Ολιγόωρη εκεχειρία στη Συρία

Ολιγόωρη εκεχειρία στη Συρία
This photo released on Friday, Feb. 23, 2018 by the Syrian Civil Defense group known as the White Helmets, shows a member of the Syrian Civil Defense group carrying a girl who was wounded during airstrikes and shelling by Syrian government forces, in Ghouta, a suburb of Damascus, Syria. Syrian government warplanes supported by Russia continued their relentless bombardment of the rebel-controlled eastern suburbs of Damascus for a sixth day Friday, killing five people, opposition activists and a war monitor reported. The death toll from the past week climbed to more than 400. (Syrian Civil Defense White Helmets via AP) AP

Σε ισχύ απ' τις 9 το πρωί η 5ωρη κατάπαυση του πυρός για ανθρωπιστικούς λόγους

Ηρεμία επικρατεί τις τελευταίες ώρες στην πολιορκούμενη ανατολική Γούτα, καθώς τέθηκε σε ισχύ τέθηκε η πεντάωρη εκεχειρία που ζήτησε χθες η Ρωσία, με στόχο να μπορέσουν να απομακρυνθούν οι άμαχοι από την περιοχή η οποία βομβαρδίζεται τις τελευταίες εννέα μέρες απ’ τις φιλοκυβερνητικές δυνάμεις, με τη συνδρομή Ρωσίας και Ιράν.

Συγκεκριμένα, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ζήτησε χθες να επιβληθεί ανθρωπιστική εκεχειρία από τις 09:00 ως τις 14:00 (ώρα Συρίας και Ελλάδας) στον ανταρτοκρατούμενο θύλακα και να δημιουργηθεί ένας “ανθρωπιστικός διάδρομος” ώστε να μπορέσουν να φύγουν από την περιοχή οι άμαχοι.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι ο συριακός στρατός θα αναστείλει τις αεροπορικές επιδρομές στην Ανατολική Γούτα, στο πλαίσιο μιας καθημερινής κατάπαυσης του πυρός στον θύλακα των ανταρτών, από τις 9.00 το πρωί έως τις 14.00 το μεσημέρι, αρχής γενομένης από σήμερα, Τρίτη.

Ο υποστράτηγος Γιούρι Γιεφτουσένκο, επικεφαλής του ρωσικού στρατιωτικού κέντρου παρακολούθησης της εκεχειρίας στη Συρία, δήλωσε ότι μαχητές που βρίσκονται στο θύλακα κρατούν εκατοντάδες ομήρους, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά.

Το ρωσικό κέντρο, μαζί με τη συριακή κυβέρνηση, τόνισε ότι αποφάσισαν μια καθημερινή «ανθρωπιστική εκεχειρία» για την απομάκρυνση των αρρώστων και των τραυματισμένων από την περιοχή.

«Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν κινητοποιηθεί και είναι έτοιμα να υποστηρίξουν άμεσα αποστολές διάσωσης σε αρκετές περιοχές στην Ανατολική Γούτα μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν, καθώς και εκατοντάδες ιατρικές διακομιδές», δήλωσε η Λίντα Τομ, εκπρόσωπος Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ στην Δαμασκό.

Η ίδια σημείωσε ότι σε στρατιωτικές επιχειρήσεις των τελευταίων 48 ωρών στην Ανατολική Γούτα έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 30 άνθρωποι, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά.  Συνολικά πάντως από τους βομβαρδισμούς του συριακού στρατού εναντίον της ανατολικής Γούτα έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 550 άμαχοι από τις 18 Φεβρουαρίου.

Να εγγυηθεί την τήρηση της εκεχειρίας ζήτησε απ’ την Ρωσία η Ουάσινγκτον, με την εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Νάουερτ να σημειώνει ότι: «Η Ρωσία διαθέτει την επιρροή που χρειάζεται για να τερματιστούν αυτές οι επιχειρήσεις, εάν αποφασίσει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της ως προς την εκεχειρία (που ζήτησε) ο ΟΗΕ».

Η σημερινή εξέλιξη έρχεται καθώς δεν τηρήθηκε η συμφωνία της περασμένης Παρασκευής για 30ήμερη κατάπαυση του πυρός.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα