Paradise Papers: Βρετανός Λόρδος τρέχει και κρύβεται στην τουαλέτα για να αποφύγει δημοσιογράφο

Paradise Papers: Βρετανός Λόρδος τρέχει και κρύβεται στην τουαλέτα για να αποφύγει δημοσιογράφο
Britain's Conservative Party Deputy Chairman Lord Michael Ashcroft is seen at the Conservative Party Conference, in Manchester, England, Monday Oct. 5, 2009. Britain's Conservative Party is holding its last annual conference before next year's national election, which polls show is all but certain to put the party back in power after more than a decade. (AP Photo/Jon Super). AP

Σύμφωνα με τα έγγραφα φοροαπέφευγε σταθερά αποφεύγοντας να δηλώσει μόνιμος κάτοικος του Ηνωμένου Βασιλείου

Ο λόρδος Άσκροφτ, ένας απ’ τους μεγαλύτερους χορηγούς του Συντηρητικού Κόμματος στη Βρετανία, είναι ένα απ’ τα πρόσωπα που περιλαμβάνονται στις αποκαλύψεις των Paradise Papers και εκτός απ’ τη βασίλισσα αναμένεται επίσης να απασχολήσει έντονα την βρετανική κοινή γνώμη.

Όπως αποκάλυψαν τα έγγραφα ο Άσκροφτ φοροαπέφευγε έχοντας εναποθέσει τεράστια ποσά σε trust στην Μπελίζ απ’ το 2000, λίγο αφότου μπήκε στη βουλή των λόρδων. Σύμφωνα με τα έγγραφα πρόκειται για ποσό ύψους 341 εκατ. λιρών. Ο Άσκροφτ συνέχιζε να έχει καθεστώς μη κατοίκου που θα τον υποχρέωνε να φορολογείται για τα πάντα ακόμη και ενώ είχε μπει στη βουλή και παρά τις προσπάθειες της βουλής να πληρώνουν όλοι.

Ο λόρδος Άσκροφτ που κατά τους Sundays Times ήταν ο 74ος πιο πλούσιος άνθρωπος στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2015 κατάφερε να πείσει τους αξιωματούχους να του επιτραπεί να γίνει μακροχρόνιος κάτοικος και όχι μόνιμος κάτοικος της χώρας. Αυτή η διαφορά σημαίνει ότι θα μπορούσε να κρατήσει το non-dom καθεστώς στη Μπελίζ, όπου κάποτε υπηρέτησε ως πρέσβης των Ηνωμένων Εθνών.

Είναι χαρακτηριστικό το βίντεο του BBC με τον δημοσιογράφο που εντόπισε τον λόρδο Άσκροφτ στο συνέδριο των Συντηρητικών τον προηγούμενο μήνα στο Μάντσεστερ και εκείνος αρνήθηκε να απαντήσει για το θέμα. Ο δημοσιογράφος τον ακολούθησε ζητώντας του να πάρει θέση, αλλά εκείνος αρνήθηκε μέχρι που κρύφτηκε στην τουαλέτα.

Ο 71χρονος που είχε διατελέσει ταμίας των Συντηρητικών και αναπληρωτής πρόεδρος, παραμένει ακόμα ενεργός στην πολιτική και πέρυσι είχε δηλώσει ότι θα αρχίσει και πάλι να κάνει κάποιες «μικρότερες δωρεές» στο κόμμα.

 (AP Photo/Jon Super).

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα