Οργή Πεκίνου για τη συνομιλία Τραμπ με την πρόεδρο της Ταϊβάν

Οργή Πεκίνου για τη συνομιλία Τραμπ με την πρόεδρο της Ταϊβάν
© AP

Σε διπλωματικό ολίσθημα φαίνεται πως έπεσε ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, με το Πεκίνο να χαρακτηρίζει το τηλεφώνημα "μικροπρεπή ενέργεια" και στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ να προσπαθεί να μαζέψει τα ασυμμάζευτα

Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Ρεπουμπλικάνος Ντόναλντ Τραμπ, είχε χθες τηλεφωνική συνδιάλεξη με την πρόεδρο της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-γουέν, δήλωσε μια εκπρόσωπος της ομάδας του που έχει αναλάβει τη μετάβαση, κάτι δίχως ιστορικό προηγούμενο από μέρους ενός εκλεγμένου αμερικανού προέδρου εδώ και δεκαετίες--αφότου ο τότε πρόεδρος Τζίμι Κάρτερ είχε υιοθετήσει την πολιτική της «μιας Κίνας» το 1979.

Η Χόουπ Χιξ, μια εκπρόσωπος της ομάδας του Τραμπ, επιβεβαίωσε ότι η τηλεφωνική συνδιάλεξη έγινε, ενώ η ομάδα του εκλεγμένου προέδρου εξέδωσε μια ανακοίνωση στην οποία αναφέρει πως οι Τραμπ και Τσάι σημείωσαν τους «στενούς δεσμούς στα πεδία της οικονομίας, της πολιτικής και της ασφάλειας ανάμεσα στην Ταϊβάν και τις ΗΠΑ.

Η συνδιάλεξη του Τραμπ με την Τσάι Ινγκ-γουέν, η οποία εξελέγη τον Μάιο, εγείρει ερωτήματα για το εάν και κατά πόσον ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ συντονίζεται αποτελεσματικά με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ πριν κάνει επαφές με ξένους ηγέτες, με το Λευκό Οίκο να εκδίδει μια ανακοίνωση με την οποία επαναβεβαιώνει ότι η πολιτική της «μιας Κίνας» δεν έχει αλλάξει.

"Η πρόεδρος της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-γουέν αντάλλαξε απόψεις με τον εκλεγμένο πρόεδρο των Ντόναλντ Τραμπ, θίγοντας την ενίσχυση των διμερών ανταλλαγών και την προώθηση στενότερης συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών", αναφέρει η προεδρία της Ταϊβάν σε μια ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα.

"Η Τσάι συνομίλησε με τον Τραμπ ενώ στη γραμμή βρίσκονταν επίσης ο σύμβουλός της για θέματα εθνικής ασφαλείας Τζόζεφ Γου και ο υπουργός Εξωτερικών της Ταϊβάν Ντέιβιντ Λι", σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Οι Τσάι και Τραμπ αντάλλαξαν επίσης απόψεις για την «προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης και την ενίσχυση της εθνικής ασφάλειας ώστε οι πολίτες (της Ταϊβάν) να μπορούν να απολαύουν καλύτερες ζωές και περισσότερη ασφάλεια», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Στην ανακοίνωση δεν διευκρινίζεται εάν εθίγησαν αιτήματα της Ταϊπέι προς την Ουάσινγκτον όσον αφορά την άμυνά της.

Εκείνη μου τηλεφώνησε

«Η Πρόεδρος της Ταϊβάν ΜΟΥ ΤΗΛΕΦΩΝΗΣΕ σήμερα για να με συγχαρεί που κέρδισα την Προεδρία. Ευχαριστώ!», ανέφερε ο Τραμπ σε ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

"Η τηλεφωνική συνδιάλεξη που είχαν η πρόεδρος της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-γουέν και ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είχε προσυμφωνηθεί εδώ και καιρό' απαντά ο Άλεξ Χουάνγκ, εκπρόσωπος της ταϊβανέζικης προεδρίας.

«Φυσικά οι δύο πλευρές είχαν συμφωνήσει εκ των προτέρων πριν γίνει η επαφή», είπε ο Χουάνγκ στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, κληθείς να σχολιάσει την ανάρτηση του Τραμπ στον λογαριασμό του στο Twitter.

Η οργή του Πεκίνου

Η τηλεφωνική συνομιλία του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με την πρόεδρο της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-γουέν ήταν μια «μικροπρεπής ενέργεια» εκ μέρους της Ταϊβάν, δήλωσε σήμερα ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Phoenix Television που έχει την έδρα του στο Χονγκ Κονγκ.

«Απλώς η πλευρά της Ταϊβάν καταφεύγει σε μια μικροπρεπή πράξη και δεν μπορεί να αλλάξει τη δομή της "αδιαίρετης Κίνας" που έχει ήδη διαμορφωθεί από τη διεθνή κοινότητα», δήλωσε ο Ουάνγκ σ' ένα ακαδημαϊκό φόρουμ, μετέδωσε το δίκτυο.

«Πιστεύω πως δεν θα αλλάξει την μακροχρόνια πολιτική της αδιαίρετης Κίνας που ακολουθεί η κυβέρνηση των ΗΠΑ. Η αρχή της "αδιαίρετης Κίνας" αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της υγιούς ανάπτυξης των σινοαμερικανικών σχέσεων και ελπίζουμε ότι αυτή η πολιτική βάση δεν θα υποστεί παρεμβάσεις ούτε θα βλαφτεί με οποιονδήποτε τρόπο».

Η απόσχιση της Ταϊβάν και η Αμερικανική στάση

Η Ταϊβάν έχει αποσχιστεί de facto από την Κίνα μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου το 1949 αφού οι εθνικιστές στρατιωτικοί του Κουομιντάνγκ κατέφυγαν στη νήσο μετά την ήττα τους από τους Κινέζους κομμουνιστές του Μάο Τσε Τουνγκ, με το Πεκίνο να μην έχει αποκλείσει ποτέ το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει στρατιωτική ισχύ για να επαναφέρει υπό τον έλεγχό του την Ταϊβάν.

Η Ταϊβάν άλλωστε είναι ένα από τα πιο ευαίσθητα πολιτικά ζητήματα της Κίνας που τη θεωρεί αναπόσπαστο κομμάτι και το Πεκίνο καταφέρεται εναντίον οποιασδήποτε μορφής επίσημη επαφή ξένων κυβερνήσεων με ηγέτες της Ταϊβάν.

Η τηλεφωνική συνομιλία ήταν η πρώτη τέτοιου είδους επαφή που είχε με την Ταϊβάν ένας εκλεγμένος πρόεδρος ή πρόεδρος των ΗΠΑ από τότε που ο πρόεδρος Τζίμι Κάρτερ αναγνώρισε διπλωματικά την Κίνα το 1979 και αποδέχθηκε την Ταϊβάν ως μέρος μιας «αδιαίρετης Κίνας».

Συνεχάρη και τον Ντουτέρτε;

Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Ροντρίγκο Ντουτέρτε δήλωσε σήμερα πως δέχθηκε τα συγχαρητήρια του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για τον βίαιο πόλεμο που διεξάγει στη χώρα του κατά των ναρκωτικών.

Ο Φιλιππινέζος πρόεδρος τηλεφώνησε χθες Παρασκευή στον Τραμπ για να τον συγχαρεί για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές.

Σύμφωνα με τον Ντουτέρτε, ο εκλεγμένος Αμερικανός πρόεδρος του ευχήθηκε «καλή επιτυχία» στην αμφιλεγόμενη πολιτική καταστολής του εγκλήματος που εφαρμόζει στις Φιλιππίνες.

Αφότου ο Φιλιππινέζος πρόεδρος ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Ιούνιο, η αμφιλεγόμενη πολιτική καταστολής την οποία διεξάγει στη χώρα έχει στοιχίσει τη ζωή σε 4.800 ανθρώπους -- καταγράφονται δηλαδή περίπου 30 νεκροί την ημέρα.

«Ήταν εντελώς ευαισθητοποιημένος στα προβλήματά μας με τα ναρκωτικά. Και μου ευχήθηκε... για την εκστρατεία μου... να την διεξαγάγουμε ως ένα κυρίαρχο έθνος, με τον σωστό τρόπο», ανέφερε ο Ντουτέρτε.

Η θέση αυτή του Τραμπ αντιβαίνει σ' εκείνη του Δημοκρατικού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος είχε εκφράσει τις ανησυχίες του όσον αφορά τη βιαιότητα αυτής της μάχης κατά των ναρκωτικών.

Ο Ντουτέρτε δήλωσε επίσης σήμερα πως αισθάνεται ότι θα έχει «μια καλή σχέση» με τον Τραμπ.

Ένα βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από το γραφείο του Ντουτέρτε τον δείχνει στο τηλέφωνο με τον Τραμπ, στον οποίο λέει πως θα είναι «ένας καλός πρόεδρος για τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Το γραφείο του εκλεγμένου Αμερικανού προέδρου εξέδωσε μια σύντομη ανακοίνωση στο τέλος αυτής της συνομιλίας, στην οποία αναφέρει πως ο Ντουτέρτε συνεχάρη τον Τραμπ και πως συμφώνησαν να δουλέψουν σε στενή συνεργασία.

(Πληροφορίες ΑΠΕ)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τραμπ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Το 'τρελό σκυλί' του πολέμου, νέος υπουργός Άμυνας του Ντόναλντ Τραμπ

Επιχειρήσεις τέλος για τον Ντόναλντ Τραμπ

ADVERTISING

SHARE: