Πανικός στο Μεξικό: Μυστηριώδεις λάμψεις στον ουρανό μετά το σεισμό

Πανικός στο Μεξικό: Μυστηριώδεις λάμψεις στον ουρανό μετά το σεισμό

Οι παράξενες λάμψεις στον ουρανό, σε συνδυασμό με τον μεγάλο σεισμό, δεν άργησαν να διασπείρουν τον πανικό και την ανεξέλεγκτη παραφιλολογία για επικείμενη... Αποκάλυψη, ή ακόμη και... άφιξη εξωγήινων

Σαν να μην έφτανε ο πανικός από το σεισμό των 8,2 Ρίχτερ στο Μεξικό που προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 7 ανθρώπων κι ένα μικρό τσουνάμι, οι κάτοικοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με μία ακόμη αναπάντεχη κατάσταση... αυτή τη φορά στον ουρανό.

Αμέσως μετά τον μεγάλο σεισμό, έναν από τους μεγαλύτερους που έχουν καταγραφεί ποτέ στην ιστορία της χώρας, ο ουρανός φωτίστηκε από απόκοσμες πράσινες και μπλε λάμψεις, γεγονός που επέτεινε την ανησυχία και τον πανικό.

Το φαινόμενο έγινε άμεσα αντιληπτό από τους κατοίκους πολλών περιοχών που έσπευσαν να τραβήξουν φωτογραφίες και βίντεο και να τα αναρτήσουν στα social media.

Μέσα στον πανικό τους έσπευσαν να δώσουν τις δικές τους εξηγήσεις για το τρομακτικό θέαμα στον ουρανό, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονταν η άφιξη εξωγήινων, ακόμη και η έναρξη της... Αποκάλυψης.

Μετά την μεγάλη δημοσιότητα που έλαβε το θέμα, εξήγησε ανέλαβαν να δώσουν τα διεθνή media, ζητώντας τη βοήθεια ειδικών επιστημόνων. Και η απάντηση είναι μάλλον πιο «πεζή» από ότι θα περίμεναν οι συνωμοσιολόγοι. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που παρατηρείται συχνά μετά από τόσο μεγάλους σεισμούς. Ωστόσο και πάλι, δεν είναι σαφές τι το προκαλεί.

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι το φαινόμενο παρατηρείται εδώ και χιλιάδες χρόνια, ενώ άλλοι ότι είναι επίπτωση του σεισμού σε τροφοδοτικά ρεύματος, ηλεκτρικές γεννήτριες και συστήματα ισχύος.

Η πιο επιστημονική εξήγησε που δίνεται υποστηρίζει ότι η σεισμική δραστηριότητα περιλαμβάνει τον ιονισμό οξυγόνου σε ανιόντα οξυγόνου με τη διάσπαση των υπεροξειδικών δεσμών σε ορισμένους τύπους πετρωμάτων από την υψηλή καταπόνηση πριν και κατά τη διάρκεια ενός σεισμού.

Σύμφωνα με τη θεωρία αυτή, μετά τον ιονισμό, τα ιόντα ταξιδεύουν μέσα από τις ρωγμές στα πετρώματα και μόλις φτάσουν στην ατμόσφαιρα μπορούν να ιονίσουν θύλακες αέρα, σχηματίζοντας πλάσμα που εκπέμπει φως.

Μια ακόμη θεωρία, υποστηρίζει ότι οι εν λόγω λάμψεις προκαλούνται από την τριβή μεταξύ των πετρωμάτων, δημιουργώντας τάση ως φυσικό επακόλουθο.

ADVERTISING

SHARE: