Οι τουρκικές δυνάμεις συνεχίζουν τις περιπολίες στα Ίμια

Οι τουρκικές δυνάμεις συνεχίζουν τις περιπολίες στα Ίμια

Λίγες ώρες μετά το νέο "θερμό επεισόδιο" στα Ίμια τα τουρκικά σκάφη παραμένουν στην περιοχή και περιπολούν, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu

Οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο φαίνεται πως δεν θα αποκλιμακωθούν σύντομα. Λίγες ώρες μετά τον εμβολισμό του σκάφους του Λιμενικού Σώματος από τουρκική ακταιωρό στα Ίμια, τα τουρκικά σκάφη συνεχίζουν να παραμένουν στην περιοχή και να περιπολούν, όπως μάλιστα μεταδίδει το Πρακτορείο Ειδήσεων Anadolu.

Το τουρκικό Πρακτορείο αναφέρει σε τηλεγράφημά του ότι οι δυνάμεις της Τουρκικής Ακτοφυλακής και του Λιμενικού Σώματος της χώρας “βρίσκονται στην περιοχή των Ιμίων και συνεχίζουν τις περιπολίες”.

Το Anadolu έδωσε στη δημοσιότητα και σχετικό βίντεο το οποίο μπορείτε να δείτε παρακάτω.

“Οι μαγκιές είναι μέχρι να δουν τον στρατό, τα καράβια και τα αεροπλάνα μας”, δήλωσε νωρίτερα σε υψηλούς τόνους ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφερόμενος τόσο στο ζήτημα της κυπριακής ΑΟΖ όσο και στις βραχονησίδες του Αιγαίου.

“Προειδοποιούμε αυτούς που κάνουν λανθασμένους υπολογισμούς σε Κύπρο και Αιγαίο να μην κάνουν λανθασμένες κινήσεις”, είπε χαρακτηριστικά ο Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας σε στελέχη του κόμματός του στην Άγκυρα. “Ό,τι είναι για μας το Αφρίν, είναι και το Αιγαίο και η Κύπρος. Θα εξευτελιστούν. Η Τουρκία θα διαφυλάξει όλα τα δικαιώματά της που πηγάζουν από τις διεθνείς συμφωνίες και το διεθνές δίκαιο”, πρόσθεσε σε μια ιδιαιτέρως προκλητική δήλωση μετά το θερμό επεισόδιο.

“Να μην νομίζουν ότι διαφεύγουν της προσοχής μας οι έρευνες φυσικού αερίου στα ανοιχτά της Κύπρου και οι καιροσκοπικές πρωτοβουλίες στις βραχονησίδες του Αιγαίου. Όπως χαλάσαμε με την επιχείρηση “Ασπίδα του Ευφράτη” και τώρα με την επιχείρηση “Κλάδος Ελαίας” τα σχέδια εκείνων που κάνουν λάθος λογαριασμούς στα νότια σύνορά μας, έτσι θα χαλάσουμε και τα σχέδια εκείνων”, προειδοποίησε.

Αναφερόμενος στην ανατολική Μεσόγειο, συνέστησε στις ξένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται ανοιχτά της Κύπρου να μην γίνονται “όργανο” σε υποθέσεις που ξεπερνούν τα όρια και την δύναμή τους εμπιστευόμενες την ελληνοτουρκική πλευρά.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από τη δική της μεριά, κάλεσε την Τουρκία να σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών της ΕΕ.

“Η Τουρκία οφείλει να δεσμευθεί αμετάκλητα στις σχέσεις καλής γειτονίας και να αποφύγει κάθε είδος πηγής προστριβής, απειλών ή δράση εναντίον Κρατών Μελών της ΕΕ, που βλάπτει τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική επίλυση διαφορών. Η ΕΕ τονίζει την ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας των Κρατών Μελών στα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο τους”, επανέλαβε σήμερα ο επικεφαλής εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, όπως ανέφερε ρεπορτάζ του News 24/7.

Η ανακοίνωση του Λιμενικού

“Σε παραβίαση των ελληνικών χωρικών υδάτων στη θαλάσσια περιοχή των Ιμίων, προχώρησε χθες λίγη ώρα πριν από τα μεσάνυχτα η τουρκική ακταιωρός, που πραγματοποιώντας επικίνδυνους ελιγμούς κατά παράβαση των Διεθνών Κανόνων Αποφυγής Συγκρούσεων, προσέκρουσε στην πρυμναία αριστερή πλευρά του πλοίου ανοικτής θαλάσσης (Π.Α.Θ.) “090” του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, που εκτελούσε διατεταγμένη περιπολία στην περιοχή. Αυτό αναφέρει σε σημερινή του ανακοίνωση το λιμενικό σώμα και προσθέτει ότι από τη σύγκρουση προκλήθηκαν μόνο υλικές ζημιές στο πλοίο ανοιχτής θάλασσας και δεν υπήρξε κάποιος τραυματισμός μέλους του πληρώματος. Το σκάφος του λιμενικού οδηγήθηκε στη Λέρο για επιθεώρηση, ενώ στη συνέχεια αναμένεται να καταπλεύσει για τον Πειραιά προκειμένου να οδηγηθεί σε ναυπηγείο στην Αττική”.

Όπως γνωστοποίησε ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος, Νίκος Λαγκαδιανός, “από τη σύγκρουση προκλήθηκαν υλικές ζημιές στο πλοίο ανοιχτής θαλάσσης του Λιμενικού Σώματος, ενώ δεν υπήρξε τραυματισμός μέλους του πληρώματός του”. “Αξίζει δε να σημειωθεί ότι το εν λόγω πλοίο ανοιχτής θαλάσσης αποκτήθηκε με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σκοπό την επιτήρηση των θαλάσσιων ελληνικών και ευρωπαϊκών συνόρων”, κατέληξε ο κ. Λαγκαδιανός.

Έντονο διάβημα διαμαρτυρίας της Αθήνας στην Άγκυρα

Σε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας προς τον Τούρκο ομόλογό του, σχετικά με το νέο επεισόδιο στα Ίμια, προχώρησε άλλωστε ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου, Πρέσβης Δημήτριος Παρασκευόπουλος, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

“Σχετικά με το χθεσινό περιστατικό εμβολισμού Πλοίου Ανοικτής Θαλάσσης του Ελληνικού Λιμενικού Σώματος στην περιοχή των Ιμίων, από τουρκική ακταιωρό, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης κ. Δημήτριος Παρασκευόπουλος, προέβη σήμερα σε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας προς τον Τούρκο ομόλογό του.

Παράλληλα, κλήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών, από τον Γενικό Διευθυντή Πολιτικών Υποθέσεων, ο Τούρκος Πρέσβης στην Αθήνα.

Επικίνδυνα συμβάντα σαν αυτό, τα οποία θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, είναι αποτέλεσμα της κλιμακούμενης και προκλητικής συμπεριφοράς που επιδεικνύει αυξημένα τις τελευταίες ημέρες η Τουρκία.

Η Τουρκία οφείλει να τερματίσει τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και τις πράξεις που δεν συμβάλλουν στην ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Πράξεις που υπονομεύουν την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα, που η Ελλάδα προασπίζεται και θα συνεχίσει να προασπίζεται”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα