Πενήντα Νομπελίστες προβλέπουν: Ο Τραμπ και οι άλλες 9 απειλές για την ανθρωπότητα

Πενήντα Νομπελίστες προβλέπουν: Ο Τραμπ και οι άλλες 9 απειλές για την ανθρωπότητα
President Donald Trump gives a thumbs up after meeting people impacted by Hurricane Harvey during a visit to the NRG Center in Houston, Saturday, Sept. 2, 2017. (AP Photo/Susan Walsh) AP

Πώς θα έρθει το τέλος του ανθρώπινου είδους, σύμφωνα με 50 επιστήμονες βραβευμένους με Νόμπελ που συμμετείχαν σε έρευνα

Τις δέκα μεγαλύτερες απειλές για την ανθρωπότητα “αποκάλυψαν” 50 κάτοχοι του βραβείου Νόμπελ, σε έρευνα που πραγματοποίησε το Times Higher Education.

Οι επιστήμονες, που συμμετείχαν στην έρευνα και αντιπροσωπεύουν το 1/4 των εν ζωή νικητών του θεσμού, προέρχονται από τον χώρο της χημείας, της φυσικής, της ιατρικής και της οικονομίας και κλήθηκαν να απαντήσουν στο ερώτημα ποια θεωρούν ότι είναι η μεγαλύτερη απειλή για το ανθρώπινο είδος.

ΟΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΕΙΔΟΣ

1. Αύξηση πληθυσμού ή περιβαλλοντική υποβάθμιση: 34%

Ο ανθρώπινος πληθυσμός αναμένεται να φτάσει τα 9,7 δισ. άτομα το 2050 και τα 11,2 δισ. το 2100. Την ίδια ώρα οι επιστήμονες αναμένουν η αλλαγή του κλίματος να προκαλέσει σοβαρή καταστροφή στο περιβάλλον.

2. Πυρηνικός πόλεμος: 23%

Αν η Ρωσία και οι ΗΠΑ εμπλακούν σε πόλεμο με χρήση πυρηνικών όπλων, τα αποτελέσματα θα είναι καταστροφικά. Πιθανή χρήση πυρηνικών όπλων από την πλευρά της Βόρειας Κορέας, θα μπορούσε, επίσης, να έχει τρομερές συνέπειες.

3. Μολυσματική ασθένεια ή αντοχή στα φάρμακα: 8%

Μία νέα ασθένεια θα μπορούσε να εμφανιστεί ξαφνικά και να εξαλείψει την ανθρωπότητα. Ο Μαύρος Θάνατος (πανώλη) σκότωσε 30-60% του πληθυσμού της Ευρώπης τον 14ο αιώνα. Υπάρχει, επίσης, το ενδεχόμενο οι γνωστές ασθένειες να καταστούν ανθεκτικές στη θεραπεία.

4. Εγωισμός, ατιμία και απώλεια της ανθρωπιάς: 8%

Εάν σταματήσουμε να φροντίζουμε τους συνανθρώπους μας ή αρχίσουμε να τους αντιμετωπίζουμε ως κατώτερους, θα μπορούσαμε να οδηγηθούμε σε μαζικούς θανάτους.

5. Ντόναλντ Τραμπ και ανίδεοι ηγέτες: 6%

Οι επιστήμονες δεν είναι οπαδοί του Αμερικανού προέδρου, ο οποίος είναι γνωστός αμφισβητίας της κλιματικής αλλαγής. Αν ο λαϊκισμός συνεχίσει να αυξάνεται σε όλο τον κόσμο, υπάρχει η πιθανότητα να εμφανιστούν ηγέτες που αδυνατούν να αναγνωρίσουν τις απειλές για την ανθρωπότητα και να την καταδικάσουν σε μια ζοφερή μοίρα.

6. Τεχνητή νοημοσύνη: 4%

Τα ρομπότ που σκοτώνουν και τα πολύ έξυπνα μηχανήματα θα μπορούσαν να στραφούν κάποτε κατά των δημιουργών τους. Ο καθηγητής Στίβεν Χόκινγκ και ο Έλον Μασκ είναι δύο από τους γνωστούς υποστηρικτές αυτής της θεωρίας.

7. Ανισότητα: 4%

Το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών μεγαλώνει. Αν τα ρομπότ αρχίσουν να αντικαθιστούν τους ανθρώπους στις δουλειές, κάνοντας παράλληλα τους λίγους πλούσιους ακόμα πλουσιότερους, τότε πιθανότατα θα προκληθεί χάος και πόλεμος.

8. Φονταμενταλισμός ή τρομοκρατία: 6%

Εάν το Ισλαμικό Κράτος αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο ή βιολογικά όπλα, εκατομμύρια άτομα θα σκοτωθούν.

9. Άγνοια και παραμόρφωση της αλήθειας: 6%

Οι ψεύτικες ειδήσεις έχουν γίνει ένα σημαντικό πρόβλημα στο διαδίκτυο και χρησιμοποιούνται για να χειραγωγούν τους ανθρώπους. Εάν δεν γνωρίζουμε να διαχωρίζουμε την αλήθεια από το ψέμα, η κοινωνία μας είναι απίθανο να μπορέσει να συνεχίσει επ’ αόριστον.

10. Ναρκωτικά: 2%

Τα ναρκωτικά γίνονται όλο και πιο ισχυρά. Στο μέλλον ένα νέο εξελιγμένο ναρκωτικό θα μπορούσε να μας μετατρέψει όλους σε ζόμπι.

(Φωτό: AP Photo/Susan Walsh)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα