Οξύς ο Χέλμουτ Σμιτ “έκαψε” την Μέρκελ

default image

Νέα επίθεση κατά της... "φράου" Μέρκελ εξαπέλυσε ο πρώην Γερμανός καγκελάριος Χέλμουτ Σμιτ, παραλληλίζοντας μάλιστα τη στάση του Βερολίνου με την χρονική περίοδο την προ Α' παγκοσμίου πολέμου σε μία διφορούμενη αποστροφή του λόγου του

Νέα αιχμηρά βέλη εξακόντισε ο πρώην Γερμανός ηγέτης και κεντρικό πρόσωπο στη διεθνή πολιτική σκηνή για χρόνια, Χέλμουτ Σμιτ. Στόχος του η σημερινή καγκελάριος, Α. Μέρκελ.

Ο κ. Σμιτ προέβη σε αυστηρότατη κριτική, όμως η ουσία είναι πως για τη σημερινή στάση της χώρας του δεν ευθύνεται αποκλειστικά και μόνο η κ. Μέρκελ

Πάντως ο κ. Σμιθ συνέκρινε τη στάση του Βερολίνου με την περίοδο πριν τον Α΄Παγκόσμιο Πόλεμο ενώ εξέφρασε τη συμπάθειά του στο πρόσωπο του νέου πρωθυπουργού, Λουκά Παπαδήμου, τονίζοντας ότι έχει αναλάβει το δυσκολότερο έργο στην Ευρώπη.

Μιλώντας στο Γερμανικό Οικονομικό Φόρουμ στο Αμβούργο ο κ.Σμιτ και αναφερόμενος στη στάση της Άνγκελα Μέρκελ έναντι της Ελλάδας υποστήριξε και μάλιστα με έμφαση πως θα μπορούσε να διαχειριστεί καλύτερα την κρίση.

“Εξυπνότερο θα ήταν να μη βρίζει τους Έλληνες, να μην τσουβαλιάζει δέκα εκατομμύρια ανθρώπους μαζί με τις παλιότερες κυβερνήσεις τους και στη συνέχεια να τους μαστιγώνει. Είναι υπερβολικά εύκολο ο χοντρός Γερμανός με πληθυσμό 80 εκατ. να στριμώχνει τον ανίσχυρο Έλληνα”.

Για τον Λουκά Παπαδήμο είπε ότι “έχει αναλάβει το δυσκολότερο έργο στην Ευρώπη, καθώς παρέλαβε μία κατάσταση για την οποία δεν ευθύνεται και καλείται τώρα να τη διαχειριστεί”.

Από τα πιο σημαντικά της ομιλίας του πρώην καγκελάριου ήταν αυτό για τους χειρισμούς της γερμανικής κυβέρνησης στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους. Ο κ. Σμιτ εκτίμησε ότι εξαιτίας τους η Γερμανία απομονώνεται όλο και περισσότερο.

Εντούτοις, η αποστροφή του περί απομονωτισμού ήταν μάλλον διφορούμενη και προειδοποίησε:

Ποτέ δεν ήταν καλά να απομονώνει κανείς τη Γερμανία στην Ευρώπη”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα