Παγκόσμια καταδίκη των επεισοδίων στο Σάρλοτσβιλ

Παγκόσμια καταδίκη των επεισοδίων στο Σάρλοτσβιλ
White nationalist demonstrators guard the entrance to Lee Park in Charlottesville, Va., Saturday, Aug. 12, 2017. Gov. Terry McAuliffe declared a state of emergency and police dressed in riot gear ordered people to disperse after chaotic violent clashes between white nationalists and counter protestors. (AP Photo/Steve Helber) AP

Τι δήλωσαν τα Ηνωμένα Έθνη, οι εκπρόσωποι της Γερμανίδας καγκελαρίου και της πρωθυπουργού της Βρετανίας για τα επεισόδια στην πόλη των ΗΠΑ

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ καταδίκασε την Δευτέρα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό της, την «αποκρουστική» συμπεριφορά των Αμερικανών λευκών ρατσιστών, οι οποίοι κατηγορούνται για τα βίαια επεισόδια που ξέσπασαν το Σαββατοκύριακο στη Βιρτζίνια, ενώ κατήγγειλε με έντονο τρόπο «την επίθεση» η οποία στοίχισε τη ζωή σε μια γυναίκα.

Το θύμα, μια 32χρονη, σκοτώθηκε το Σάββατο όταν ένας οδηγός έπεσε με το αυτοκίνητό του, εσκεμμένα σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, πάνω στους αντιδιαδηλωτές οι οποίοι συμμετείχαν σε μια κινητοποίηση εναντίον της παρουσίας στο Σάρλοτσβιλ εθνικιστικών, νεοναζιστικών και ρατσιστικών οργανώσεων, συμπεριλαμβανομένων μελών της Κου Κλουξ Κλαν (ΚΚΚ).

«Η καγκελάριος εκφράζει τη θλίψη της για τον θάνατο αυτής της νέας γυναίκας (…). Πέραν αυτής της επίθεσης, πρέπει να ειπωθεί ότι οι σκηνές που είδαμε σε αυτή την πορεία των εξτρεμιστών της άκρας δεξιάς ήταν απόλυτα αποκρουστικές. Επιδείχθηκαν ο ρατσισμός, ο αντισημιτισμός και το μίσος στις πλέον απαράδεκτες μορφές τους», τόνισε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των διαπιστευμένων δημοσιογράφων.

Οι δηλώσεις αυτές καταγράφονται εν μέσω της πολεμικής στις ΗΠΑ για τον δισταγμό του Ντόναλντ Τραμπ να καταδικάσει ονομαστικά τις οργανώσεις της άκρας δεξιάς οι οποίες συγκεντρώθηκαν στη Σάρλοτσβιλ.

Η Μέρκελ και ο Τραμπ έχουν συγκρουστεί και αλληλοεπικριθεί τους τελευταίους μήνες για διάφορα ζητήματα.

“Εμείς είμαστε πολύ σαφείς…Καταδικάζουμε την ακροδεξιά”

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι καταδικάζει τον ρατσισμό και το μίσος, τόνισε ένας εκπρόσωπός της, ερωτηθείς σχετικά με την αντίδραση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στα βίαια επεισόδια τα οποία ξέσπασαν κατά τη διάρκεια μιας πορείας υπέρμαχων της «ανωτερότητας» της λευκής φυλής στη Σάρλοτσβιλ, στη Βιρτζίνια, κατά τη διάρκεια των οποίων έχασε τη ζωή της μια γυναίκα.

Ερωτηθείς εάν θεωρεί ότι η αντίδραση του Τραμπ ήταν επαρκώς σθεναρή, ο εκπρόσωπος της Μέι απάντησε: «το τι λέει ο πρόεδρος (των ΗΠΑ) είναι δικό του ζήτημα. Εμείς είμαστε πολύ σαφείς (…). Καταδικάζουμε τον ρατσισμό, το μίσος και τη βία. Καταδικάζουμε την ακροδεξιά».

“Δεν υπάρχει θέση στην κοινωνία μας για τον ρατσισμό”

Τα Ηνωμένα Έθνη καταδίκασαν τα βίαια επεισόδια μεταξύ των λευκών ρατσιστών και των αντιδιαδηλωτών που ξέσπασαν στο Σάρλοτσβιλ.

«Είμαστε εναντίον κάθε μορφής ρατσισμού και μισαλλοδοξίας», υπογράμμισε ο Φαρχάν Χακ μιλώντας σε δημοσιογράφους.

«Πιστεύουμε ότι δεν πρέπει να υπάρχει θέση στις κοινωνίες μας για τον βίαιο ρατσισμό, τον αντισημιτισμό, την ξενοφοβία και τις διακρίσεις που είδαμε (να εκδηλώνονται) στο Σάρλοτσβιλ της Βιρτζίνιας τις τελευταίες ημέρες», συμπλήρωσε ο ίδιος.

(Φωτό: AP Photo/Steve Helber)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα