Πέθανε ο Λιου Σιαομπό. Αντιδράσεις κατά της Κίνας

Πέθανε ο Λιου Σιαομπό. Αντιδράσεις κατά της Κίνας
In this image taken from June 3, 2008, video footage by AP Video, Liu Xiaobo speaks during an interview before his detention in Beijing, China. The judicial bureau in the northeastern Chinese city of Shenyang says jailed Nobel Peace Prize laureate Liu Xiaobo has died of multiple organ failure Thursday, July 13, 2017, at age 61. (AP Video via AP) AP

Πέθανε ο Κινέζος αντιφρονών και βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης, Λιου Σιαομπό, σύμφωνα με ανακοίνωση της κινεζικής κυβέρνησης. Διεθνής κατακραυγή για την Κίνα

Ο Λιου Σιαομπό απεβίωσε σε ηλικία 61 ετών, ανακοίνωσαν οι αρχές της επαρχίας Λιαονίνγκ της Κίνας, όπου ο κινέζος διαφωνών νομπελίστας της ειρήνης νοσηλευόταν με καρκίνο στο ήπαρ στην τελική φάση.

Ο Σιαομπό ήταν προηγουμένως φυλακισμένος για οκτώ χρόνια για «υπονομευτικές δραστηριότητες» κατά της κινεζικής κυβέρνησης.

Έγινε ο πρώτος νομπελίστας ειρήνης ο οποίος πέθανε στερούμενος την ελευθερία του μετά τον γερμανό ειρηνιστή Καρλ φον Οσιέτσκι, που είχε αποβιώσει το 1938 σε νοσοκομείο κρατούμενος των ναζί, σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Σύμφωνα με τη νομική υπηρεσία της Σενγιάνγκ, ο Λιου εμφάνισε ταυτόχρονη ανεπάρκεια πολλών οργάνων κι οι προσπάθειες των γιατρών να τον σώσουν δεν είχαν αποτέλεσμα.

Ο Λιου – ο οποίος καταδικάστηκε το 2009 να εκτίσει ποινή κάθειρξης 11 ετών για «υποκίνηση της ανατροπής της κρατικής εξουσίας» – είχε συμβάλει στη σύνταξη της λεγόμενης «Χάρτας 08», η οποία καλεί να υπάρξουν σαρωτικές πολιτικές μεταρρυθμίσεις στην Κίνα.

Πρόσφατα μεταφέρθηκε από τη φυλακή σε νοσοκομείο στη Σενγιάνγκ. Προ ημερών η Γερμανία πρότεινε στο Πεκίνο να εγκρίνει τη μεταφορά του σε νοσοκομείο στη δική της επικράτεια για να του παρασχεθούν ιατρικές φροντίδες.

Ο γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες εκφράζει “βαθιά θλίψη” για τον θάνατο του Λιου Σιαομπό

Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε σήμερα τη «βαθιά του θλίψη» για τον θάνατο του κινέζου διαφωνούντα και νομπελίστα ειρήνης Λιου Σιαομπό κι εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στους οικείους του, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρίτς.
Ο Λιου, 61 ετών, είχε καταδικαστεί το 2009 να εκτίσει κάθειρξη 11 ετών για «υποκίνηση της ανατροπής της κρατικής εξουσίας», καθώς συνέβαλε στη συγγραφή της «Χάρτας 08» με την οποία γινόταν έκκληση να προωθηθούν σαρωτικές πολιτικές μεταρρυθμίσεις στην Κίνα.
Οι κινεζικές αρχές ανακοίνωσαν νωρίτερα σήμερα ότι ο διαφωνών απεβίωσε όταν υπέστη πολυοργανική ανεπάρκεια κι οι προσπάθειες των γιατρών να τον σώσουν δεν είχαν αποτέλεσμα.

“Βαθιά θλίψη” για τον θάνατο του κινέζου διαφωνούντα Λιου Σιαομπό εκφράζει ο Ύπατος Αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα

Ο κινέζος διαφωνών Λιου Σιαομπό, ο οποίος απεβίωσε σήμερα, ήταν και θα παραμείνει κάποιος που εμπνέει, έκρινε σήμερα ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσέιν, εκφράζοντας τη «βαθιά θλίψη» του για τον θάνατο του νομπελίστα ειρήνης.

«Το κίνημα για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα και σε όλο τον κόσμο έχασε έναν αφοσιωμένο μαχητή, έναν άνθρωπο που αφιέρωσε τη ζωή του στην υπεράσπιση και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ειρηνικά και με συνέπεια, κι ο οποίος φυλακίστηκε διότι ύψωσε το ανάστημά του για να υπερασπιστεί τις πεποιθήσεις του», τόνισε ο Ύπατος Αρμοστής σε μια ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες του.

πηγή φωτογραφίας: AP

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα