη δεκαετία του 1960, με στόχο να καταπολεμήσει τον τότε κινεζικό επεκτατισμό στην περιοχή. Στη συνέχεια προχώρησε σε σειρά δοκιμών οι οποίες προκάλεσαν την οργή των ΗΠΑ και την επιβολή κυρώσεων. Όμως στην πορεία οι κυρώσεις αυτές ακυρώθηκαν.

 

Δείτε τις υπόλοιπες χώρες στο Fortune Greece

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα