Ομάδα ειδικών της ΙΑΕΑ στη Φουκουσίμα

default image

Ομάδα ειδικών θα αποστείλει στην Ιαπωνία η IΑΕΑ, με στόχο να διερευνηθούν τα αίτια του πυρηνικού δυστυχήματος. Ο γαλλικός πυρηνικός όμιλος Areva θα προμηθεύσει ένα σύστημα για την απορρύπανση του ραδιενεργού νερού, που βρίσκεται στους υπόγειους χώρους του εργοστασίου και εκτιμάται ότι ξεπερνά τους 60.000 τόνους (Vid+Pics)

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) σκοπεύει να στείλει μία ομάδα ειδικών στην Ιαπωνία για να ερευνήσει τα αίτια του πυρηνικού ατυχήματος στον σταθμό Φουκουσίμα Νταϊίτσι (Φουκουσίμα 1), σύμφωνα με τον σημερινό Τύπο.

Ο Ντένις Φλόρι, αναπληρωτής γενικός διευθυντής της ΙΑΕΑ, δήλωσε από τη Βιένη ότι η υπηρεσία θα στείλει μία πρώτη ερευνητική ομάδα στον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα 1, που έχει υποστεί ζημιές από το σεισμό και του τσουνάμι της 11ης Μαρτίου, πριν τη σύνοδο που έχει προγραμματιστεί στο τέλος Ιουνίου με θέμα την πυρηνική ασφάλεια.

Η ομάδα των ειδικών θα ερευνήσει τα αίτια του ατυχήματος και τα μέτρα ασφαλείας που ελήφθησαν στη συνέχεια. Η ΙΑΕΑ θα συνεργαστεί με την ιαπωνική κυβέρνηση ώστε να αποφασιστεί πότε θα πραγματοποιηθεί αυτή η έρευνα, όπως μετέδωσε η ιαπωνική κρατική τηλεόραση NHK.

Εν τω μεταξύ, η πρόεδρός του Αν Λοβερζόν του γαλλικού πυρηνικού ομίλου Areva θα προμηθεύσει ένα σύστημα για την απορρύπανση του ραδιενεργού νερού στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα.”Πρόκειται για μια διαδικασία αντιμετώπισης της ρύπανσης: θα εγχύσουμε χημικούς παράγοντες στο μολυσμένο νερό που θα επιτρέψουν στα ραδιενεργά υλικά να κατακαθίσουν”, ανέφερε η ίδια.

Χθες η Tepco ξεκίνησε την άντληση 10.000 τόνων υψηλά ραδιενεργού ύδατος από τον αντιδραστήρα 2 που θα μεταφερθεί σε εγκατάσταση διαχείρισης αποβλήτων, δυναμικότητας 30.000 τόννων. Ωστόσο, στις υπόγειες εγκαταστάσεις του εργοστασίου υπολογίζεται ότι υπάρχουν 60.000 τόνοι ραδιενεργού νερού, που χρησιμοποιήθηκε για την ψύξη των αντιδραστήρων.

Ο αναπληρωτής διευθυντής της ΙΑΕΑ χαρακτήρισε σημαντικό το γεγονός να εκτιμηθεί η κατάσταση και άλλων ιαπωνικών πυρηνικών σταθμών, ανάμεσά τους και ο γειτονικός Φουκουσίμα Νταΐνι (Φουκουσίμα 2) και ο πυρηνικός σταθμός Οναγκάουα στην περιοχή Μιγιάγκι, που επίσης επλήγησαν από το σεισμό του Μαρτίου και έπαψαν να λειτουργούν αμέσως μετά.

Παράλληλα, Tepco, αλλά και η εταιρεία Tohoku Electric Power Co αναμένεται να λάβουν 400.000 τόνους υγροποιημένου φυσικού αερίου από την Ινδνησία προκειμένου να τροφοδοτήσουν θερμοηλεκτρικούς σταθμούς καθώς το Τόκιο και η βορειοανατολική Ιαπωνία αντιμετωπίζουν έλλειψη ηλεκτρικής ενέργειας

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα