Ολάντ για Σοάρες: Η Γαλλία χάνει έναν παντοτινό φίλο

Ολάντ για Σοάρες: Η Γαλλία χάνει έναν παντοτινό φίλο

Ο Ολάντ αποτίει φόρο τιμής σε έναν από τους "μεγάλους ηγέτες" της Ευρώπης και έναν "παντοτινό φίλο" της χώρας του

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε σήμερα ότι με τον θάνατο του πρώην προέδρου της Πορτογαλίας Μάριο Σοάρες, «η δημοκρατία στην Πορτογαλία χάνει έναν από τους ήρωές της, η Ευρώπη, έναν από τους μεγάλους της ηγέτες και η Γαλλία, έναν παντοτινό φίλο».

Επισημαίνοντας ότι «η μάχη για την ελευθερία και την δικαιοσύνη καθοδηγούσε την ζωή του» ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους τόνισε ότι ο Μάριο Σοάρες που διέμεινε στη Γαλλία κατά την διάρκεια της δικτατορίας του Σαλαζάρ «είχε την τόλμη να υπερασπιστεί το κοινωνικό ιδεώδες του υπό συνθήκες ιδιαίτερα δύσκολες».

«Το όνομά του θα είναι για πάντα συνδεδεμένο με την Επανάσταση των Γαρυφάλλων, όπως επίσης με το ευρωπαϊκό οικοδόμημα» συμπλήρωσε ο Φρανσουά Ολάντ σε ένα δελτίο τύπου.

Καθώς διετέλεσε πρωθυπουργός δύο φορές τις δεκαετίες 1970 και 1980, ο Μάριο Σοάρες «επέτρεψε στην Πορτογαλία να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα το 1986».

Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Πορτογαλίας για 6 χρόνια, «ενσάρκωνε μαζί με τον Φρανσουά Μιτεράν και τον Χέλμουτ Κολ τη μεγάλη δυναμική της Ευρώπης» σύμφωνα με τον απερχόμενο επικεφαλής του γαλλικού Κράτους.

«Η διαδρομή του, οι αγώνες του, η προσωπική του σχέση με την χώρα μας μας υπενθυμίζει το βάθος των δεσμών που ενώνουν τη Γαλλία και την Πορτογαλία. Εξ ονόματος όλων των Γάλλων, αποστέλλω τα συλληπητήριά μου στην οικογένειά του, στους συγγενείς του, όπως επίσης στον πορτογαλικό λαό…» κατέληξε ο Φρανσουά Ολάντ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Πέθανε ο πρώην πρόεδρος της Πορτογαλίας Μάριο Σοάρες

ADVERTISING

SHARE: