Panama Papers: Μέτρα της Κομισιόν κατά των πολυεθνικών

default image

Ο γενικός εισαγγελέας της χώρας του Παναμά διενεργεί αιφνιδιαστική έρευνα στα γραφεία της Mossack Fonseca. Δημοσιοποίηση κερδών και φορολογικών στοιχείων ζητά η Κομισιόν από τις πολυεθνικές

Στον απόηχο των αποκαλύψεων των εγγράφων του Παναμά, η Κομισιόν παρουσίασε ένα νέο σχέδιο για να ενισχύσει τη διαφάνεια που αφορά τη φορολόγηση των πολυεθνικών εταιρειών.

Σύμφωνα με τη νέα πρόταση της Κομισιόν, οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ε.Ε. θα πρέπει να δημοσιοποιούν στοιχεία όπως κέρδη, τζίρο και φόρους που πληρώνουν ανά κράτος μέλος αλλά και τους φόρους που πληρώνουν εκτός Ε.Ε.

“Εάν οι μεγάλες πολυεθνικές με δραστηριότητα στην Ευρώπη πληρώνουν φόρους σε περιοχές όπως ο Παναμάς πρέπει αυτό να το δημοσιοποιούν”, είπε ο αρμόδιος Επίτροπος Τζόναθαν Χιλ.

Η ευρωομάδα των Πρασίνων, ωστόσο, επεσήμανε ότι ενώ τα στοιχεία για τα κράτη μέλη θα δημοσιεύονται ανά χώρα, για τις υπόλοιπες χώρες αυτό παραμένει ασαφές.

“Είναι ένα ελάχιστο βήμα στη σωστή κατεύθυνση. Αλλά δείχνει επίσης την παντελή έλλειψη θάρρους από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και μία παντελή έλλειψη ευθύνης από τα κράτη μέλη”, δήλωσε ο Φιλίπ Λαμπέρτς.

Σύμφωνα με το Ευρωκοινοβούλιο η Ένωση χάνει συνολικά περί τα 70 δισ. ευρώ από την εταιρική φοροαποφυγή.

Panama Papers: Αιφνιδιαστική εισαγγελική έρευνα στη Mossack Fonseca

Ο γενικός εισαγγελέας διενήργησε αιφνιδιαστική έρευνα αργά χθες στα γραφεία της δικηγορικής εταιρείας Mossack Fonseca στην Πόλη του Παναμά, είπαν σε δήλωσή τους οι αρχές.

Η εταιρεία, που εδρεύει στον Παναμά, βρίσκεται στο επίκεντρο του σκανδάλου των “εγγράφων του Παναμά” (Panama Papers), το οποίο έχει φέρει σε δύσκολη θέση αρκετούς ηγέτες κρατών στον κόσμο και έχει ρίξει φως στον σκοτεινό κόσμο των υπεράκτιων εταιρειών.

(Με πληροφορίες από: ΑΜΠΕ, Euronews)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα