Πώς η εξωτερική πολιτική του Τραμπ κάνει παντοδύναμο τον Πούτιν

Πώς η εξωτερική πολιτική του Τραμπ κάνει παντοδύναμο τον Πούτιν
Russian President Vladimir Putin, left, and U.S. President Donald Trump talk as they arrive for the family photo session during the Asia-Pacific Economic Cooperation (APEC) Summit in Danang, Vietnam, Saturday, Nov. 11, 2017. President Trump stood before a summit of Asian leaders keen on regional trade pacts and delivered a roaring "America first" message Friday, denouncing China for unfair trade practices just a day after he had heaped praise on President Xi Jinping in Beijing. (AP Photo/Hau Dinh) AP Photo/Hau Dinh

Η Μόσχα επεκτείνει την επιρροή της σε Μέση Ανατολή, Λατινική Αμερική και Ασία «επενδύοντας» στα ρήγματα που αφήνει πίσω η εξωτερική πολιτική του Τραμπ. Πρόσφατο παράδειγμα, οι ρωσικές εξαγωγές στην Κούβα που αυξήθηκαν τον τελευταίο χρόνο κατά... 81%.

Του Γιώργου Σκαφιδά

Από τη Μέση Ανατολή έως τη μακρινή Λατινική Αμερική, η Μόσχα σπεύδει να καλύψει τα κενά (ή μάλλον τα ρήγματα) που αφήνουν πίσω τους οι αποφάσεις του Ντόναλντ Τραμπ, διεκδικώντας η ίδια μεγαλύτερη επιρροή στη διεθνή σκακιέρα.

Ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ ήρθε στο Λευκό Οίκο αποφασισμένος να «πάρει πίσω» τα βήματα προσέγγισης που είχε κάνει ο προκάτοχός του, Μπαράκ Ομπάμα, στις σχέσεις με δυνάμεις όπως είναι το Ιράν (συνυπογράφοντας τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης τo 2015), η Παλαιστίνη (καταγγέλλοντας την ισραηλινή «κατοχή παλαιστινιακών εδαφών» και τους «εποικισμούς» στον ΟΗΕ το 2016) και η Κούβα (αποκαθιστώντας τους διπλωματικούς δεσμούς με την Αβάνα το 2015).

Τους τελευταίους 11 μήνες ωστόσο που ο Τραμπ βρίσκεται στην εξουσία, εκείνα τα βήματα προσέγγισης έχουν πια δώσει τη θέση τους σε νέες πρωτοβουλίες ρήξης και απομάκρυνσης από την πλευρά της νέας αμερικανικής κυβέρνησης. Και είναι ακριβώς πάνω σε αυτά τα ρήγματα που έρχεται πλέον να «κάνει παιχνίδι» η Ρωσία.

Μόνο τους τελευταίους μήνες, ο 62χρονος Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού (πιθανός διάδοχος του Πούτιν, κατά κάποιους) έχει, μεταξύ άλλων, επισκεφτεί τον Μπασάρ αλ Άσαντ στη Δαμασκό, τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ και τον Εμίρη του Κατάρ στη Ντόχα. Ο Άσαντ βρέθηκε τον περασμένο Νοέμβριο στο Σότσι, για επαφές με το Ρώσο πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν, ενώ στη Ρωσία είχε βρεθεί τον περασμένο Οκτώβριο, πραγματοποιώντας ιστορική επίσκεψη, και ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας.

Αλλά και πιο πρόσφατα, αμέσως μετά την εμπρηστική απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, ο 65χρονος Πούτιν έσπευσε να πραγματοποιήσει περιοδεία σε Συρία, Τουρκία και Αίγυπτο, δηλώνοντας με νόημα ότι η κίνηση του Αμερικανού προέδρου «αποσταθεροποιεί μια ήδη μπλεγμένη κατάσταση στη Μέση Ανατολή».

Ρωσία, Τουρκία, Ιράν και Κατάρ έχουν προχωρήσει, με αφετηρία τη Συρία, στη σύσταση ενός άτυπου γεωπολιτικού μετώπου, με τη Μόσχα ωστόσο να διατηρεί ανοιχτούς διαύλους και με τις ΗΠΑ καθώς και με τη Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ (διαύλους που είναι μάλιστα πολύ πιο λειτουργικοί από όσο εκείνοι της Τουρκίας ή του Ιράν).

Η ρωσική επιρροή, ωστόσο, δεν περιορίζεται στην πολύπαθη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Αντιθέτως, φτάνει μέχρι και την ανατολική Ασία (με ρωσικά βομβαρδιστικά να πραγματοποιούν προ μηνών πτήσεις πάνω από την Κορεατική Χερσόνησο) αλλά και μέχρι… την πίσω αυλή των ΗΠΑ, σε χώρες όπως είναι η Κούβα.

Οι ρωσικές εξαγωγές στην πατρίδα των Κάστρο αυξήθηκαν μόνο τον τελευταίο χρόνο κατά… 81%. Παράλληλα, είναι πολλές οι ρωσικές εταιρείες (Rosneft, Sinara, Russian Railways κ.α.) που πλέον συνάπτουν συμφωνίες με το νησί της Καραϊβικής. Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι οι ΗΠΑ σκληραίνουν τη στάση τους που αφήνει μεγαλύτερο περιθώριο κινήσεων στη Ρωσία. Είναι και τα προβλήματα της γειτονικής Βενεζουέλας η οποία δεν μπορεί πια να στηρίξει την Αβάνα (με πετρέλαιο κ.α.) όπως στο παρελθόν.

Ο Ιγκόρ Σετσίν, επικεφαλής της ρωσικής κρατικής πετρελαϊκής Rosneft, βρέθηκε στην Αβάνα προ ημερών για συνάντηση με το πρόεδρο Ραούλ Κάστρο. Η Rosneft άρχισε να στέλνει πετρέλαιο στην Κούβα τον περασμένο Μάιο, για πρώτη φορά μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Η ρωσική Sinara έχει ήδη συνάψει συμφωνία με την Αβάνα για την εξαγωγή δεκάδων μηχανών τραίνου στην Κούβα. Οι ρωσικοί σιδηρόδρομοι Russian Railways, επίσης, διαπραγματεύονται ένα ντιλ ύψους περίπου 2,2 δισ. δολ. για την αναβάθμιση του κουβανικού σιδηροδρομικού δικτύου. Και μέσα σε όλα αυτά, περίπου 300 νέα ρωσικά αυτοκίνητα μάρκας Lada αναμένεται να παραδοθούν στην Κούβα τον επόμενο μήνα.

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα