Οι πύραυλοι της Β. Κορέας θα χτυπήσουν το Γκουάμ σε 14 λεπτά

Οι πύραυλοι της Β. Κορέας θα χτυπήσουν το Γκουάμ σε 14 λεπτά

Οι πύραυλοι της Β. Κορέας θα διανύσουν μια απόσταση 3.356,7 χιλιομέτρων και θα συντριβούν στη θάλασσα σε απόσταση 30 ή 40 χλμ από το Γκουάμ. Νέοι "κεραυνοί" Τραμπ και ανησυχία Βερολίνου

Στην περίπτωση που η Βόρεια Κορέα πραγματοποιήσει πυραυλική επίθεση κατά του Γκουάμ, θα απαιτηθεί χρόνος 14 λεπτών μέχρι οι πύραυλοι να πλήξουν τον στόχο τους, ενώ το σύστημα συναγερμού θα έχει προειδοποιήσει τους κατοίκους, σύμφωνα με το Γραφείο Εσωτερικής Ασφάλειας του Γκουάμ.

Σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου του αναφερόμενου γραφείου, οι κάτοικοι θα ειδοποιηθούν άμεσα από σειρήνες που υπάρχουν σε όλα τα σημεία του νησιού.

‘Κλιμακώνει τη φραστική επιθετικότητα ο Τραμπ’

Μέσα στο τελευταίο 24ωρο, ο Αμερικανός πρόεδρος κλιμάκωσε τον φραστικό του πόλεμο κατά της Βόρειας Κορέας, ανακοινώνοντας ότι η προηγούμενη απειλή του για “φωτιά και οργή” ίσως δεν ήταν αρκετά σκληρή, καθώς οι συνθήκες της κρίσης μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Πιονγκγιάνγκ επιδεινώνονται, σχολιάζει η εφημερίδα “The New York Times.”

Απορρίπτοντας την κριτική που δέχθηκε τόσο από το εσωτερικό, όσο κι από εξωτερικό των ΗΠΑ για την πρώιμα επιθετική γλώσσα που χρησιμοποίησε, ο πρόεδρος Τραμπ είπε ότι η Βόρεια Κορέα κι ο ασταθής ηγέτης της, Κιμ Γιονγκ-ουν έχουν πιέσει τις ΗΠΑ, αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο, για μεγάλο χρονικό διάστημα. “Ειλικρινά, για τους ανθρώπους που αμφισβητούν αυτή την δήλωση, ήταν τόσο σκληρή; Ίσως δεν ήταν τόσο σκληρή” δήλωσε ο πρόεδρος Τραμπ στους δημοσιογράφους από την ιδιόκτητη λέσχη γκολφ στο Μπεντμίνστερ του Νιου Τζέρσι. “Το κάνουν αυτό σε βάρος της χώρας μας για μεγάλο χρονικό διάστημα, για αρκετά χρόνια, και είναι καιρός κάποιος για το λαό αυτής της χώρας ή για τους λαούς των άλλων χωρών, να ορθώσει το ανάστημά του. Έτσι, αν υπάρχει κάτι, ίσως η ανακοίνωση δεν ήταν αρκετά σκληρή,” τόνισε ο Τραμπ.

Εάν ο Κιμ κάνει κάτι στο Γκουάμ, θα υπάρξει μία αντίδραση που δεν έχει δει κάποιος μέχρι τώρα

Ο Αμερικανός πρόεδρος, υπογράμμισε ότι η Βόρεια Κορέα που έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στην ανάπτυξη πυρηνικών όπλων μακράς ακτίνας δράσης, αντέδρασε στην αρχική δήλωσή του με την απειλή να εξαπολύσει πυραυλική επίθεση κατά της νήσου Γκουάμ, στον Ειρηνικό ωκεανό, που αποτελεί αμερικανικό έδαφος η οποία φιλοξενεί μία στρατιωτική βάση των ΗΠΑ στρατηγικής σημασίας. “Εάν αυτός (ο Κιμ Γιονγκ-ουν) κάνει κάτι στο Γκουάμ, θα υπάρξει μία αντίδραση που δεν έχει δει κάποιος μέχρι τώρα, αναφορικά με αυτό που θα συμβεί στην Βόρεια Κορέα,” δήλωσε ο Τραμπ, ενώ σε ερώτηση σχετική με το αν η δήλωσή του αποτελεί πρόκληση, ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε: “Δεν είναι πρόκληση. Είναι δήλωση. Δεν έχει να κάνει με προκλήσεις. Είναι δήλωση. Δεν πρόκειται να συνεχίσει ν’ απειλεί το Γκουάμ και τις ΗΠΑ. Δεν πρόκειται να συνεχίσει ν’ απειλεί την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα. Όχι, αυτό δεν είναι πρόκληση όπως το λέτε. Είναι ανακοίνωση που στηρίζεται σε γεγονότα.”

Παρέμβαση Δημοκρατικών

Στο επίπεδο της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, η κλιμάκωση της επιθετικής ρητορικής του Τραμπ έχει προκαλέσει την έντονη ανησυχία των Δημοκρατικών. Έτσι, περισσότερα από 60 μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων που ανήκουν στο Δημοκρατικό Κόμμα, απέστειλαν επιστολή στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον. Με την επιστολή αυτή, οι Δημοκρατικοί ζητούν την παρέμβαση του Αμερικανού ΥΠΕΞ, ώστε να συγκρατηθεί ο πρόεδρος Τραμπ. “Οι δηλώσεις αυτές είναι ανεύθυνες κι επικίνδυνες, ενώ ασυναίσθητα αποτελούν ευλογία για την προπαγάνδα που ασκεί η Βόρεια Κορέα στο εσωτερικό της, παρουσιάζοντας τις ΗΠΑ ως απειλή για τον λαό της Βόρειας Κορέας,” τονίστηκε χαρακτηριστικά στην επιστολή.

Στην άσκηση της κριτικής έναντι των δηλώσεων Τραμπ πρόσθεσε την φωνή του κι ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζίμι Κάρτερ που έχει επισκεφτεί τρεις φορές την Βόρεια Κορέα ως πολίτης. “Παράλληλα με την αυτοσυγκράτηση στη πολεμική ρητορική, οι ηγέτες μας θα πρέπει να ενθαρρύνουν την διεξαγωγή συνομιλιών μεταξύ της Βόρειας Κορέας κι άλλων χωρών. Ειδικότερα την Ρωσία, αλλά και την Κίνα,” τόνισε σε ανακοίνωσή του. Πρόσθεσε επίσης ότι όλες οι πλευρές θα πρέπει να διαβεβαιώσουν την Βόρεια Κορέα ότι δεν θα βρεθεί αντιμέτωπη “με οποιαδήποτε στρατιωτική ενέργεια, εάν η ίδια παραμείνει ειρηνική.”

Ανησυχία Βερολίνου για το “μέτωπο” της Πιονγιάνγκ

Ηγετικά στελέχη των συγκυβερνώντων χριστιανοδημοκρατών (CDU) και σοσιαλδημοκρατών (SPD) αναζητούν ένα παράθυρο ευκαιρίας για εκτόνωση της κρίσης στη Βόρεια Κορέα με διπλωματικές πρωτοβουλίες.

Ο χριστιανοδημοκράτης Νόρμπερτ Ρέντγκεν, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων στο γερμανικό Κοινοβούλιο, ζητεί από την Κίνα να παρέμβει και να ασκήσει την- αδιαμφισβήτητη άλλωστε- επιρροή της προς το καθεστώς της Βόρειας Κορέας. «Η Κίνα διαθέτει περισσότερες δυνατότητες, τις οποίες μπορεί να αξιοποιήσει» τονίζει ο Γερμανός βουλευτής, επισημαίνοντας ότι και το Πεκίνο έχει κάθε συμφέρον να αποφύγει φαινόμενα αποσταθεροποίησης στην ευρύτερη περιοχή. Σύμφωνα με τον Ρέντγκεν «για το ζήτημα της Β. Κορέας υπάρχει μόνο μία λύση και αυτή δεν μπορεί να επέλθει, παρά με τη συνεργασία ΗΠΑ-Κίνας».

Πάντως ο χριστιανοδημοκράτης βουλευτής δεν αποδίδει ευθύνες μόνο στη Β. Κορέα, αλλά και στην αμερικανική πλευρά. Αναφερόμενος στον Ντόναλντ Τραμπ, επισημαίνει ότι «πέφτει στο επίπεδο του αντιπάλου του, δηλαδή ενός δικτάτορα. Κατά την άποψή μου αυτό δεν δικαιολογείται με τίποτα» τονίζει.

Από την πλευρά του, ο Γιούργκεν Χαρντ, εκπρόσωπος της ΚΟ των χριστιανικών κομμάτων για θέματα εξωτερικής πολιτικής, στρέφεται πρωτίστως κατά της Β. Κορέας, επισημαίνοντας ότι οι απειλές του καθεστώτος περί επίθεσης κατά αμερικανικών συμφερόντων ήταν μία “ανυπόφορη πρόκληση”.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ΚΟ των σοσιαλδημοκρατών στο γερμανικό Κοινοβούλιο, Τόμας Όπερμαν, απευθύνει έκκληση για μία ευρωπαϊκή διαμεσολάβηση, εκτιμώντας ότι η Γερμανία από μόνη της δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος της σχετικής διαπραγμάτευσης. Ο Όπερμαν, εκ των ηγετικών στελεχών του SPD, αποδίδει ευθύνες στον Αμερικανό πρόεδρο, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «είναι επικίνδυνη η ρητορική κλιμάκωση, αλλά και περιορισμένη η εμπιστοσύνη στον Ντόναλντ Τραμπ ότι μπορεί να λάβει ορθολογικές και μακροχρόνια βιώσιμες αποφάσεις».

Γι’ αυτό, επισημαίνει ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός, ελπίζει «να επικρατήσουν στις ΗΠΑ μετριοπαθείς δυνάμεις όπως ο υπουργός Εξωτερικών Τίλερσον, ο οποίος χρησιμοποιεί πιο ήπιες διατυπώσεις».

Το ζήτημα της Β.Κορέας φαίνεται ότι αρχίζει να εμπλέκεται και στον προεκλογικό αγώνα στη Γερμανία. Ο βουλευτής της CDU Γιούργκεν Χαρντ κατηγορεί το Κόμμα της Αριστεράς (Die Linke), αλλά και μερίδα του SPD, ότι προσπαθούν να αντλήσουν πολιτικό κεφάλαιο από την ένταση στο ζήτημα της Β.Κορέας, αλλά και να πυροδοτήσουν αντι-αμερικανικά αντανακλαστικά.

(Με πληροφορίες από New York Times, Deutsche Welle, ΑΠΕ, φωτό: Korean Central News Agency/Korea News Service via AP)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα