Πώς ο Τραμπ σαμποτάρει την έρευνα για την κλιματική αλλαγή

President Donald Trump meets with first responders from the I-85 bridge collapse in Atlanta in the Roosevelt Room in the White House, Thursday, April 13, 2017, in Washington. (AP Photo/Andrew Harnik)
President Donald Trump meets with first responders from the I-85 bridge collapse in Atlanta in the Roosevelt Room in the White House, Thursday, April 13, 2017, in Washington. (AP Photo/Andrew Harnik) AP

Χωρίς δορυφόρους που καταγράφουν τα επίπεδα του πάγου στους πόλους κινδυνεύουν να μείνουν οι ΗΠΑ και η επιστημονική κοινότητα που αντλεί δεδομένα απ' αυτούς

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατηγορείται για παρεμπόδιση έρευνας σχετικά με την υπερθέρμανση του πλανήτη, αφότου προέκυψε πως μια εξαιρετικά σημαντική τεχνική για την έρευνα των παγόβουνων στους πόλους κινδυνεύει να σταματήσει.

Η υπόθεση ξέσπασε λίγες μέρες αφότου έπαθε βλάβη ένας πολύ σημαντικός δορυφόρος, αφήνοντας τις ΗΠΑ με τρεις αρκετά παλιούς που μετρούν τη συρρίκνωση της επιφάνειας του πάγου στην Αρκτική.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian οι επιστήμονες λένε ότι δεν υπάρχει πιθανότητα να τοποθετηθεί ένας καινούργιος τώρα και σίγουρα όχι πριν το 2023, ενώ μέχρι τότε κανένας απ' τους υπάρχοντες άλλους τρεις δορυφόρους δεν θα εξακολουθεί να είναι σε λειτουργία. Το πράγμα έγινε ακόμη χειρότερο καθώς το αμερικανικό Κογκρέσο επέμεινε πως ένας εφεδρικός ανιχνευτής θαλάσσιου πάγου πρέπει να αποσυναρμολογηθεί, επειδή δεν ήθελε να παράσχει άλλα κεφάλαια για να το κρατήσει. Και ως γνωστό οι Ρεπουμπλικανοί που ελέγχουν το Κογκρέσο δεν είναι υπέρ της κλιματολογικής επιστήμης και της μελέτης για την υπερθέρμανση του πλανήτη,

«Είναι σαν να πετάς το ιατρικό ιστορικό ενός ασθενούς», επισήμανε ο David Gallaher απ' τις υπηρεσίες National Snow και Ice Data Center, που έχουν ως αντικείμενο την παρακολούθηση των θαλάσσιων πάγων. Κάνει μάλιστα λόγο για εγκληματική ενέργεια, καθώς τονίζει πως «φαίνεται ότι σκοπίμως αποφασίσαμε να υποβαθμίσουμε την αποτελεσματικότητα των αρχείων».

Η απειλή για το αμερικανικό πρόγραμμα παρακολούθησης των θαλάσσιων πάγων, που παρέχει δεδομένα σε επιστήμονες σε όλο τον κόσμο, αναμένεται να προκαλέσει περαιτέρω κατηγορίες στις διεθνείς συνομιλίες για το κλίμα που θα γίνουν αυτή την εβδομάδα στη Βόννη, στη Γερμανία. Ειδικότερα, όπως σημειώνει ο Guardian, κατηγορίες ότι η διοίκηση Τραμπ προσπαθεί να εμποδίσει έρευνες για την κλιματική αλλαγή για ιδεολογικούς λόγους.

Το επίπεδο των θαλάσσιων πάγων έχει μειωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια, ειδικά στην Αρκτική, καθώς οι αυξημένες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έχουν υπερθερμάνει τον πλανήτη. Οι δορυφόροι είναι ζωτικής σημασίας για την παρακολούθηση αυτών των φαινομένων και τα τελευταία 20 χρόνια έχουν δείξει ότι εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα θαλάσσιου πάγου έχουν εξαφανιστεί απ' την Αρκτική, αφήνοντας λιγότερη ηλιακή ενέργεια να αντικατοπτρισθεί πίσω στο διάστημα και περαιτέρω αυξάνει τις θερμοκρασίες παγκοσμίως.

Τη Δευτέρα ξεκινά στη Βόννη η ετήσια Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα και σίγουρα ένα απ' τα πιο μεγάλα θέματα που θα την απασχολήσουν θα είναι και η στάση των ΗΠΑ, καθώς πρόσφατα ο πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε την αποχώρηση της χώρας απ' τη Συμφωνία του Παρισιού.

Με πληροφορίες από Guardian

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΗΠΑ

ADVERTISING

SHARE: