Παιχνίδια ένταξης στην ‘πλάτη’ της Κύπρου

default image

Πυρετώδεις διπλωματικές διαβουλεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες τις τελευταίες ώρες. Μετά την πρώτη συμφωνία των κρατών - μελών της Ε.Ε., τώρα πρέπει να πείσουν και την Τουρκία για να συνεργαστεί. Τί ζητά ο "Σουλτάνος"

Ιδιαιτέρως σκληρό φαίνεται πως είναι το “μεγάλο παζάρι” των Τούρκων, που κινείται στη λογική του μαστίγιου και του καρότου. Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ανώτατος Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε από τις Βρυξέλλες πως ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου θα πιέσει τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συμφωνήσουν στο άνοιγμα νέων κεφαλαίων στις διαπραγματεύσεις για την ένταξη τής Τουρκίας στην Ε.Ε., όταν τους συναντήσει, αργότερα σήμερα.

Ο πρωθυπουργός, ο οποίος έφτασε στις Βρυξέλλες αργά χθες, δεν είχε δει ακόμα την τελευταία συμφωνία που ενέκριναν νωρίτερα οι χώρες της Ε.Ε. πριν τις σημερινές συνομιλίες που στοχεύουν σε μια συμφωνία μεταξύ Ένωσης και Τουρκιάς για τον έλεγχο των μετανστευτικών ροών στην Ελλάδα. Δεν είναι σίγουρο ότι θα συμφωνήσει σε όλα τα άρθρα.

“Η Ε.Ε. πρέπει να δει τη συνολική εικόνα”, είπε ο αξιωματούχος για την διαδικασία ένταξης, η οποία έχει καθυστερήσει λόγω του Κυπριακού.

“Υπάρχουν αρκετές συμφωνίες για την διαδικασία πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ. Έχουμε ήδη εκπληρώσει τα αρχικά κριτήρια για πολλά κεφάλαια, οπότε πιστεύουμε ότι υπάρχουν πολλά βήματα που (χρειάζονται) να γίνουν για να ανοίξουν αυτά τα κεφάλαια, και αυτή παραμένει η προσδοκία μας”, είπε.

Υπενθυμίζουμε όμως πως μια μέρα πριν, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωνε συγκρατημένα αισιόδοξος για συμφωνία ως προς το προσφυγικό με τη γειτονική μας χώρα, ωστόσο δεν “βλέπει” ένταξη της Τουρκίας για τα επόμενα δέκα χρόνια.

“Η Τουρκία δεν είναι, αυτή τη στιγμή, έτοιμη για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν νομίζω ότι θα είναι έτοιμη ούτε σε δέκα χρόνια”, ανέφερε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt λίγες ώρες πριν την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό.

Ο κ. Γιούνκερ υπερασπίστηκε την απόφαση της Ε.Ε. να δεχθεί να υπάρξει επιστροφή προσφύγων ή μεταναστών στην Τουρκία, μία επιλογή που έχει επικριθεί από αρκετούς ως παραβίαση της Συνθήκης της Γενεύης για τους Πρόσφυγες.

“Κάθε παράνομος μετανάστης θα διέλθει τη διαδικασία του ασύλου, η οποία θα διαρκέσει μία εβδομάδα, και πάντα θα έχει τη δυνατότητα να καταθέσει αίτηση για άσυλο. Μόνο μετά από αυτή τη διαδικασία θα υπάρξει επιστροφή, μόνο μεταναστών, στην Τουρκία”, διευκρίνισε ο κ. Γιούνκερ.

Διαβάστε εδώ αναλυτικά το προσχέδιο της συμφωνίας

“Όλοι οι νέοι παράνομοι μετανάστες που έρχονται από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά θα επιστρέφονται στην Τουρκία. Όλοι οι μετανάστες που έρχονται στα νησιά θα καταγράφονται και όσοι δεν κάνουν αίτηση ασύλου ή εκείνοι των οποίων η αίτηση ασύλου απορρίπτεται θα επιστρέφονται στην Τουρκία”, αναφέρει το προσχέδιο που διέρρευσε την Πέμπτη, κάτι που ταυτίζεται με τις δηλώσεις Γιούνκερ στην Handelsblatt.

Μένει φυσικά να δούμε το τελικό κείμενο καθώς και την αντίδραση της κυπριακής πλευράς

Κομβικής σημασίας θεωρείται πλέον η συνάντηση με τον Αχμέτ Νταβούτογλου στις 9.00 π.μ. Σύμφωνα με ασφαλής πληροφορίες του news 247, θα παραστούν και οι Ντόναλτ Τούσκ, Ζαντ Κλοντ Γιούνκερ και Μάρκ Ρούτε.

Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν πως υπάρχει διαφωνία σε μια σειρά από τεχνικές λεπτομέρειες που στην ουσία είναι και πολιτικές.

Προκρίνεται σε πρώτη φάση το  “σχέδιο Τούσκ” με ορισμένες μικρές αλλαγές την ώρα που ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, επανέλαβε πως είναι έτοιμος να θέσει βέτο σε μια συμφωνία με την Τουρκία “εάν υποχρεωθεί να το κάνει”. “Και είναι φανερό ότι δυστυχώς, ως τώρα, η Τουρκία δεν έχει υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της, σύμφωνα με το Πρωτόκολλο της Άγκυρας και το Διαπραγματευτικό Πλαίσιο. Συνεπώς, πιστεύω ότι ίσως να υπάρξουν εναλλακτικές οι οποίες να μας δίδουν διέξοδο. Θα πρέπει να περιμένετε ως αύριο”, δήλωνε ο κύπριος πρόεδρος.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος συνοδεύει στις Βρυξέλλες τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, υποστήριξε ότι “η Κύπρος δεν δέχεται πιέσεις, ούτε βολιδοσκοπείται ως προς τη στάση της στο θέμα των ενταξιακών κεφαλαίων της Τουρκίας”.

Ο κ. Χριστοδουλίδης μίλησε για “ταύτιση απόψεων μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και των Θεσμών ως προς το πλαίσιο, τους όρους και τις προϋποθέσεις για το οποιοδήποτε άνοιγμα ενταξιακών κεφαλαίων, ακόμα όμως και για την παραχώρηση κατάργησης των θεωρήσεων [σ.σ.: της βίζας] από πλευράς ΕΕ”.

Ο κ. Χριστοδουλίδης αποσαφήνισε ότι το Πρωτόκολλο της Άγκυρας “παραμένει απαρέγκλιτη προϋπόθεση για το άνοιγμα παγωμένων κεφαλαίων” και τα 72 προαπαιτούμενα (μεταξύ των οποίων και η ισότιμη μεταχείριση των κρατών-μελών) αποτελούν ορθή απαίτηση, που θέτει η ίδια η ΕΕ στην Τουρκία για το θέμα της βίζας.

Εξάλλου, απέρριψε πληροφορίες για γερμανικές παραινέσεις και σημείωσε ότι οι συναντήσεις του κ. Αναστασιάδη με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, και τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ “ήταν πολύ καλές” και πως ο πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης θα ενημερώσει τους ομολόγους του στο ΕΛΚ”.

“Το όποιο θέμα αφορά τα ενταξιακά κεφάλαια και τι θα γίνει δεν εξαρτάται από την Κυπριακή Δημοκρατία”, είπε ο Κύπριος εκπρόσωπος και επεσήμανε ότι “εξαρτάται αποκλειστικά και μόνον από την Τουρκία”.

Η διατύπωση που υπήρχε μέχρι χθες το βράδυ όσον αφορά το “ξεπάγωμα” των ενταξιακών κεφαλαίων δεν είχε αλλάξει από το προσχέδιο που επεξεργάζονταν οι 28 πρέσβεις το βράδυ πριν από τη Σύνοδο.

Αυτό που προσπαθούσαν να βρουν μέχρι αργά χθες το βράδυ ήταν η σωστή διατύπωση που θα μπορούσε να ικανοποιήσει και τις δύο πλευρές, τουρκική και κυπριακή (την οποία στηρίζει και η ελληνική πλευρά), ενώ ανοικτό έμενε το ενδεχόμενο στη δήλωση να συνδεθεί η επίλυση του Κυπριακού με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας.

Θυμίζουμε τέλος, πως από τους 28, οι 22 δε θέλουν στο έδαφος τους πρόσφυγες και η Γαλλία δε θα συναινέσει εύκολα σε συμφωνία με την Τουρκία λόγω του φόβου της Λεπέν.

Δείτε τί έγινε στη Σύνοδο Κορυφής μέχρι τις νεότερες εξελίξεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα