Οι PODEMOS θα προηγούνταν των σοσιαλιστών σε ψήφους σε περίπτωση επαναληπτικών εκλογών

default image

Με την διαφαινόμενη αδυναμία να σχηματιστεί κυβέρνηση στην Ισπανία, βγαίνουν στη δημοσιότητα δημοσκοπήσεις στο σενάριο επαναληπτικών εκλογών. Λίστα με κοινά σημεία προτείνει ο ηγέτης των σοσιαλιστών για ευρεία συγκυβέρνηση αριστεράς και κεντροδεξιάς

Νέα δημοσκόπηση δείχνει πως το κόμμα των Podemos θα έρχονταν στη δεύτερη θέση, περνώντας σε εκλογική δύναμη τους σοσιαλιστές, σε περίπτωση επαναληπτικών εκλογών. Συγκεκριμένα η έρευνα του CIS (Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών) δίνει στον Μαριάνο Ραχόι ποσοστό 28,7%, σχεδόν παρόμοιο με αυτό που είχε λάβει το Δεκέμβριο, ενώ παρουσιάζει τους σοσιαλιστές να υποχωρούν από το 22.1% στο 20,5%. Αντίθετα, οι Podemos εμφανίζονται ελαφρώς ενισχυμένοι, με ποσοστό 21.9%, σε σχέση με το 20,6% που έλαβαν στις εκλογές. Τέλος, στο 13.3% καταγράφεται η δημοσκοπική δύναμη των Ciudadanos (το κεντρώο, κεντροδεξιό αδερφό κόμμα του Ποταμιού), με μικρή υποχώρηση από το 13,9% των εκλογών.

Σε κάθε περίπτωση, με βάση τη δημοσκόπηση, μια νέα προσφυγή στις κάλπες δεν θα έφερνε λύση, αφού οι συσχετισμοί δυνάμεων θα παρέμεναν περίπου οι ίδιοι και το πολιτικό μέλλον της χώρας και πάλι αβέβαιο. Στα πλαίσια αυτά, ο γγ των σοσιαλιστών Πέντρο Σάντσες πρότεινε ένα κείμενο 53 σελίδων, πάνω στο οποίο απευθύνει έκκληση σε Podemos και Ενωμένη Αριστερά, αλλά και στο κεντροδεξιό κόμμα των Ciudadanos να συμφωνήσουν ώστε να σχηματιστεί κυβέρνηση ευρύ συνασπισμού.

Πρόταση από τους Σοσιαλιστές για κυβέρνηση ευρύ συνασπισμού

Στην προσπάθειά του να χτίσει ένα κείμενο που θα τύχει της μεγαλύτερης δυνατής συναίνεσης, ο Σάντσες υπογραμμίζει τα βασικά σημεία στα οποία φαίνεται να συμφωνούν όλα τα κόμματα και αυτά είναι η επαναδιαπραγμάτευση των όρων της δημοσιονομικής προσαρμογής με την Ευρώπη και αφήνει κάπως στο απυρόβλητο, άλλα ζητήματα, όπως το κίνημα ανεξαρτησίας της Καταλονίας.

Επιπλέον, η πρόταση των σοσιαλιστών επικεντρώνει στην αλλαγή του εργατικού πλαισίου που έφερε με τις ευλογίες των Βρυξελλών ο  Ραχόι, αλλά και μια ριζική ανανέωση στο σύστημα της παιδείας,  πάγιο αίτημα τόσο της αριστεράς, όσο και των φιλελεύθερων Ciudadanos.

Από την πλευρά του ο Πάμπλο Ιγκλέσιας έχει δηλώσεις πως δεν προτίθεται να κάτσει στο ίδιο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με το κόμμα των Ciudadanos, ενώ το κόμμα του δηλώνει θετικό στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την αυτονομία περιφερειών, κάτι που δεν στηρίζουν οι σοσιαλιστές.

Πηγή: El Pais

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα