Οπλισμένοι διαδηλωτές έξω από τέμενος στο Φοίνιξ

Οπλισμένοι διαδηλωτές έξω από τέμενος στο Φοίνιξ

Ένταση στις ΗΠΑ, με διαδοχικές διαδηλώσεις εναντίον του Ισλάμ. Το μπλουζάκι που προκάλεσε και η ανησυχία των αρχών

Περίπου 75 διαδηλωτές εναντίον του Ισλάμ, ορισμένοι εξ αυτών οπλισμένοι, συγκεντρώθηκαν έξω από ένα τέμενος στο Φοίνιξ κρατώντας σκίτσα του Μωάμεθ, μερικές εβδομάδες έπειτα από μια παρόμοια εκδήλωση στο Τέξας η οποία έγινε στόχος επίθεσης από δύο ενόπλους, μουσουλμάνους που προσεύχονταν στο συγκεκριμένο τέμενος.

Ορισμένοι από τους διαδηλωτές πήγαν στη διαδήλωση έξω από το Κέντρο της Ισλαμικής Κοινότητας του Φοίνιξ, έχοντας όπλα μαζί τους.

Τη διαδήλωση οργάνωσε ένας βετεράνος του πολέμου στο Ιράκ, ο οποίος ανήρτησε στο Διαδίκτυο φωτογραφίες που τον εικονίζουν να φοράει ένα μπλουζάκι με το σύνθημα “Fuck Islam” ανεμίζοντας την αμερικανική σημαία.

“Αυτή είναι μια αντίδραση στην πρόσφατη επίθεση στο Τέξας”, έγραψε ο οργανωτής, ο Τζον Ριτζχάιμερ, στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook, υποδεικνύοντας σε όσους ήθελαν να συμμετάσχουν να προσέλθουν οπλισμένοι, για την περίπτωση που υπάρξει μια “πολύ αναμενόμενη επίθεση”. Πάνω από 900 άνθρωποι ανέφεραν μέσω Facebook ότι επρόκειτο να λάβουν μέρος στην διαδήλωση, που άρχισε στις 18:00 την Παρασκευή τοπική ώρα (04:00 σήμερα, ώρα Ελλάδας). Ωστόσο πολλοί χρήστες του ιστοτόπου αντιθέτως επέκριναν έντονα το κάλεσμα στη συγκέντρωση αυτή.

Τα σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ, τα οποία πολλοί μουσουλμάνοι θεωρούν βλάσφημα, έχουν υπάρξει αφορμή ένοπλων επιθέσεων στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ τους τελευταίους μήνες.

Αντιισλαμικές οργανώσεις στις ΗΠΑ έχουν εντείνει τη δράση τους το τελευταίο διάστημα, δημοσιεύοντας καταχωρίσεις και οργανώνοντας κινητοποιήσεις για να καταγγείλουν ως μια βίαιη θρησκεία το Ισλάμ, επικαλούμενες συχνά τη βαρβαρότητα της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Το τέμενος του Φοίνιξ έχει καταδικάσει επανειλημμένα τις βίαιες επιθέσεις. Πέρυσι, είχε φιλοξενήσει έναν ιμάμη που επικρίνει έντονα οργανώσεις όπως το Ισλαμικό Κράτος, η αλ Κάιντα ή η Μπόκο Χαράμ, για μια σειρά κηρυγμάτων.

Ο πρόεδρος του κέντρου κάλεσε τους πιστούς να μην προκαλέσουν τους διαδηλωτές ούτε να συγκρουστούν μαζί τους. “Πρέπει να υπενθυμίσουμε στους εαυτούς μας ότι δεν αντιμετωπίζουμε την αδικία με αδικία, αλλά με χάρη και ευσπλαχνία και καλοσύνη”, είπε χαρακτηριστικά ο Οσάμα Σάμι στους πιστούς, στο κήρυγμά του μετά την προσευχή της Παρασκευής.

Η αστυνομία του Φοίνιξ παρακολουθεί στενά την κατάσταση και έχει αναπτύξει δυνάμεις στη συνοικία όπου βρίσκεται το τέμενος, δήλωσε ο εκπρόσωπός της Τρεντ Κραμπ.

Ο Ριτζχάιμερ υποστήριξε ότι με την κινητοποίηση αυτή θέλει να δείξει το “πραγματικό” πρόσωπο του Ισλάμ. “Το αληθινό Ισλάμ είναι τρομοκρατία. Ναι, αυτοί που διαπράττουν τις ωμότητες εφαρμόζουν το βιβλίο όπως γράφτηκε”, υποστήριξε ο ίδιος -έφεδρος αρχιλοχίας των Πεζοναυτών που υπηρέτησε στο Ιράκ από το 2005 ως το 2008 στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN, αναφερόμενος στο Κοράνι.

Ο Ιμράν Σιντίκι, του παραρτήματος του Συμβουλίου Αμερικανοϊσλαμικών Σχέσεων στην Αριζόνα, έκανε λόγο περί μιας “επιδημίας” μισαλλοδοξίας και εκδηλώσεων εναντίον του Ισλάμ. “Μην αυταπατάστε, δεν λένε ότι θέλουν να απαλλάξουν την Αμερική από το ριζοσπαστικό Ισλάμ, λένε ότι θέλουν να απαλλάξουν την Αμερική από το Ισλάμ”, υποστήριξε.

ADVERTISING

SHARE: