Πενς: Όλα τα μέσα για την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη Βενεζουέλα

Πενς: Όλα τα μέσα για την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη Βενεζουέλα
U.S. Vice President Mike Pence speaks during a joint press conference with Colombia's President Juan Manuel Santos at the presidential guesthouse in Cartagena, Colombia, Sunday, Aug. 13, 2017. Cartagena is the first stop of Pence's weeklong trip to Latin America, that will also take him to Argentina, Chile and Panama. (AP Photo/Fernando Vergara) AP

"Οι ΗΠΑ δεν θα μείνουν με τα χέρια σταυρωμένα καθώς η Βενεζουέλα μετατρέπεται σε δικτατορία", διεμήνυσε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς δήλωσε την Δευτέρα ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα εντός των ορίων της οικονομικής και διπλωματικής ισχύος της ώστε να «αποκατασταθεί η δημοκρατία στη Βενεζουέλα», ενώ υποστήριξε πως εάν η χώρα αυτή μετατραπεί σε ένα «αποτυχημένο κράτος» αυτό θα απειλήσει τους Αμερικανούς.

«Ο πρόεδρος (Ντόναλντ) Τραμπ έχει καταστήσει απόλυτα σαφές ότι δεν θα μείνουμε με τα χέρια σταυρωμένα καθώς η Βενεζουέλα καταρρέει (και μετατρέπεται) σε μια δικτατορία», τόνισε ο Πενς ενώπιον δημοσιογράφων στην Καρταχένα της Κολομβίας.

«Η μετατροπή της Βενεζουέλας σε αποτυχημένο κράτος απειλεί την ασφάλεια και την ευημερία ολόκληρου του ημισφαιρίου και τον λαό των ΗΠΑ», συνέχισε ο Πενς.

Κατά την περιοδεία του στη Λατινική Αμερική, κατά τη διάρκεια της οποίας επισκέφθηκε στην Κολομβία, στην Αργεντινή, τη Χιλή και τον Παναμά, ο Πενς υιοθέτησε πιο συμφιλιωτικό τόνο σε ό,τι αφορά την κρίση στη Βενεζουέλα, κρίνοντας ότι είναι εφικτή μια ειρηνική διευθέτηση της πολιτικής κρίσης και ο τερματισμός της βίας στη χώρα αυτή.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Τραμπ απείλησε ότι η Ουάσινγκτον θα μπορούσε να αναλάβει στρατιωτική δράση, προκαλώντας κατακραυγή και καταδίκες από πολλές χώρες της περιοχής, ακόμη και από κυβερνήσεις που επικρίνουν με σφοδρότητα τον σοσιαλιστή πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο.

Ο Πενς διεμήνυσε ότι η Ουάσινγκτον είναι «απόλυτα αποφασισμένη» να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της, την πλήρη οικονομική και διπλωματική ισχύ των ΗΠΑ, για να «αποκατασταθεί η δημοκρατία στη Βενεζουέλα».

Ο Μάικ Πενς δεν απάντησε άμεσα όταν ρωτήθηκε αν τάσσεται υπέρ μιας αλλαγής καθεστώτος στη χώρα της Λατινικής Αμερικής.

«Το καθεστώς βρίσκεται σε διαδικασία αλλαγής αυτή τη στιγμή και αυτό που βλέπουμε στη Βενεζουέλα είναι μια κατάρρευση (και ένας μετασχηματισμός) σε μια δικτατορία», υποστήριξε πάντως ο αμερικανός αντιπρόεδρος.

Ο Μαδούρο επιδιώκει να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά την οργή μεγάλου μέρους των πολιτών της χώρας του για τις δηλώσεις του Τραμπ και έχει καλέσει σήμερα σε μια «αντιιμπεριαλιστική» κινητοποίηση.

Πάνω από 120 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Βενεζουέλα από την 1η Απριλίου, όταν η αντιπολίτευση κλιμάκωσε τις κινητοποιήσεις της έναντι του Μαδούρο, εν μέσω της οικονομικής κρίσης που χαρακτηρίζεται από τον καλπάζοντα πληθωρισμό και τις ελλείψεις τροφίμων και φαρμάκων.

(Φωτό: AP Photo/Fernando Vergara)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα