Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας: O λόγος στους άνδρες

Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας: O λόγος στους άνδρες
actionaid

Η ActionAid στηρίζει τις γυναίκες να έχουν ίσο ρόλο στην οικογένεια και την κοινωνία και να ζουν χωρίς βία και διακρίσεις

Mε αφορμή τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, τρεις άνδρες παίρνουν τον λόγο και μιλούν με υπερηφάνεια για τους αγώνες και τις νίκες των γυναικών της ζωής τους. Ένας πατέρας, ένας σύζυγος κι ένας πεθερός από τρεις ανδροκρατούμενες κοινότητες της Αφρικής και της Ασίας εξηγούν πόσο σημαντικά είναι τα όσα έχουν καταφέρει, με θάρρος και με πείσμα οι γυναίκες της οικογένειάς τους.

Ο Αlex είναι παντρεμένος με την Joyce και έχουν δύο κόρες 9 και 6 ετών. Μένουν στο χωριό Kpati της Γκάνας, μια περιοχή που μαστίζεται από ξηρασία. Για χρόνια δούλευαν και οι δύο ως αγρότες, με τη σοδειά τους να μην μπορεί να ταΐσει ούτε την οικογένειά τους.

«Ως αγρότες τα βγάζαμε πολύ δύσκολα πέρα. Το 2014, η γυναίκα μου άκουσε για μία εκπαίδευση που έκανε στην περιοχή μας η ΑctionAid. Mαζί με άλλες γυναίκες έμαθε να φτιάχνει γλυκά με ζύμη και κεμπάπ από σπόρους σόγιας. Έμαθε ακόμη πώς να προωθεί τα προϊόντα που φτιάχνει. Άρχισε να πηγαίνει κάθε τρεις μέρες στην τοπική αγορά και κατάφερνε να επιστρέφει σπίτι με ένα κάποιο εισόδημα. Πλέον μπορεί και να αποταμιεύει και έχει βάλει στόχο να αγοράσει δικό της εξοπλισμό.

Η νέα της δουλειά δεν έλυσε μόνο το οικονομικό μας πρόβλημα αλλά καλυτέρεψε και τη σχέση μας. Μέχρι τότε κάθε φορά που μου έλεγε ότι κάτι χρειάζεται να αγοράσουμε, τσακωνόμασταν. Σήμερα είμαι πολύ χαρούμενος για όσα εκείνη έχει καταφέρει. Μπορούμε να φροντίσουμε καλύτερα τα παιδιά μας και εγώ όποτε χρειαστεί τη βοηθάω στην παραγωγή των προϊόντων. Είμαι περήφανος για εκείνη».

Ο Sobe Bangere έχασε τον γιο του πριν ενάμισι χρόνο. Η νύφη του, η Grace Sobey, είναι εκείνη που έχει αναλάβει τη φροντίδα της οικογένειας. Με τον γιο του Sobe Bangere είχαν αποκτήσει πέντε παιδιά. Σήμερα μένουν όλοι μαζί στο χωριό Damol Tndongo της Βοlgatanga.

actionaid

 

«Ο γιος μου είχε πάντα πολλά προβλήματα υγείας. Η νύφη μου φρόντιζε την οικογένειά τους. Πήγαινε στα χωράφια αλλά πότε με την ξηρασία, πότε με τις πλημμύρες ήταν πολύ δύσκολο να ζήσουν από αυτό», αναφέρει ο Sobe Bangere. Κάποια στιγμή η Grace μπήκε σε μία ομάδα γυναικών. Η ΑctionAid τους έδωσε ένα γαϊδουράκι, ένα αλέτρι και ένα καρότσι. Η Grace έγινε σύντομα συντονίστρια και η ομάδα έφτασε να ζητήσει από τον αρχηγό του χωριού μας να τους δώσει περισσότερη γη για να καλλιεργούν. Και τα κατάφεραν. Τώρα πια έχουν φτιάξει μια τράπεζα σπόρων και έχουν ανοίξει μέχρι και λογαριασμό στην τράπεζα.

actionaid

 

Συναντιούνται συχνά με τις υπόλοιπες γυναίκες και μιλούν για πράγματα που θέλουν να αλλάξουν. Όπως η απλήρωτη οικιακή εργασία. Οι άντρες πλέον δεν ντρέπονται να βοηθούν τις γυναίκες τους στις δουλειές του σπιτιού. Ο Sobe Bangere μιλάει με περηφάνεια για τη Grace Sobey. «Εγώ ο ίδιος βοηθώ τη νύφη μου και έτσι και εκείνη έχει περισσότερο ελεύθερο χρόνο. Χαίρομαι πολύ για εκείνη. Αξίζει όσα έχει καταφέρει», λέει.

O Βimal έχει 10 παιδιά, 7 κορίτσια και 3 αγόρια. Μεγαλώνουν όλα στο Jasipur, ένα χωριό στα σύνορα Νεπάλ και Ινδίας. Τα έξι από τα εφτά του κορίτσια τα πάντρεψε πριν ακόμα ενηλικιωθούν. Στην ηλικία των 13 και 14 ετών. Mε την μικρότερη κόρη του όμως, την Pudja, τα πράγματα έγιναν αλλιώς.

actionaid

 

«Όταν η μικρή μου κόρη ήταν 12 ένας άντρας ήρθε και τη ζήτησε σε γάμο. Όπως έκανα και με τα άλλα μου κορίτσια της είπα, ότι θα αφήσει το σχολείο και θα πάει να ζήσει με την οικογένειά του. Η Pudja αρνήθηκε. Είπε ότι ήταν πολύ μικρή και ότι δεν ήθελε να κάνει την ίδια ζωή που κάνουν οι αδερφές της. Έφυγε από το σπίτι και πήγε σε ένα κέντρο για παιδιά που έχει φτιάξει στην περιοχή μας η ActionAid. Μετά από λίγο οι άνθρωποι που δουλεύουν εκεί ήρθαν και με βρήκαν. Μου είπαν για το κακό που θα έκανα στην Pudja αν την πάντρευα τόσο μικρή. Μου είπαν πόσο χρήσιμο είναι να ολοκληρώσει το σχολείο.

Τα σκέφτηκα και αποφάσισα ότι έχουν δίκιο. Η μικρή μου τώρα συνεχίζει το σχολείο. Ξυπνάει το πρωί βοηθάει τη μητέρα της και μετά παίρνει το ποδήλατό της και πηγαίνει στο μάθημα. Είμαι πολύ χαρούμενος που πήρα τη σωστή απόφαση και περήφανος που η κόρη θα έχει μία σωστή εκπαίδευση».

Η ActionAid στηρίζει τις γυναίκες να έχουν ίσο ρόλο στην οικογένεια και την κοινωνία και να ζουν χωρίς βία και διακρίσεις. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τη δράση της οργάνωσης εδώ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα