Ώρα για κοινωνική Ευρώπη στην πράξη

Ώρα για κοινωνική Ευρώπη στην πράξη
Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΤΗΝ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ Ε.Ε. ΣΤΗΝ ΡΩΜΗ (EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ANDREA BONETTI) Eurokinissi

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, υπογράμμισε την αναφορά στον κοινωνικό χαρακτήρα της Ευρώπης. Διεμήνυσε όμως ουσιαστικά ότι η βούληση για προστασία του εργασιακού κεκτημένου πρέπει να αποδειχθεί στην πράξη, καθώς οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και το ΔΝΤ πιέζει (Vid)

“Δεν είναι αυτή η Ευρώπη που ονειρευόμαστε, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρέπει να αγωνιζόμαστε εντός της για να την αλλάξουμε”: Με αυτή την παραδοχή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συνόψισε τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης όσον αφορά στο αποτέλεσμα της Συνόδου της Ρώμης, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της.

Ο κ.Τσίπρας ανέφερε ως θετικό ότι στη Διακήρυξη της Ρώμης υπάρχει σαφής αναφορά στον κοινωνικό χαρακτήρα της Ευρώπης, σημειώνοντας ότι τέτοιου είδους αναφορές έλειπαν τα τελευταία χρόνια από τα ευρωπαϊκά κείμενα, τα οποία είχαν καταστεί παντελώς τεχνοκρατικού χαρακτήρα.

Είπε επίσης ότι έλαβε καταφατική απάντηση στην επιστολή του, με την οποία ζητούσε από την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να τοποθετηθεί για τα εργασιακά. Τόνισε όμως ότι ουσιαστικά η βούληση της Ευρώπης να προστατέψει το κοινωνικό κεκτημένο και στην Ελλάδα μένει να αποδειχθεί στην πράξη, καθώς υπενθυμίζεται ότι η διαπραγμάτευση συνεχίζεται, με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να πιέζει στα εργασιακά. Για την Αθήνα προφανώς ασπίδα στις πιέσεις αυτές αποτελεί η Διακήρυξη της Ρώμης, καθώς και οι αναφορές των Ευρωπαίων (και κυρίως των Σοσιαλδημοκρατών ηγετών) υπέρ της Ελλάδας στη μάχη με το Ταμείο για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

“Έθεσα το κρίσιμο ερώτημα αν ισχύει το κοινωνικό κεκτημένο για όλες τις χώρες της Ευρώπης. Πήρα καταφατική απάντηση αλλά μένει να φανεί εάν η θεωρία θα συνεχίσει να απέχει από την πράξη”, είπε συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός.

Επιβεβαίωσε μάλιστα ότι σκέφτηκε αρκετά εάν θα υπέγραφε τη Διακήρυξη της Ρώμης, αλλά το έπραξε επειδή το σημαντικό είναι ότι υπήρξε ειδική μνεία στην κοινωνική Ευρώπη, ξεκαθαρίζοντας ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να αγωνίζεται για αυτό το στόχο, δηλαδή την ενίσχυση της κοινωνικής Ευρώπης.

“Φυσικά και είμαι σκεπτικιστής και το σκέφτηκα αρκετά, αν θα πρέπει να υπογράψω ή όχι. Ώστόσο το πρωταρχικό είναι να υπάρξει ειδική μνεία στην κοινωνική Ευρώπη και φυσικά είναι ένας ανοιχτός αγώνας και εμείς θα συνεχίσουμε να παλεύουμε”, είπε ειδικότερα ο κ.Τσίπρας απαντώντας σε ερωτήσεις διεθνών ΜΜΕ.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ως βασικό εχθρό της Ευρώπης, τις νεοφιλελεύθερες θέσεις και τόνισε ότι ήρθε η ώρα να επιστρέψει η Ευρώπη στις ιδρυτικές της αρχές και να επανιδρύσει το κοινωνικό μοντέλο.

Προειδοποίησε εκ νέου για τον κίνδυνο που εκπροσωπεί ο εξτρεμισμός και λαϊκισμός της άκρας δεξιάς και πως εάν δε δοθεί νέο όραμα στους λαούς της Ευρώπης, θα δημιουργηθεί χώρος για να αναδειχθούν και να ενδυναμωθούν αυτές οι δυνάμεις.

Ο κ.Τσίπρας έκανε όμως λόγο και για μία αντίφαση, που αφορά στο ότι -όπως είπε- η ελληνική κυβέρνηση δίνει μία μάχη για τα εργασιακά χωρίς να έχει τη στήριξη των επίσημων συνδικαλιστικών οργάνων της χώρας και υπενθύμισε ότι τα συνδικάτα στο δημοψήφισμα είπαν “ναι” σε μία κακή συμφωνία.

Αναφέρθηκε επίσης στη σύμπτωση ότι σήμερα εκτός από τα 60 χρόνια από τις συνθήκες που αποτέλεσαν το θεμέλιο της ΕΕ, εορτάζεται η επέτειος από την Ελληνική Επανάσταση, σημειώνοντας ότι ο αγώνας για εθνική κυριαρχία και κοινωνική δικαιοσύνη είναι και σήμερα επίκαιρος

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα