Οι φασίστες χτυπούν και πάλι την πόρτα του ευρωταμείου

NPD party leader Frank Franz, right, NPD's member of the European Parliament, Udo Voigt, left, and head of the Berlin NPD Sebastian Schmidtke, center, go through the security check before the verdict to outlaw the far-right party NPD at the German constitutional court in Karlsruhe, southern Germany, Jan. 17, 2017. (Uwe Anspach/dpa via AP)
NPD party leader Frank Franz, right, NPD's member of the European Parliament, Udo Voigt, left, and head of the Berlin NPD Sebastian Schmidtke, center, go through the security check before the verdict to outlaw the far-right party NPD at the German constitutional court in Karlsruhe, southern Germany, Jan. 17, 2017. (Uwe Anspach/dpa via AP) AP

Οι ομοϊδεάτες της Χρυσής Αυγής στην Ευρώπη επιχειρούν να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση από την ΕΕ, που κατά τα άλλα μισούν. Δεν τα είχαν καταφέρει για το 2018

Η ακροδεξιά βρυχάται και ζητά ξανά χρηματοδότηση από την -κατά τα άλλα μισητή γι' αυτούς ΕΕ- για το 2019. Μετά την «ήττα» που υπέστησαν τα φασιστικά μορφώματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το 2018, όταν η ανεξάρτητη «Αρχή για τα Ευρωπαϊκά Κόμματα και τους Οργανισμούς» που ελέγχει τις υποψηφιότητες για τις χρηματοδοτήσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν τα άφησε καν να καταθέσουν υποψηφιότητα για χρηματοδότηση, φέτος, δύο από αυτά μπόρεσαν να περάσουν αυτό το εμπόδιο.

Έτσι, η APF και η AENM (της οποίας μέλος είναι και το APF) βρίσκονται στο μητρώο της Αρχής, περιμένοντας αν τελικά θα εγκριθεί η αίτησή τους για χρηματοδότηση το 2019.

Η «Συμμαχία για την Ειρήνη και την Ελευθερία» (The far-right nationalist Alliance for Peace and Freedom-APF) πήρε αριθμό πρωτοκόλλου ως εγγεγραμμένη στην ανεξάρτητη εποπτική Αρχή στις 14 Φεβρουαρίου.

Στην APF συμμετείχαν και οι ευρωβουλευτές της «Χρυσής Αυγής», όπως επίσης και ο ναζί ευρωβουλευτής του NPD από την Γερμανία.

Με τα περισσότερα από 400.000 ευρώ που εξασφάλισαν από το Ευρωκοινοβούλιο για το 2017, οι ευρωφασίστες είχαν ενοικιάσει και γραφεία στην Place Luxembourg, πολύ κοντά στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες. Στις εγκαταστάσεις τους είχαν δώσει το όνομα των δύο δολοφονημένων χρυσαυγιτών Φουντούλη και Καπελώνη, μιας που ο πατέρας του πρώτου είναι ευρωβουλευτής. Στο κτίριο πραγματοποιούνταν διάφορες φιέστες μίσους, αλλά και πολλά συλλαλητήρια από Βέλγους -και όχι μόνο- αντιφασίστες.

Ωστόσο, το ακροδεξιό ευρωπαϊκό κόμμα πέταξε έξω τους χρυσαυγίτες πριν από περίπου οχτώ μήνες. Παρόλο που η ΧΑ κρατάει χαμηλά τους τόνους και μυστικούς τους λόγους «εξοβελισμού» της από το ευρωκόμμα της ακροδεξιάς, πληροφορίες του news247 αναφέρουν ότι οι βαριές κατηγορίες που βαρύνουν τους χρυσαυγίτες στο δικαστήριο που βρίσκεται σε εξέλιξη για την εγκληματική οργάνωση είχε ως αποτέλεσμα την περικοπή της χρηματοδότησης. Χωρίς τους κατηγορούμενους χρυσαυγίτες, είναι πιθανό να φτάσουν πιο κοντά στην πηγή των χρημάτων.

Το άλλο κόμμα είναι η Συμμαχία των Ευρωπαϊκών Εθνικών Κινημάτων (Alliance of European National Movements -AENM), κάτι σαν ομοσπονδία φασιστικών κομμάτων. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα EUobserver, η AENM ιδρύθηκε στην Ουγγαρία από την Μπέλα Κόβακς (εκλεγμένη με το ακροδεξιό κόμμα της χώρας Γιόμπικ), μια ευρωβουλευτή αμφιλεγόμενη, που έχει κατηγορηθεί και ως πράκτορας των Ρώσων.

Η έγκριση χρηματοδότησης για το 2019 φαίνεται πιθανή, παρόλο που οι συζητήσεις για τους νέους κανόνες και τις ευρωεκλογές που έρχονται μπορεί να “κόψουν” και φέτος τη φόρα των φασιστών. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την αναθεώρηση της πολιτικής για την χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων, δηλώνοντας την επιθυμία να καταστήσει πιο διαφανή, να διασφαλίσει τη δημοκρατική νομιμότητα και να βελτιώσει την επιβολή των κανόνων. Οι διαπραγματεύσεις για το θέμα στο Ευρωκοινοβούλιο αναμένεται να ξεκινήσουν την ερχόμενη εβδομάδα. Αν τελικά περάσει η πρόταση της Κομισιόν θα εφαρμοστεί το 2019.

Φωτογραφία: Uwe Anspach/dpa via AP

ADVERTISING

SHARE: