Πέντε μαθήματα από τις γερμανικές εκλογές

Πέντε μαθήματα από τις γερμανικές εκλογές
German Chancellor Angela Merkel arrives for a meeting of her Christian Democratic Union party, CDU, at their headquarters in Berlin, Germany, Monday, Sept. 25, 2017, after Sunday's parliament election. (Boris Roessler/dpa via AP) Boris Roessler/dpa via AP

Τι σημαίνει το αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών για την Γερμανία και την Ευρωζώνη

Η επανεκλογή της Άγνκελα Μέρκελ στην γερμανική καγκελαρία ήταν το μόνο στοιχείο των χθεσινών εκλογών που δεν προκάλεσε έκπληξη.

Το ακροδεξιό AfD βγήκε από την αναμέτρηση πολύ ισχυρότερο από όσο τολμούσαν να προβλέχουν πολύ αναλυτές, καταφέρνοντας να γίνει το πρώτο ανοιχτά ρατσιστικό και ξενοφοβικό κόμμα που παίρνει το εισιτήριο για το γερμανικό κοινοβούλιο, από την εποχή του Χίτλερ.

Οι Σοσιαλδημοκράτες επιλέγουν την αντιπολίτευση προκειμένου να επουλώσουν τις πληγές τους, αντί να ρισκάρουν άλλον ένα “μεγάλο συνασπισμό” με τη Μέρκελ.

Η επιστροφή των Φιλελευθέρων του FDP στην Μπούντεσταγκ μετά από τέσσερα χρόνια, μαζί με τους Πράσινους που κατάφεραν έστω και οριακά, να ξεπεράσουν τις αρχικές εκτιμήσεις, στρώνει τον δρόμο για μία τριπλή συμμαχία με τους συντηρητικούς της Μέρκελ.

Αν και μέχρι πρότινος φάνταζε εξαιρετικά δύσκολο, η δημιουργία του συνασπισμού που οι Γερμανοί αποκαλούν Τζαμάικα φαίνεται, πλέον η μόνη επιλογή για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Πέντε είναι τα βασικά μαθήματα από τις γερμανικές εκλογές

1. Η πτώση της Μέρκελ έχει ξεκινήσει

Ο Μάρτιν Σουλτς, απευθυνόμενος στην Άνγκελα Μέρκελ, την αποκάλεσε την “μεγαλύτερη χαμένη” των χθεσινών εκλογών. Παρά το γεγονός ότι προέρχεται από τον Σουλτς, ο οποίος είδε το κόμμα του να καταγράφει την χειρότερη επίδοση όλων των εποχών, η δήλωση αυτή περιέχει μία δόση αλήθειας: Η καγκελάριος, προεκλογικά, απέφυγε να απαντήσει σε κρίσιμα ζητήματα, όπως π.χ. το προσφυγικό. Αντίθετα, επέλεξε να τρέξει μία αόριστη και χαλαρή προεκλογική εκστρατεία, υποσχόμενη μία “Γερμανία στην οποία ζούμε καλά και ευτυχισμένα”, αποφεύγοντας να εξηγήσει πώς θα επιτευχθεί κάτι τέτοιο.

Είναι προφανές πλέον ότι η θέση της Μέρκελ στην ηγεσία του κόμματός της και της χώρας είναι επισφαλής. Κατάφερε, βέβαια, να κερδίσει άλλη μία εκλογική αναμέτρηση, όμως η υποστήριξη προς το κόμματος έπεσε κατακόρυφα, παρά την χαμηλή ανεργία, την ισχυρή οικονομία και μία σειρά από θετικούς δείκτες που θα έπρεπε να εγγυώνται στο CDU μία άνετη εκλογική επικράτηση. Οι γερμανοί ψηφοφόροι δεν συγχωρούν τον τρόπο που η Μέρκελ διαχειρίστηκε την προσφυγική κρίση.

2. Η γερμανική πολιτική της συναίνεσης έχει διαρραγεί

Επτά είναι τα κόμματα που θα συμμετέχουν στο επόμενο κοινοβούλιο, καθιστώντας το πιο αντιπροσωπευτικό από το προηγούμενο.

Η συμμετοχή σε αυτό της ακροδεξιάς θα το καταστήσει πιο “θορυβώδες”, ενώ με βάση την εμπειρία άλλων χωρών στις οποίες ακροδεξιά λαϊκιστικά μορφώματα έχουν ισχυρή αντιπροσώπευση, αναμένεται εκτράχυνση του πολιτικού κλίματος.

3. “Ξεχάστε τις ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις στην Ευρωζώνη

Αν και οι συντηρητικοί της Μέρκελ ήταν σκεπτικοί σε ό,τι αφορά τις προτάσεις του Μακρόν για μεταρρυθμίσεις, ένας “μεγάλος συνασπισμός” αποτελούσε την μεγαλύτερη ελπίδα του γάλλου Προέδρου για να καταστήσει το όραμά του πραγματικότητα. Με την επιλογή αυτή να μη βρίσκεται πλέον στο τραπέζι,  η Μέρκελ είναι σχεδόν απίθανο να αναμετρηθεί με τους Φιλελεύθερους, ή με τους σκεπτικιστές στο κόμμα της. Ίσως να επιτευχθεί κάποια συμφωνία μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας σχετικά με τον προϋπολογισμό, και μία θέση επιβλέποντος για την ευρωζώνη, ο οποίος σίγουρα δεν θα έχει τις αρμοδιότητες τις οποίες ήλπιζε ο Γάλλος πρόεδρος.

4. Θα σκληρύνει η στάση του Βερολίνου στο προσφυγικό

Η υπομονή του Βερολίνου απέναντι στην έλλειψη αλληλεγγύης στο προσφυγικό είχε ήδη αρχίσει να “ξεθωριάζει”. Τα αποτελέσματα της Κυριακής, θα οδηγήσουν σε ευθεία σύγκρουση με χώρες όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία. Άλλωστε, δεν είναι λίγα τα στελέχη των Χρισταινοδημοκρατών που πιστεύουν ότι το AfD δεν θα επετύγχανε τόσο μεγάλη νίκη, εάν υπήρχε ορθότερος καταμερισμός των βαρών του προσφυγικού.

5. Καμία σχέση με τη Δημοκρατία της Βαϊμάρης

Σε ό,τι αφορά τις ιστορικές συγκρίσεις, είναι καλό να θυμόμαστε ότι η Γερμανία είναι μία σταθερή δημοκρατία. Η μεγάλη πλειονότητα των Γερμανών δεν ψήφισε το AfD και η ψήφος προς αυτό, ήταν κατά κύριο λόγο, ψήφος διαμαρτυρίας. Τα δημοκρατικά θεμέλια της Γερμανίας, άλλωστε, είναι αρκετά ισχυρά, ώστε να αντέξουν λαϊκιστικές επιθέσεις.

Πηγή:politico Φωτογραφία: Boris Roessler/dpa via AP

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα