Οργή στην Μέση Ανατολή: Επεισόδια και διαδηλώσεις μετά την προσευχή της Παρασκευής

Οργή στην Μέση Ανατολή: Επεισόδια και διαδηλώσεις μετά την προσευχή της Παρασκευής
Hamas supporters burn a picture of the Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu during protest against U.S. President Donald Trump's decision to recognize Jerusalem as Israel's capital, in Jebaliya Refugee Camp, Gaza Strip, Friday, Dec. 8, 2017. (AP Photo/Adel Hana) AP PHOTO

Συγκρούσεις ανάμεσα σε Ισραηλινούς αστυνομικούς και Παλαιστίνιους διαδηλωτές ξέσπασαν στη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη, στον απόηχο των οργισμένων αντιδράσεων που προκάλεσε η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ

Δεκάδες άνθρωποι φέρονται να έχουν τραυματιστεί σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, καθώς οι διαδηλώσεις στη δεύτερη “ημέρα οργής” των Παλαιστινίων ήταν μαζικότερες, καθώς συνέπεσαν και με την μεγάλη προσευχή της Παρασκευής.

Εκπρόσωπος της παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο Sputnik πως οι τραυματίες από τις συγκρούσεις ανάμεσα σε Παλαιστινίους και ισραηλινούς στρατιώτες στη Δυτική Όχθη, κοντά στη Ναμπλούς, ανέρχονται ήδη σε περίπου 40.

Στους δρόμους της Παλιάς Πόλης, στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, συγκρούσθηκαν πολλές δεκάδες παλαιστίνιοι διαδηλωτές και περίπου 50 ισραηλινοί αστυνομικοί, με αποτέλεσμα να σπάσουν πολλές βιτρίνες των γύρω καταστημάτων, διαπίστωσε φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου. Οι αστυνομικοί ξυλοκοπούσαν και χτυπούσαν με κλομπ τους διαδηλωτές για να τους απωθήσουν στους γύρω δρόμους.

Στην Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη, οι συγκρούσεις ήταν περιορισμένες μέχρι το μεσημέρι.

Στη Χεβρώνα, τη Βηθλεέμ, την Ιεριχώ και κοντά στη Ναμπλούς, οι ισραηλινές δυνάμεις απάντησαν με σφαίρες από καουτσούκ και δακρυγόνα στις πέτρες που πετούσαν ενταντίον τους νεαροί Παλαιστίνιοι, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου και αυτόπτες μάρτυρες.

Στη Χεβρώνα, εκατοντάδες διαδηλωτές διασκορπισμένοι σε πολλά σημεία της πόλης πέταξαν πέτρες εναντίον των στρατιωτών.

Η σημερινή ημέρα αναγγέλλεται σαν ένα βαρόμετρο της παλαιστινιακής οργής για την απόφαση, που ανακοινώθηκε την Τετάρτη από τον Ντόναλντ Τραμπ, να αναγνωρισθεί η Ιερουσαλήμ ως η πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Χιλιάδες διαδηλωτές και στην Κωνσταντινούπολη

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν μετά την προσευχή της Παρασκευής, πραγματοποιώντας πορεία στη συντηρητική συνοικία Φατίχ, στην ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης, κρατώντας παλαιστινιακές σημαίες και πλακάτ με το σύνθημα «Η Ιερουσαλήμ είναι η τιμή μας», «Κάτω η Αμερική, κάτω το Ισραήλ».

Protesters chant slogans as they hold Palestinian and a Turkish flags after Friday prayers during a march in the streets of Beirut, Lebanon, Friday, Dec. 8, 2017, against U S. President Donald Trump's decisions to recognize Jerusalem at the capital of Israel in Beirut. (AP Photo/Bilal Hussein) AP PHOTO

 

Η τουρκική κυβέρνηση καταδίκασε έντονα την απόφαση Τραμπ με τον ίδιο τον Ερντογάν να τονίζει πως βυθίζει την περιοχή σε έναν «κύκλο πυρός».

Η ανακοίνωση αυτή προκάλεσε πολλές αντιδράσεις στην Τουρκία, περιλαμβανομένων των μέσων κοινωνικής δικτύωσης όπου η φράση «#ΤουρκίαΌρθιοιΓιαΤην Ιερουσαλήμ» ήταν από τις πιο δημοφιλείς σήμερα στο τουίτερ.

Υπενθυμίζεται πως η Τουρκία και το Ισραήλ εξομάλυναν τις σχέσεις τους πέρυσι έπειτα από μια διπλωματική κρίση που ξέσπασε το 2010 όταν Ισραηλινοί κομάντο πραγματοποίησαν έφοδο στο σκάφος μιας ΜΚΟ που κατευθυνόταν στη λωρίδα της Γάζας, προκαλώντας τον θάνατο δέκα Τούρκων ακτιβιστών. Τα δύο μέρη ενέτειναν τη συνεργασία τους, ιδίως στον τομέα της ενέργειας, όμως ο Ερντογάν, που υποστηρίζει την παλαιστινιακή υπόθεση, εξακολουθεί συχνά πυκνά να επικρίνει την ισραηλινή πολιτική.

Διαδηλώσεις και στο Ιράν

Η απόφαση Τραμπ έβγαλε στου δρόμους και εκατοντάδες Ιρανούς διαδηλωτές. Η κρατική τηλεόραση πρόβαλε τηλεοπτικά πλάνα που δείχνουν τους διαδηλωτές να φωνάζουν συνθήματα όπως “Θάνατος στην Αμερική” και “Θάνατος στο Ισραήλ” και να κρατούν παλαιστινιακές σημαίες και πανό που έγραφαν: “Η Αλ Κουντς ανήκει στους μουσουλμάνους”, χρησιμοποιώντας το αραβικό όνομα της πόλης. Σε πολλές πόλεις διαδηλωτές έκαψαν ομοιώματα του Τραμπ, μετέδωσαν τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

Iranian worshippers chant slogans in a rally after Friday prayer in Tehran, Iran, Friday, Dec. 8, 2017. Hundreds staged a rally to show their anger against the U.S. President Donald Trump administration's recognition this week of Jerusalem as the capital of Israel. (AP Photo/Ebrahim Noroozi) AP PHOTO

 

Το Ιράν θεωρεί ότι η Παλαιστίνη περιλαμβάνει όλους τους Ιερούς Τόπους, περιλαμβανομένου του εβραϊκού κράτους, το οποίο δεν αναγνωρίζει. Έχει επανειλημμένως ζητήσει την καταστροφή του Ισραήλ και υποστηρίζει αρκετές ισλαμιστικές ένοπλες οργανώσεις που μάχονται κατά του Ισραήλ.

Ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ δήλωσε την Τετάρτη ότι η απόφαση του Τραμπ είναι μια ένδειξη ανικανότητας και αποτυχίας χαρακτηρίζοντας δυνάστες τις ΗΠΑ και το Ισραήλ.

Η αντίθεση στην κίνηση του Τραμπ έχει ενώσει τις σκληροπυρηνικές φράξιες με τους πραγματιστές του Ιράν με τον μετριοπαθή πρόεδρο Χασάν Ροχανί και τους διοικητές των Φρουρών της Επανάστασης να καλούν αμφότεροι τους Ιρανούς να συμμετάσχουν στις διαδηλώσεις για την “Ημέρα Οργής” ανά τη χώρα.

Κάποιοι από τους διαδηλωτές έκαψαν φωτογραφίες του Τραμπ και του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου φωνάζοντας “Θάνατος στον Διάβολο”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα