Πέντε με έξι εκτελέσεις τη μέρα ονειρεύεται ο Ντουτέρτε

Πέντε με έξι εκτελέσεις τη μέρα ονειρεύεται ο Ντουτέρτε

Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων σκοπεύει να επαναφέρει τη θανατική ποινή και να την εφαρμόζει καθημερινά

«Ίσχυε και στο παρελθόν η θανατική ποινή, αλλά δεν γινόταν τίποτε. Δώστε τη σε εμένα και θα την εφαρμόζω καθημερινά σε πέντε με έξι εγκληματίες».

Αυτή την πρωτοφανή δήλωση έκανε ο πρόεδρος των Φιλιππίνων, Ροντρίγο Ντουτέρτε, προκαλώντας την οργή της Καθολικής Εκκλησίας, στο δόγμα της οποίας πιστεύει το 80% των Φιλιππινέζων.

«Οι Φιλιππίνες θα θεωρούνται μια χώρα βαρβάρων. Οι Φιλιππίνες θα γίνουν η παγκόσμια πρωτεύουσα της θανατικής ποινής», κατήγγειλε ο πατέρας Ζερόμ Σεσιλάνο της Ένωσης Καθολικών Ιερέων των Φιλιππίνων, ο οποίος υπογράμμισε ότι η Εκκλησία «αντιτίθεται πλήρως» στα σχέδια του προέδρου.

Η θανατική ποινή καταργήθηκε το 2006 στη χώρα, έπειτα από έντονες πιέσεις της Καθολικής Εκκλησίας.

Ο Ντουτέρτε έχει γίνει στόχος σφοδρών επικρίσεων εξαιτίας της αιματηρής του εκστρατείας κατά της διακίνησης ναρκωτικών και «του πολέμου κατά της εγκληματικότητας», στο πλαίσιο του οποίου έχουν σκοτωθεί 5.300 άνθρωποι από τον Ιούνιο, οπότε ανέλαβε την προεδρία.

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσέιν ανέφερε σε επιστολή του προς τους Φιλιππινέζους βουλευτές ότι η χώρα θα παραβιάσει τις διεθνείς της υποχρεώσεις, αν επαναφέρει τη θανατική ποινή.

«Το να θέσει ποσόστωση στις εκτελέσεις πάει πολύ!», αντέδρασε από την πλευρά του ο Ρόμεο Καμπάρντε αντιπρόεδρος της Διεθνούς Αμνηστίας στις Φιλιππίνες. «Πάει πολύ διότι μιλάμε για ανθρώπινες ζωές», πρόσθεσε.

Παράλληλα, οκτώ στους δέκα Φιλιππινέζους δήλωσαν ότι ανησυχούν ότι εκείνοι ή κάποιος που γνωρίζουν ενδέχεται να πέσει θύμα εξωδικαστικής εκτέλεσης, σε δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε σήμερα. Η Social Weather Stations (SWS), μια ανεξάρτητη εταιρεία δημοσκοπήσεων, ρώτησε 1.500 Φιλιππινέζους από όλη τη χώρα αν ανησυχούν μήπως εκείνοι ή κάποιος που γνωρίζουν πέσει θύμα εξωδικαστικής εκτέλεσης και το 78% απάντησε θετικά.

Παρά την ανησυχία αυτή, οι Φιλιππινέζοι στηρίζουν τον πόλεμο κατά των ναρκωτικών του Ντουτέρτε, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση. Οι περισσότεροι ερωτηθέντες χαρακτήρισαν «εξαιρετική» την πολιτική του προέδρου των Φιλιππίνων σχετικά με το θέμα αυτό, με ποσοστό 85%, έναντι μόλις 8% που εξέφρασε τη διαφωνία του.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 71% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι είναι σημαντικό να παραμένουν ζωντανοί όσοι κατηγορούνται για χρήση ή διακίνηση ναρκωτικών, ενώ ένας μικρός αριθμός δήλωσε ότι οι εξωδικαστικές εκτελέσεις αποτελούν πρόβλημα.

Παράλληλα το 88% απάντησε ότι παρατήρησε μείωση στο πρόβλημα των ναρκωτικών στη γειτονιά του.

Πηγή: ΑΜΠΕ

ADVERTISING

SHARE: