Ολάντ: Θα ψήφιζα Σαρκοζί αν βρισκόταν στο β’ γύρο απέναντι στη Λεπέν

default image

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, με τη χαμηλότερη δημοτικότητα όλων των εποχών, ταράζει τα νερά της επικαιρότητας με δηλώσεις του σε νέο βιβλίο και προλειαίνει το έδαφος για την αναγγελία της διεκδίκησης δεύτερης θητείας

Το γεγονός της ημέρας στη Γαλλία, αλλά και των εικοσιτετραώρων που θα έρθουν, είναι χωρίς αμφιβολία ένα νέο βιβλίο που δημοσιεύει άγνωστες πτυχές της θητείας του και το οποίο από τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης θεωρείται ως ο προπομπός της ανακοίνωσης της εκ νέου υποψηφιότητάς του εν όψει των προεδρικών εκλογών την άνοιξη του 2017. Ο Φρανσουά Ολάντ μπορεί να καταφέρεται εναντίον του δεξιού αντιπάλου του Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος όπως είπε εστιάζει “στο χρήμα και μόνο”, δεν παραλείπει όμως να ομολογήσει πως δεν θα δίσταζε να τον ψηφίσει αν βρισκόταν απέναντι στην υποψήφια της ακροδεξιάς, στο δεύτερο γύρο των εκλογών.

Το βιβλίο “Ένας πρόεδρος δεν θα έπρεπε να τα λέει αυτά”, των δημοσιογράφων Φαμρπίς Λομ και Τζεράρ Νταβέ, περιλαμβάνει μια σειρά από ανέκδοτες συνομιλίες με τον Φρανσουά Ολάντ και αναμένεται να κυκλοφορήσει την Πέμπτη. Σε αυτό, οι συγγραφείς έχουν συγκεντρώσει τις κατ’ ιδίαν συζητήσεις με τον πρόεδρο κατά τη διάρκεια της θητείας του. “Εκείνο που δεν μπορεί να διακρίνει κανείς στις κινήσεις Σαρκοζί είναι η ικανότητά του να ξεχωρίσει το νόμιμο από το παράνομο, το δυνατό από το αδύνατο, το ηθικό από το ανήθικο” δηλώνει για τον προκάτοχό του στα Ηλύσια Πεδία και προσθέτει πως “περιτριγυρίζεται από ανθρώπους με πολλά χρήματα”.

Παρά την σκληρή κριτική του και την καταγγελία της “γραμμής Σαρκοζί”, η οποία όπως λέει ο Ολάντ, βασίζεται στο “φόβο” και “τους ακραίους βερμπαλισμούς προς αναζήτηση ψηφοφόρων της άκρας δεξιάς”, ο Γάλλος πρόεδρος δεν θα δίσταζε να ψηφίσει τον Νικολά Σαρκοζί στο δεύτερο γύρο, αν εκείνος ήταν απέναντι στη Μαρίν Λεπέν. “Θα το έκανα. Θα πήγαινε να ψηφίσω ενάντια στη Λεπέν. Πρέπει να θυμίσω πως ήταν πολύ δύσκολο για εμένα να καλέσω δημόσια σε ψήφο υπέρ του Σιράκ το 2002 (τότε ο δεξιός υποψήφιος ήταν αντιμέτωπος με τον πατέρα της σημερινής προέδρου των ακροδεξιών)” αναφέρει και προσθέτει. “Αν έπρεπε να καλέσω σε ψήφο υπέρ του Σαρκοζί, θα το έκανα”.

Σε ό, τι τον αφορά πάντως, δηλώνει: “Είμαι ο πρόεδρος, από εμένα περιμένουν οι Γάλλοι μια εξήγηση” και συμπληρώνει: “Όσο πλησιάζουν οι προεδρικές εκλογές, θα πρέπει να μπορούν να συγκρίνουν όχι τι έκανα, σε σχέση με όσα είχα υποσχεθεί, […] αλλά με όσα έκανα και όσα προτείνουν εκείνοι που παριστάνουν ότι θα μας αντικαταστήσουν”. Ο Ολάντ δηλώνει πάντα αριστερός και επιμένει πως “διάγει μια αριστερή πολιτική”. Όπως σημειώνει “είναι τιμή για την αριστερά να κυβερνά απέναντι σε μια δεξιά που διακατέχεται από ρεβανσισμό από την πρώτη κιόλας μέρα, αλλά και απέναντι στην άκρα δεξιά που αναμένει τη δική της σειρά (στην εξουσία)”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα