Πώς οι Σοβιετικοί δημιούργησαν τις “Πύλες της Κολάσεως” – Έλληνας ο πρώτος που πήγε

Πώς οι Σοβιετικοί δημιούργησαν τις “Πύλες της Κολάσεως” – Έλληνας ο πρώτος που πήγε
Οι "Πύλες της Κολάσεως" στο Τουρκμενιστάν shutterstock

Οι "Πύλες της Κολάσεως", ένας φλογερός κρατήρας που καίγεται εδώ και δεκαετίες ασταμάτητα στην έρημο του Τουρκμενιστάν είναι δημιούργημα Σοβιετών, ενώ ο μοναδικός άνθρωπος που έχει κατέβει στην "πύλη" είναι Έλληνας που κατέχει γι αυτό ρεκόρ Γκίνες.

Στην έρημο Καρακούμ, οι αμμόλοφοι οδηγούν σε μια λάμψη που μετατρέπει σε μέρα τον νυχτερινό ουρανό. Το έδαφος δίνει τη θέση του σε έναν φλογερό βαθύ κρατήρα και οι ντόπιοι ορκίζονται ότι κάποιος τρύπησε το έδαφος και άφησε την κόλαση να φανεί.

Οι “Πύλες της Κολάσεως” (επίσης γνωστές ως η Πόρτα στην Κόλαση ή ο κρατήρας αερίου Νταρβαζά σε μία λιγότερο δραματική εκδοχή) είναι ένας κρατήρας καύσης μεθανίου στο Derweze του Τουρκμενιστάν.

Οι "Πύλες της Κολάσεως" στο Τουρκμενιστάν shutterstock

Το 1971, όταν η δημοκρατία του Τουρκμενιστάν ήταν ακόμη μέρος της Σοβιετικής Ένωσης, μια ομάδα σοβιετικών γεωλόγων πήγε στην έρημο Καρακούμ αναζητώντας πετρελαιοπηγές. Ξεκίνησαν να τρυπάνε το έδαφος εκεί που θεωρούσαν ότι βρήκαν πετρελαϊκό πεδίο. Δυστυχώς για τους επιστήμονες, τρυπούσαν πάνω από μια σπηλαιώδη “τσέπη” φυσικού αερίου που δεν μπορούσε να υποστηρίξει το βάρος του εξοπλισμού τους. Το έδαφος κατέρρευσε, βυθίζοντας τον εξοπλισμό των εξερευνητών μαζί του. Αυτό προκάλεσε την κατάρρευση του θρυμματισμένου βράχου της ερήμου και σε άλλα μέρη, δημιουργώντας ένα φαινόμενο ντόμινο που είχε ως αποτέλεσμα αρκετούς ανοιχτούς κρατήρες. Ο μεγαλύτερος από αυτούς τους κρατήρες έχει μήκος περίπου 370 χιλιόμετρα και βάθος 104 χιλιόμετρα.

Οι "Πύλες της Κολάσεως" στο Τουρκμενιστάν shutterstock

Σύμφωνα με πληροφορίες, κανείς δεν τραυματίστηκε κατά την κατάρρευση, αλλά οι επιστήμονες σύντομα είχαν ένα ακόμα πρόβλημα: το φυσικό αέριο που διέρρεε από τον κρατήρα. Το φυσικό αέριο αποτελείται κυρίως από μεθάνιο, το οποίο, αν και δεν είναι τοξικό, αντικαθιστά το οξυγόνο, καθιστώντας δύσκολη την αναπνοή. Αυτό ήταν πρόβλημα για τα ζώα που φιλοξενούσε η έρημος Καρακούμ. Λίγο μετά την κατάρρευση, τα ζώα που περιφέρονται στην περιοχή άρχισαν να πεθαίνουν. Έτσι, σύμφωνα με το Smithonian Magazine, οι επιστήμονες αποφάσισαν να ανάψουν φωτιά στον κρατήρα, ελπίζοντας ότι όλο το επικίνδυνο φυσικό αέριο θα καεί σε λίγες εβδομάδες.

Οι "Πύλες της Κολάσεως" στο Τουρκμενιστάν shutterstock

Η φωτιά στην έρημο καλά κρατεί σχεδόν μισό αιώνα μετά, κυρίως λόγω της απροσδιόριστα μεγάλης ποσότητας φυσικού αερίου που υπήρχε κάτω από το έδαφος.

Οι εντυπωσιακές φωτογραφίες από τον φλογερό κρατήρα στην έρημο του Τουρκμενιστάν είναι περιορισμένες, καθώς δεν είναι εύκολη η πρόσβαση ούτε καν στην χώρα που προϋποθέτει απαιτητική διαδικασία απόκτησης ταξιδιωτικής Βίζα.

Το 2013, ο Ελληνο-Καναδός ο Γιώργος Κουρούνης κατέβηκε στις φλόγες για να εξερευνήσει το ενδεχόμενο να υπάρχει εκεί κάποιο είδος ζωής και έγινε το μοναδικό άτομο που έφτασε ποτέ στον πυθμένα του κρατήρα, σύμφωνα με το Insider.

Τα τελευταία χρόνια, οι Πύλες της Κόλασης έχουν γίνει ένα από τα λίγα τουριστικά αξιοθέατα της χώρας, προσελκύοντας ταξιδιώτες από όλο τον κόσμο.

Ο κρατήρας βρίσκεται 273 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας του Τουρκμενιστάν, Ashgabat.

Στο βίντεο φαίνεται η προσπάθεια του Ελληνοκαναδού εξερευνητή να κατέβει στον πυθμένα του κρατήρα, σε συνεργασία με το National Geographic.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα