Πανικός στη Βρετανία: Ζευγάρι δηλητηριάστηκε με το ίδιο τοξικό όπως ο Σκριπάλ

Πανικός στη Βρετανία: Ζευγάρι δηλητηριάστηκε με το ίδιο τοξικό όπως ο Σκριπάλ
Ανακοινώσεις των Βρετανών για τη νέα υπόθεση δηλητηρίασης AP

Οι αρχές προσπαθούν να καθησυχάσουν τους Βρετανούς μετά τις αποκαλύψεις ότι η δηλητηρίαση του ζεύγους έγινε επίσης με το "Νόβιτσοκ", αν και εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα.

Το ζευγάρι Βρετανών που βρέθηκε δηλητηριασμένο στο Έιμσπερι νότια Αγγλία εκτέθηκε στο νευροπαραλυτικό παράγοντα Νόβιτσοκ, την ίδια τοξική ουσία που είχε δηλητηριάσει προ μηνών το Ρώσο διπλό πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και την κόρη του, ανακοίνωσαν οι αρχές.

Η επικεφαλής της υπηρεσίας δημόσιας υγείας της Βρετανίας δήλωσε ότι «Αυτοί οι δύο ασθενείς βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση μετά την έκθεση τους στον νευροτοξικό παράγοντα Ναβιτσόκ», τονίζοντας ωστόσο ότυι «ως η επικεφαλής της υπηρεσίας δημόσιας υγείας θέλω να διαβεβαιώσω την κοινή γνώμη ότι ο κίνδυνος για τον γενικό πληθυσμό παραμένει χαμηλός».

Ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της Βρετανίας Νιλ Μπάσου δήλωσε από την πλευρά του το βράδυ της Τετάρτης ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να προέκυψε από τις έρευνες της αστυνομίας ή να προέρχεται από πηγές των υπηρεσιών αντικατασκοπείας και να υποδεικνύει ότι ο άνδρας και η γυναίκα που νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση μετά την εύρεσή τους, αναίσθητων, σε σπίτι στο Έιμσμπερι, στοχοθετήθηκαν εσκεμμένα.

Ο Μπάσου ανέφερε ότι δεν υπάρχει κάτι στο ιστορικό του ζευγαριού–αμφότεροι είναι υπήκοοι του Ηνωμένου Βασιλείου, περίπου σαράντα ετών–που να αφήνει να εννοηθεί ότι θα μπορούσαν να γίνουν στόχος της νέας επίθεσης με τον νευροπαραλυτικό παράγοντα Ναβιτσόκ.

Ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής πρόσθεσε ότι η αστυνομία δεν γνωρίζει, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, πώς μεταδόθηκε, δηλαδή χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση, η νευροπαραλυτική αυτή ουσία.

Το Λονδίνο ζητά εξηγήσεις από την Μόσχα

Ο Βρετανός υπουργός Ασφάλειας κάλεσε σήμερα τη Ρωσία να δώσει λεπτομέρειες για την επίθεση στον πρώην διπλό πράκτορα και στην κόρη του, στον απόηχο και της νέας υπόθεσης με το ζευγάρι Βρετανών.

Η Βρετανία έχει κατηγορήσει τη Ρωσία ότι δηλητηρίασε τους Σκριπάλ, μια κατηγορία που η Ρωσία έχει κατ’ επανάληψη αρνηθεί. «Το ρωσικό κράτος θα μπορούσε να διορθώσει αυτό το ‘λάθος’, θα μπορούσαν να μας πουν τι συνέβη, τι έκαναν και να συμπληρώσουν κάποια από τα σημαντικά κενά που εμείς προσπαθούμε να κλείσουμε», δήλωσε ο υπουργός Ασφάλειας Μπεν Γουάλας σήμερα στο ραδιόφωνο του BBC.

«Εκείνοι (η Ρωσία) είναι αυτοί που μπορούν να συμπληρώσουν όλα τα στοιχεία για να είναι ασφαλής ο κόσμος». Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της Βουλής των Κοινοτήτων δήλωσε ότι ο υπουργός Εσωτερικών Σατζίντ Τζαβίντ θα κάνει σήμερα μια ανακοίνωση στο κοινοβούλιο για τον νευροτοξικό παράγοντα που δηλητηρίασε τους δύο Βρετανούς. Δεν έχει δοθεί συγκεκριμένη ώρα για την ανακοίνωση αυτή, αλλά εκτιμάται ότι θα γίνει μετά τις 14.00 ώρα Ελλάδας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα