Παραμονή της Βρετανίας στην Τελωνειακή Ένωση;

Pro-EU membership supporters hold European Union flags as they protest against Brexit across the street from the Houses of Parliament in London, Tuesday, Jan. 30, 2018. A leaked, and gloomy, economic forecast has inflamed arguments about Britain's decision to leave the European Union. Brexit-supporting politicians on Tuesday said those who released the document were trying to derail Britains EU exit, while pro-EU lawmakers accused the government of burying bad news.  (AP Photo/Matt Dunham)
Pro-EU membership supporters hold European Union flags as they protest against Brexit across the street from the Houses of Parliament in London, Tuesday, Jan. 30, 2018. A leaked, and gloomy, economic forecast has inflamed arguments about Britain's decision to leave the European Union. Brexit-supporting politicians on Tuesday said those who released the document were trying to derail Britains EU exit, while pro-EU lawmakers accused the government of burying bad news. (AP Photo/Matt Dunham) AP

Η βρετανική κυβέρνηση εξετάζει πολύ σοβαρά το σενάριο παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Τελωνειακή Ένωση σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times

Ανώτατοι αξιωματούχοι και σύμβουλοι της Πρωθυπουργού αποκαλύπτουν πως εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο παραμονής της Βρετανίας στην Τελωνειακή Ένωση, μετά την διετή μεταβατική περίοδο που θα ακολουθήσει την επίσημη αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση τον Μάρτιο του 2019.

«Είναι ένα από τα σοβαρά σενάρια» αποκαλύπτει ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος στους Financial Times. Η παραμονή στη Τελωνειακή Ένωση λύνει αυτομάτως το πρόβλημα των συνοριακών ελέγχων, φόρων και δασμών και φυσικά το αγκάθι των συνόρων Βόρειας και Νότιας Ιρλανδίας. Ωστόσο μια τέτοια επιλογή, αφορά μόνο σε προϊόντα αλλά όχι σε υπηρεσίες και κυρίως τον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Για να επιτραπεί η απρόσκοπτη λειτουργία του City του Λονδίνου, απαιτείται η παραμονή και στην Ενιαία Αγορά και η αποδοχή των όρων και κανόνων που διέπουν την λειτουργία των τραπεζών και γενικότερα του χρηματοπιστωτικού τομέα. Με άλλα λόγια, η Βρετανία θα πρέπει να υιοθετήσει το νορβηγικό μοντέλο.

Η κυβέρνηση κατανοεί την πραγματικότητα

Ερωτώμενη σχετικά, η Τερέζα Μέι κατά την παραμονή της στο Πεκίνο, δεν απέκλεισε παραμονή στην Τελωνειακή Ένωση. Η κυβέρνηση φαίνεται να κατανοεί πλέον την πραγματικότητα. Το σκληρό Brexit και η μοναχική πορεία δεν «παίζουν» πλέον ως σενάριο, τόσο εξ αιτίας της αφόρητης πίεσης του επιχειρηματικού κόσμου και του City, αλλά κυρίως της μελέτης της ίδιας της κυβέρνησης των οικονομικών επιπτώσεων της μη συμφωνίας.

Μέρος της μελέτης που έχει στα χέρια του το κυβερνητικό επιτελείο και διέρρευσε στον ιστότοπο BuzzFeed, αναφέρει ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία, το βρετανικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 8% σε 15 χρόνια.

Πηγή: DW/ Μαρία Καστρισιανάκη, Φωτογραφία: AP Photo/Matt Dunham

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Brexit, Μεγάλη Βρετανία

ADVERTISING

SHARE: