Πλαφόν στην υποδοχή προσφύγων στην Αυστρία. Προμηνύονται αναταραχές στα σύνορα της χώρας

default image

Βίαια επεισόδια στα σύνορα της χώρας προβλέπει ο υπουργός εξωτερικών της Αυστρίας όταν εφαρμοσθεί το πλαφόν υποδοχής προσφύγων

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς δήλωσε ότι δεν αποκλείει το ξέσπασμα βίαιων επεισοδίων στα σύνορα της χώρας του όταν τεθούν σε εφαρμογή τα μέτρα που η Βιέννη αποφάσισε πρόσφατα να λάβει για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Αυστρίας και κυβερνήσεις ομόσπονδων κρατιδίων αποφάσισαν να μειωθεί ο αριθμός των προσφύγων και των μεταναστών που υποδέχεται η χώρα σε περίπου 37.000 κατ’ έτος, έναν αριθμό πολύ χαμηλότερο από εκείνον των αιτήσεων χορήγησης ασύλου που υποβλήθηκαν στις αυστριακές αρχές το 2015 (90.000). Ακόμη, η Βιέννη αποφάσισε να αυξηθούν σημαντικά τα μέτρα ασφαλείας στα σύνορα ώστε να εμποδίζεται η παράνομη διέλευσή τους.

Απαραίτητο το όριο προσφύγων

«Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι πρόσφυγες συμπεριφέρονται ειρηνικά. Αλλά φυσικά, είναι πιθανό κάποιος να προσπαθήσει να ασκήσει βία εναντίον των αστυνομικών και των στρατιωτών. Και ναι, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε άσχημες εικόνες», είπε ο Κουρτς κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στην εφημερίδα Österreich και δημοσιεύεται στο σημερινό της φύλλο.

Ο ίδιος έκρινε ότι το όριο που τέθηκε για να μειωθεί ο αριθμός των προσφύγων που υποδέχεται η χώρα του ήταν απαραίτητο, διότι πολλοί από αυτούς απλά προσπερνούν πολλές ασφαλείς ευρωπαϊκές χώρες επειδή η Αυστρία, η Γερμανία και η Σουηδία απολαύουν μεγαλύτερη ευημερία.

«Το επόμενο κύμα προσφύγων θα απειλήσει τη Σένγκεν. Είμαι 100% σίγουρος ότι τελικά θα καταλήξουμε σε μια κοινή ευρωπαϊκή λύση. Το φαινόμενο του ντόμινο θα αυξήσει την πίεση ώστε αυτό να γίνει γρηγορότερα», εκτίμησε ακόμη ο επικεφαλής της αυστριακής διπλωματίας στη συνέντευξή του στην Έστεραϊχ.

37.500 πρόσφυγες θα δεχτεί η Αυστρία το 2016

Η υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, η κυβέρνηση της οποίας ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θέλει να μειώσει σε 37.500 τον αριθμό των αιτούντων άσυλο που θα υποδεχθεί το 2016, εκτίμησε σήμερα ότι ο αριθμός αυτός πιθανόν θα έχει καλυφθεί «πριν από το καλοκαίρι».

«Θα σταματήσουμε φέτος στους 37.500 αιτούντες (άσυλο)» έναν αριθμό που «σύμφωνα με τις προβλέψεις», θα έχει συμπληρωθεί «πριν από το καλοκαίρι», δήλωσε η Μικλ-Λάιτνερ στην κυριακάτικη έκδοση της γερμανικής εφημερίδας Die Welt.

Η Αυστρία καλείται τώρα να εξετάσει τη λύση που θα πρέπει να δώσει αμέσως μετά, δηλαδή «εάν θα πρέπει να υποδεχθούμε περισσότερους αιτούντες άσυλο πέραν του ορίου, ή εάν θα (τους) επαναπροωθούμε άμεσα στα σύνορα, σε γειτονικές ασφαλείς χώρες», συνέχισε η ίδια.

«Πρέπει να αντιμετωπίσουμε στη ρίζα (το πρόβλημα) του δικαιώματος του ασύλου. Αυτό που ζούμε σήμερα δεν σχετίζεται με την αναζήτηση προστασίας, αλλά με την αναζήτηση της πιο ελκυστικής οικονομικά χώρας. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί», υποστήριξε η Μικλ-Λάιτνερ.

Δεν μπορούμε να υποδεχθούμε όλους τους αιτούντες άσυλο

Η αυστριακή κυβέρνηση ανακοίνωσε την πρόθεσή της να περιορίσει τον αριθμό των αιτούντων άσυλο που θα υποδεχθεί η χώρα το 2016 σε 37.500, έναν αριθμό υποδιπλάσιο των 90.000 που κατέγραψε πέρυσι.

«Δεν μπορούμε να υποδεχθούμε όλους τους αιτούντες άσυλο στην Αυστρία», είπε ο Αυστριακός σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν, παρουσιάζοντας αυτόν τον «ενδεικτικό» αριθμό στον οποίο κατέληξε η κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού στη Βιέννη.

Η ανακοίνωση της Βιέννης ελάχιστα εκτιμήθηκε στο Βερολίνο. Σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο γερμανικό εβδομαδιαίο ειδησεογραφικό περιοδικό Der Spiegel, ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε ότι «του κόπηκε η ανάσα» όταν άκουσε πως η απόφαση αυτή «δεν ελήφθη σε συντονισμό» με το Βερολίνο.

Προχθές Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα Bild ότι η μονομερής αυτή κίνηση αποτελούσε έκκληση της Βιέννης προς τις Βρυξέλλες για να αφυπνιστούν.

Πηγή: ΑΠΕ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα