Πακιστάν: Ξεπέρασαν τους 350 οι νεκροί από τον σεισμό. Χωρίς φαγητό και στέγη χιλιάδες κάτοικοι

default image

Μάχη με τον χρόνο δίνουν οι ομάδες διάσωσης για τον εντοπισμό επιζώντων μετά τον φονικό σεισμό των 7,5 βαθμών. Ξεπέρασαν τους 350 οι νεκροί

Μάχη με τον χρόνο δίνουν σήμερα οι ομάδες διάσωσης προκειμένου να καταφέρουν να προσεγγίσουν τις απομακρυσμένες περιοχές που επλήγησαν από την ισχυρή σεισμική δόνηση των 7,5 βαθμών, η οποία είχε αποτέλεσμα να βρουν τον θάνατο περισσότεροι από 350 άνθρωποι στο Πακιστάν και το Αφγανιστάν, ενώ έπεσε το σκοτάδι δυσχεραίνοντας τις επιχειρήσεις.

Οι αρχές ξεκίνησαν ομαδικές ταφές στις δύο χώρες, όπου ο απολογισμός αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω όσο οι ομάδες διάσωσης καταγράφουν πρόοδο στις έρευνες που πραγματοποιούν στις πληγείσες περιοχές και αποκαλύπτεται το μέγεθος της καταστροφής.

Στο Αφγανιστάν οι Ταλιμπάν, η ισχυρή παρουσία των οποίων σε ορισμένες περιοχές ενδέχεται να περιπλέξει τις επιχειρήσεις διάσωσης, δεσμεύθηκαν να προσφέρουν βοήθεια στους σεισμοπαθείς, ενώ η σεισμική δόνηση των 7,5 βαθμών έχει προκαλέσει κατολισθήσεις και σε ορισμένες περιοχές το τηλεπικοινωνιακό δίκτυο έχει καταστραφεί.

Η πλειονότητα των θυμάτων έχει καταγραφθεί στο Πακιστάν: 248 νεκροί, 202 εκ των οποίων στο Χάιμπερ Παχτούνχβα, σύμφωνα με την Εθνική Αρχή Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών.

Σε πολλά τμήματα της χώρας οι επιζώντες έχουν αφεθεί στην κυριολεξία στην τύχη τους.

«Είμαστε περισσότερα από 50 μέλη της ίδιας οικογένειας, που έχουμε αναγκαστεί να περιμένουμε έξω στο δρόμο την άφιξη των ομάδων διάσωσης» διαμαρτυρήθηκε ο Χακίμ Χαν, ένας 60χρονος κάτοικος ενός χωριού στο Σάνγκλα, στο βορειοδυτικό Πακιστάν, όπου αναμένεται χιονόπτωση.

«ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΝΑ ΦΑΜΕ»

Ο πρωθυπουργός Ναουάζ Σαρίφ, που επέστρεψε στην χώρα από μια επίσκεψή του στις ΗΠΑ, υποσχέθηκε στους επιζώντες «γενναιόδωρες αποζημιώσεις προκειμένου να μπορέσουν να οικοδομήσουν καλύτερες κατοικίες».

Ο Πακιστανός πρωθυπουργός επισκέφθηκε τη Σάνγκλα, που είναι ενδεχομένως η πλέον πληγείσα περιοχή με 49 νεκρούς έως αυτή τη στιγμή. Στο χωριό Γκαντάο σχεδόν όλα τα σπίτια, 300 συνολικά, έχουν καταστραφεί. Πολλοί κάτοικοι αναγκάστηκαν να διανυκτερεύσουν στο ύπαιθρο, σε πολικές θερμοκρασίες, καθώς φοβούνταν ότι τα σπίτια τους θα καταρρεύσουν.

«Κανείς δε μας προσέφερε βοήθεια» υπογράμμισε ο Χάκιμ Χαν, που έχασε τον ανιψιό του, αλλά και το σπίτι του.

«Δεν έχουμε τίποτα να φάμε, ούτε να φορέσουμε για να προστατευτούμε από το κρύο και φοβόμαστε ότι σύντομα θα έχουμε χιονοπτώσεις».

Ο Ερυθρός Σταυρός και η Ερυθρά Ημισέληνος του Πακιστάν, που μεταφέρουν προς το βορειοδυτικό τμήμα της χώρας κουβέρτες και εξοπλισμό επιβίωσης, με δυσκολία προσεγγίζουν ορισμένες περιοχές λόγω του χιονιού.

«Αναμένουμε ότι ο καιρός θα βελτιωθεί για να μπορέσουμε να αποκτήσουμε επαφή μαζί τους» είπε ένα στέλεχος της οργάνωσης, ο Χάλιντ Μπεν Ουάλιντ.

Για πολλούς κατοίκους της περιοχής, η σεισμική δόνηση της Δευτέρας αναβίωσε τις οδυνηρές μνήμες του τρομακτικού σεισμού των 7,6 βαθμών που είχε στοιχίσει την ζωή σε περισσότερους από 75.000 ανθρώπους πριν από 10 χρόνια, την 8η Οκτωβρίου του 2005.

Στο Αφγανιστάν ο σεισμός, το επίκεντρο του οποίου εντοπίστηκε στις ορεινές περιοχές του Μπανταχσάν (βορειοανατολικά) προκάλεσε σκηνές τρόμου στην πόλη Ταλογκάν, όπου 12 μαθήτριες σκοτώθηκαν όταν προκλήθηκε πανικός καθώς τα παιδιά προσπαθούσαν να φύγουν από το σχολείο τους για να σωθούν.

Σε αυτήν την χώρα ο επίσημος απολογισμός αυξήθηκε σήμερα στους 115 νεκρούς, εκατοντάδες τραυματίες και 7.000 κατεστραμμένες κατοικίες.

Η κυβέρνηση απηύθυνε έκκληση στις ανθρωπιστικές οργανώσεις να συμβάλουν στις επιχειρήσεις διάσωσης, ωστόσο αξιωματούχοι μη κυβερνητικών οργανώσεων αναφέρουν ότι δυσκολεύονται να οργανώσουν επιχειρήσεις λόγω έλλειψης πληροφοριών στον τομέα της ασφάλειας.

Η πρόσβαση επιπλέον στις πληγείσες περιοχές είναι δύσκολη. Το Μπανταχσάν είναι μια ορεινή επαρχία και ένα μεγάλο τμήμα της, όπως και άλλες πληγείσες ζώνες, βρίσκονται υπό τον έλεγχο των Ταλιμπάν, κάτι που περιπλέκει τις επιχειρήσεις διάσωσης.

Το κίνημα των Ταλιμπάν από την πλευρά του κάλεσε τις ανθρωπιστικές οργανώσεις να βοηθήσουν τα θύματα και τους μαχητές του να προσφέρουν την «απεριόριστη βοήθειά τους» στις ομάδες διάσωσης.

Την ασταθή κατάσταση στην παραμεθόριο περιοχή την οποία συγκλόνισε ο σεισμός υπογράμμισε το γεγονός ότι 7 Πακιστανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σήμερα νοτιότερα από πυρά από το Αφγανιστάν, σύμφωνα με τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα