Παρατείνεται η κράτηση Πουτζντεμόν στη Γερμανία

Παρατείνεται η κράτηση Πουτζντεμόν στη Γερμανία
Catalonia's President Carles Puigdemont stands before giving a closing speech during the 'Yes' vote closing campaign in Barcelona, Spain, Friday, Sept. 29, 2017. Catalonia's planned referendum on secession is due be held Sunday by the pro-independence Catalan government but Spain's government calls the vote illegal, since it violates the constitution, and the country's Constitutional Court has ordered it suspended.(AP Photo/Felipe Dana) AP Photo/Felipe Dana

Μετά το Πάσχα αναμένεται να αποφανθεί η γερμανική δικαιοσύνη για το αν θα ικανοποιήσει ή όχι το αίτημα της Μαδρίτης για έκδοση του αυτονομιστή πρώην ηγέτη της Καταλονίας

Γερμανικό δικαστήριο αποφάσισε να παραμείνει υπό κράτηση ο πρώην πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν ενώ εκκρεμεί η απόφαση ενός ανώτερου δικαστηρίου σχετικά με το αν θα απελαθεί στην Ισπανία, έγινε σήμερα γνωστό από τον γενικό εισαγγελέα της πόλης Σλέσβιχ, στη βόρεια Γερμανία.

«Εμφανίστηκε ήρεμος και συγκροτημένος» επισήμανε ο εισαγγελέας Γκέοργκ Φρίντριχ Γκουέντγκε σε δημοσιογράφους όταν του ζητήθηκε να περιγράψει την εμφάνιση του Κάρλες Πουτζντεμόν στο δικαστήριο.

Οι γερμανικές αρχές είναι απίθανο να αποφασίσουν αυτή την εβδομάδα αν θα εκδώσουν ή όχι τον πρώην πρόεδρο της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν στην Ισπανία, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του γραφείου του κρατικού εισαγγελέα στο περιφερειακό δικαστήριο του Σλέσβιγκ. «Η απόφαση δεν θα ληφθεί κατά πάσα πιθανότητα πριν από το Πάσχα», δήλωσε η εκπρόσωπος Βίμπκε Χοφέλνερ.

Αν ο Πουτζντεμόν δεχθεί τότε υπάρχει χρονικό περιθώριο 10 ημερών, διαφορετικά η απόφαση πρέπει να ληφθεί εντός το πολύ 60 ημερών. Αυτό προβλέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία, αν και υπάρχει η δυνατότητα μιας παράτασης 30 ημερών, όπως διευκρίνισε η εκπρόσωπος του υπουργείο Δικαιοσύνης Στέφανι Κρούγκερ.

Ο Πουτζντεμόν συνελήφθη την Κυριακή στα σύνορα της Δανίας με τη Γερμανία, μετά το ένταλμα σύλληψης που εξέδωσαν οι ισπανικές Αρχές. Σύμφωνα με πληροφορίες από γερμανικά μέσα εξετάζει το ενδεχόμενο να υποβάλει αίτηση ασύλου στη Γερμανία. «Aναμένεται να το πράξει, η αίτηση ασύλου εξετάζεται όπως και κάθε άλλη από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μετανάστευσης (BAMF)», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών του κρατιδίου Σλέσβιχ-Χόλσταϊν. Ωστόσο, οι πιθανότητες δεν είναι καλές καθώς η «επιβολή του νόμου ή η εκτέλεση του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης υπερισχύει της διαδικασίας ασύλου», πρόσθεσε. Τελικά, όμως, η απόφαση εναπόκειται στο Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα και την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία.

Η σύλληψη του χθες έγινε αφορμή να ξεχυθούν και πάλι στους δρόμους της Βαρκελώνης αλλά και σε άλλες περιοχές της Καταλονίας χιλιάδες πολίτες που ζητούν την απελευθέρωση των αυτονομιστών πολιτικών. Χθες στη Βαρκελώνη πάνω από 50.000 έδωσαν το «παρών» στη διαδήλωση και περίπου 100 άνθρωποι τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις με τις αστυνομικές δυνάμεις.

Την Παρασκευή, το ανώτατο δικαστήριο της Ισπανίας ανακοίνωσε ότι συνολικά 25 αυτονομιστές πολιτικοί, μεταξύ των οποίων και ο Πουτζντεμόν, θα δικαστούν για πρόκληση επανάστασης, υπεξαίρεση ή ανυπακοή στο κράτος. Πρόκειται για κατηγορίες που μπορεί να επισύρουν ποινές φυλάκισης έως 30 ετών. Ήδη για πέντε απ’ αυτούς αποφασίστηκε να προφυλακιστούν. Ανάμεσα τους και ο Jordi Turull, που προορίζεται για νέος πρόεδρος της περιφέρειας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα