Πάπας Φραγκίσκος: Ανοιχτό το ενδεχόμενο χειροτονίας παντρεμένων ιερέων

Πάπας Φραγκίσκος: Ανοιχτό το ενδεχόμενο χειροτονίας παντρεμένων ιερέων

Πολλοί θεωρούν ότι λόγω της έλλειψης ιερέων σε πολλές χώρες, θα έπρεπε να χειροτονούνται και κάποιοι παντρεμένοι ιερείς, ιδίως συνταξιούχοι

Ο πάπας Φραγκίσκος εκτίμησε σήμερα ότι θα πρέπει να εξεταστεί σοβαρά η πιθανότητα χειροτονίας των "viri probati", των παντρεμένων δηλαδή ανδρών ώριμης ηλικίας που έχουν ενεργό ρόλο στη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία.

"Θα πρέπει επίσης να καθορίσουμε ποια θα ήταν τα καθήκοντά τους, για παράδειγμα στις απομονωμένες κοινότητες", είπε ο ποντίφικας σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στη γερμανική εφημερίδα Die Zeit, δίνοντας διευκρινίσεις για το σχέδιο αυτό, το οποίο έχει αναφέρει πολλές φορές τα τελευταία χρόνια.

Πολλοί στην Εκκλησία θεωρούν ότι λόγω της έλλειψης ιερέων σε πολλές χώρες, θα έπρεπε να αναζητηθεί μια εναλλακτική λύση: εκτός από τους ιερείς που δίνουν όρκο αγαμίας κατά τη χειροτονία τους, να χειροτονούνται και κάποιοι παντρεμένοι, ιδίως συνταξιούχοι που έχουν αρκετό χρόνο στη διάθεσή τους καθώς δεν εργάζονται πλέον. Αυτοί οι Καθολικοί που επιθυμούν να υπηρετήσουν την Εκκλησία έχουν τη δυνατότητα να γίνουν διάκοι, όχι όμως και ιερείς.

Ο πάπας έχει τονίσει πολλές φορές ότι η απαγόρευση χειροτονίας παντρεμένων ανδρών δεν είναι ένα απαράβατο δόγμα. Ο προκάτοχός του, ο Βενέδικτος ΙΣτ΄, είχε δηλώσει και εκείνος ότι δεν πρόκειται για δόγμα, όπως είναι για παράδειγμα η πίστη των χριστιανών στην Ανάσταση του Χριστού.

Από την άλλη, ο ποντίφικας επέμεινε ότι "δεν είναι λύση" στο πρόβλημα το να επιτραπεί στους σπουδαστές των ιερατικών σχολών να επιλέγουν αν θα μείνουν άγαμοι ή όχι.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ο πάπας θα δεχτεί τους ηγέτες της ΕΕ

Πάπας: Καλύτερα άθεος, παρά υποκριτής χριστιανός

Πάπας: Ζητώ ταπεινά συγγνώμη για τους παιδεραστές ιερείς

ADVERTISING

SHARE: