Περαιτέρω κυρώσεις στην Πιονγιανγκ συμφώνησε η Σύνοδος του Βανκούβερ

Secretary of State Rex Tillerson speaks during a photo opportunity with Norwegian Foreign Minister Ine Marie Eriksen Soreide at the State Department in Washington, Thursday, Jan. 11, 2018, (AP Photo/Susan Walsh)
Secretary of State Rex Tillerson speaks during a photo opportunity with Norwegian Foreign Minister Ine Marie Eriksen Soreide at the State Department in Washington, Thursday, Jan. 11, 2018, (AP Photo/Susan Walsh) AP

Τα πυρηνικά προγράμματα της Β. Κορέας και το μέλλον της κορεατικής κρίσης στο επίκεντρο της Συνόδου

Την επιβολή μονομερών κυρώσεων στην Πιονγιάνγκ συμφώνησαν να εξετάσουν οι είκοσι χώρες που πήραν μέρος στις συνομιλίες σχετικά με τη Βόρεια Κορέα στο Βανκούβερ.

Οι υπό συζήτηση κυρώσεις θα πηγαίνουν παραπέρα τις ήδη επιβεβλημένες από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπως αναφέρει η κοινή ανακοίνωση ΗΠΑ και Καναδά που συνδιοργάνωσαν την Σύνοδο.

Οι χώρες οι οποίες συμμετείχαν στη σύνοδο, στην οποία συζητήθηκαν κατά κύριο λόγο τα προγράμματα της Βόρειας Κορέας για την απόκτηση πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων, εξέφρασαν παράλληλα την υποστήριξή τους στον διάλογο ανάμεσα στη Σεούλ και την Πιονγκγιάνγκ με την "ελπίδα ότι θα οδηγήσει στην διαρκή αποκλιμάκωση των εντάσεων", ενώ συμφώνησαν ότι Κίνα και Ρωσία που απουσίασαν από τις συνομιλίες, οφείλουν να εφαρμόσουν πλήρως τις κυρώσεις που έχει αποφασιστεί από το Συμβούλιο

Μετά το τέλος της Συνόδου οι ΥΠΕΞ των διοργανώτριων χωρών, Ρεξ Τίλερσον και Κρίστια Φρίλαντ, παραχώρησαν κοινή συνέντευξη Τύπου, με τον αμερικανό ΥΠΕΞ να τονίζει πως ο κόσμος δεν θα αποδεχθεί ποτέ το ότι η Πιονγκγιάνγκ είναι μια δύναμη που διαθέτει πυρηνικό οπλοστάσιο.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να υπάρξει ένα περιορισμένης έκτασης αμερικανικό στρατιωτικό πλήγμα στη Βόρεια Κορέα, σύμφωνα με ένα σενάριο που έχει συζητηθεί στην Ουάσιγκτον, ο Τίλερσον περιορίστηκε να πει ότι δεν θα κάνει σχόλια για ζητήματα για τα οποία δεν έχει ληφθεί καμιά απόφαση ακόμη.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας είπε ότι δεν υπάρχουν διαφορές απόψεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και την κυβέρνηση της Νότιας Κορέας για τον χειρισμό του προβλήματος των βορειοκορεατικών εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Ο Τίλερσον εκτίμησε ότι μπορούν να γίνουν συνομιλίες με τη Βόρεια Κορέα, αλλά πρώτα η Πιονγκγιάνγκ πρέπει να κάνει ένα βήμα και να διευκρινίσει για ποιο πράγμα θέλει να γίνουν διαπραγματεύσεις. Ακόμη, ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαρακτήρισε την αναστολή των απειλητικών δραστηριοτήτων από μέρους της Πιονγκγιάνγκ για εκτενές χρονικό διάστημα απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσουν να διεξαχθούν συνομιλίες.

Ο Τίλερσον διεμήνυσε ότι θα υπάρξουν αυστηρότεροι έλεγχοι πλοίων που κινούνται προς και από τη Βόρεια Κορέα, αλλά τόνισε πως "δεν θέλουμε να πλήξουμε τις νόμιμες θαλάσσιες μεταφορές".

Από την πλευρά της η Κρίστια Φρίλαντ τόνισε πως ο κόσμος δεν μπορεί να μένει άπραγος καθώς η απειλή της Βόρειας Κορέας επιμένει και επιδεινώνεται. Επανέλαβε ότι στη συνάντηση του Βανκούβερ συμφωνήθηκε να ενταθεί η συνεργασία για να εξασφαλιστεί πως οι κυρώσεις σε βάρος της Πιονγκγιάνγκ θα εφαρμοστούν απαρέγκλιτα. Ακόμη, προεξόφλησε πως το βορειοκορεατικό πρόβλημα θα είναι ένα από τα κεντρικά ζητήματα κατά την προεδρία του Καναδά στην Ομάδα των Επτά (G7) πιο ανεπτυγμένων οικονομιών του κόσμου.

Πηγή:ΑΜΠΕ Φωτογραφία:AP Photo/Susan Walsh

ADVERTISING

SHARE: