Οι υπέρμαχοι του Brexit πήδηξαν από το πλοίο

Οι υπέρμαχοι του Brexit πήδηξαν από το πλοίο
Getty Images

Βλέποντας το πράγμα να δυσκολεύει, αναζήτησαν... exit πριν το Brexit. Πολιτικοί και σύμβουλοι πολιτικών που πρωταγωνίστησαν στην εκστρατεία για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ το 2016, πλέον είτε έχουν πάει σπίτι τους αφήνοντας άλλους να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά, είτε... οδεύουν προς απόσυρση

Του Γιώργου Σκαφιδά

Δεκαεπτά μήνες έχουν περάσει από εκείνο το δημοψήφισμα που έμελλε τον Ιούνιο του 2016 να ανοίξει τις πύλες της βρετανικής εξόδου από την ΕΕ. Οι πύλες μπορεί να άνοιξαν με λαϊκή εντολή, η πορεία όμως προς την έξοδο διαγράφεται μέχρι στιγμής ακανόνιστη και χαοτική.

Λονδίνο και Βρυξέλλες δεν έχουν καταφέρει προσώρας να συμφωνήσουν ως προς τους όρους του διαζυγίου. Υπενθυμίζεται ότι βάσει προγράμματος, η Βρετανία πρόκειται να εγκαταλείψει την ΕΕ το Μάρτιο του 2019, ανεξαρτήτως από το εάν θα έχει μέχρι τότε καταλήξει σε μια συμφωνία με την ΕΕ για τη μετά-Brexit εποχή ή όχι.

Το καλύτερο σενάριο πλέον για τη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι είναι να μπορέσει «μέσα στους επόμενους λίγους μήνες» να συμφωνήσει με τους Ευρωπαίους ως προς «το περίγραμμα μιας μεταβατικής συμφωνίας με την ΕΕ». Εάν, βέβαια, η 61χρονη Μέι δεν αναγκαστεί εν τω μεταξύ να παραιτηθεί, όπως της ζητάει μερίδα βουλευτών του κόμματός της. Περίπου 40 φιλοευρωπαίοι βουλευτές της κυβερνώσας συντηρητικής παράταξης των Τόρις εμφανίζονται διατεθειμένοι ακόμη και να ανατρέψουν τη Μέι με ψήφο δυσπιστίας, σύμφωνα με τους «Sunday Times».

Εάν συγκεντρωθούν τουλάχιστον 48 τέτοιες υπογραφές, τότε το κόμμα θα αναγκαστεί να πάει σε εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη νέου αρχηγού. Κάτι τέτοιο, ωστόσο, δεν φαίνεται πιθανό αυτήν τη στιγμή, ειδικά μετά την ανακοίνωση-υποχώρηση εκ μέρους της κυβέρνησης ότι το βρετανικό κοινοβούλιο θα έχει τελικώς την ευκαιρία να υπερψηφίσει ή να απορρίψει την όποια τελική συμφωνία για το Brexit, πριν την τελική ημερομηνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ την Άνοιξη του 2019.

Οι εσωκομματικές ανταρσίες φανερώνουν τα πολλαπλά ρήγματα στις τάξεις της κυβερνώσας παράταξης, από την οποία έχουν παραιτηθεί μόνο τις τελευταίες εβδομάδες δύο υπουργοί.

«Ας μην αμφισβητήσει κανείς την αποφασιστικότητά μας, το Brexit γίνεται πραγματικότητα. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα εγκαταλείψει την ΕΕ στις 29 Μαρτίου του 2019, στις 11 το βράδυ», διακήρυξε πρόσφατα η ίδια η Μέι, μέσω άρθρου που δημοσίευσε στις σελίδες της εφημερίδας «The Daily Telegraph».

Αναρωτιέται, ωστόσο, κανείς που βρίσκονται σήμερα, που τα πράγματα που δεν πηγαίνουν καλά, όλοι εκείνοι οι διαπρύσιοι υπερασπιστές της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ. Πολλοί έχουν φροντίσει ήδη να εγκαταλείψουν το πλοίο, και άλλοι βρίσκονται με το ένα πόδι έξω.

Ο Νάιτζελ Φάρατζ φρόντισε πρώτος, ήδη από το 2016, να αποχωρήσει από την ηγεσία του ευρωσκεπτικιστικού Κόμματος Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP), «για να μπορέσει να απολαύσει τη ζωή του», όπως έλεγε. Έκτοτε, σφυρίζει αδιάφορα από τα έδρανα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (με μισθό από την ΕΕ την οποία θεωρητικά απορρίπτει), κολακεύοντας παράλληλα τον Ντόναλντ Τραμπ, ενώ δεν έκανε καν τον κόπο να εμπλακεί στις βρετανικές βουλευτικές εκλογές του 2017.

O πολιτικός σύμβουλος Ντόμινικ Κάμινγκς, βασικός αρχιτέκτονας της προεκλογικής εκστρατείας «Vote Leave» υπέρ του Brexit, έχει επίσης βγει οικειοθελώς από το κάδρο των εξελίξεων. Πλέον, υποστηρίζει ότι το Brexit εξελίσσεται σε «καταστροφή». Αποκηρύσσει το δημοψήφισμα του Ιουνίου του 2016 ως «χαζή ιδέα». Υποστηρίζει ότι η έξοδος από την ΕΕ θα ήταν «λάθος», και ασκεί κριτική στην κυβέρνηση της Τερέζα Μέι. Προβλέπει, μάλιστα, ότι στο μέλλον ίσως γίνουν και «εξεταστικές» για τα γεγονότα που οδήγησαν στην απόφαση για έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ.

Η Γκιζέλα Στούαρτ, ίσως η «δυναμικότερη» από τους βουλευτές των Εργατικών που στήριξαν το Brexit, έχει επίσης αποχωρήσει εδώ και μήνες από την κεντρική πολιτική σκηνή της Βρετανίας. Πλέον, δεν είναι καν βουλευτής.

Μεταξύ εκείνων που είχαν πρωταγωνιστήσει στην εκστρατεία υπέρ του Brexit ήταν, ωστόσο, και πολιτικοί που διατηρούν θέσεις σήμερα στην κυβέρνηση, όπως ο υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, ο υπουργός Περιβάλλοντος Μάικλ Γκοβ και η πρόεδρος της βουλής Άντρεα Λίντσομ. Ειδικά η καρέκλα του Τζόνσον τρίζει επικίνδυνα, καθώς πληθαίνουν οι φωνές εντός και εκτός κυβέρνησης που ζητούν την απομάκρυνσή του.

ΠΡΟΣΩΠΑ

Νάιτζελ Φάρατζ

Αποχώρησε, ήδη από το 2016, από την ηγεσία του ευρωσκεπτικιστικού UKIP, «για να μπορέσει να απολαύσει τη ζωή του», όπως έλεγε. Έκτοτε, σφυρίζει αδιάφορα παίρνοντας το μισθό από την ΕΕ ως ευρωβουλευτής.

Ντόμινικ Κάμινγκς

O βασικός αρχιτέκτονας της εκστρατείας «Vote Leave» υπέρ του Brexit, υποστηρίζει πλέον ότι η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ θα ήταν «λάθος».

Γκιζέλα Στούαρτ

Η «δυναμικότερη» από τους βουλευτές των Εργατικών που στήριξαν το Brexit, πλέον, δεν είναι καν βουλευτής.

Μπόρις Τζόνσον

Η καρέκλα του νυν υπουργού Εξωτερικών τρίζει επικίνδυνα, καθώς πληθαίνουν οι φωνές εντός και εκτός κυβέρνησης που ζητούν την απομάκρυνσή του.

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα