Πουντζντεμόν: Το μόνο λάθος έγινε από την κυβέρνηση Ραχόι

Catalonia's President Carles Puigdemont stands before giving a closing speech during the 'Yes' vote closing campaign in Barcelona, Spain, Friday, Sept. 29, 2017. Catalonia's planned referendum on secession is due be held Sunday by the pro-independence Catalan government but Spain's government calls the vote illegal, since it violates the constitution, and the country's Constitutional Court has ordered it suspended.(AP Photo/Felipe Dana)
Catalonia's President Carles Puigdemont stands before giving a closing speech during the 'Yes' vote closing campaign in Barcelona, Spain, Friday, Sept. 29, 2017. Catalonia's planned referendum on secession is due be held Sunday by the pro-independence Catalan government but Spain's government calls the vote illegal, since it violates the constitution, and the country's Constitutional Court has ordered it suspended.(AP Photo/Felipe Dana) AP

Ο έκπτωτος Καταλανός ηγέτης ισχυρίζεται ότι ήξερε πως κανένα κράτος δεν θα αναγνώριζε την ανεξαρτησία της Καταλονίας

Ένα μόνο λάθος κι αυτό της κυβέρνησης Ραχόι. Αυτό αναγνωρίζει ο αποπεμφθείς πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουντζντεμόν, ο οποίος σε συνέντευξή του στη βελγική γαλλόφωνη εφημερίδα Le Soir τάσσεται υπέρ μιας συμφωνίας με τη Μαδρίτη. Ο ίδιος δεν αποκλείει «μία άλλη λύση πέραν αυτής της ανεξαρτησίας είναι εφικτή», αποδίδοντας ευθύνες στο κόμμα του Μαριάνο Ραχόι για την ενίσχυση του αποσχιστικού κινήματος, μιας και, κατά τη γνώμη του, όλα ξεκίνησαν από την αναστολή το 2010 του καθεστώτος της αυτονομίας που είχε υιοθετηθεί τόσο από το καταλανικό, όσο και από το ισπανικό κοινοβούλιο.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι η ιδέα της συνέντευξης, την οποία προβάλλει στο κεντρικό της πρωτοσέλιδο, προήλθε από τους βοηθούς των αυτονομιστών καταλανών ευρωβουλευτών που διαχειρίζονται τις σχέσεις του εξόριστου Καταλανού ηγέτη με τον Τύπο και ότι επιθυμία του Puigdemont ήταν μία ειλικρινής και ήρεμη συζήτηση, μακριά από το πλήθος των ΜΜΕ που διαρκώς τον καταδιώκει.

Ερωτηθείς σχετικά με το κατά πόσο ήταν δημοκρατικός ο τρόπος με τον οποίο αποφασίστηκε η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος και με το κατά πόσο έγινε σεβαστή η άποψη ενός μεγάλου μέρους της καταλανικής κοινωνίας, το οποίο δε συμμερίζεται την ιδέα της ανεξαρτησίας, ο Puigdemont υποστηρίζει ότι «σε όλα τα κοινοβούλια του κόσμου οι νόμοι εγκρίνονται από την απόλυτη πλειοψηφία των βουλευτών» και ότι - αναφορικά με τα δικαιώματα της μειοψηφίας- «στην Ισπανία είναι αδύνατο σε μία μειοψηφία όπως οι Καταλανοί να έχουν το δικαίωμα αλλαγής του πλαισίου».

Ο Πουντζντεμόν υπογράμμισε ότι για χρόνια οι ομάδες που τώρα τον κατηγορούν για μη δημοκρατική συμπεριφορά τορπίλιζαν κάθε πιθανότητα συζήτησης ζητημάτων όπως αυτού της διεξαγωγής δημοψηφίσματος ή μιας εθνικής μετάβασης, διερωτώμενος αν είναι δυνατόν το λαϊκό κόμμα, το οποίο εκπροσωπείται σε ποσοστό λιγότερο από το 10% στο καταλανικό κοινοβούλιο, να έχει τελικά περισσότερα δικαιώματα από το δικό του κόμμα όσον αφορά την τύχη των Καταλανών.

Ο έκπτωτος Καταλανός ηγέτης ισχυρίζεται επίσης ότι ήξερε πως κανένα κράτος δεν θα αναγνώριζε την ανεξαρτησία της Καταλονίας, συμπληρώνοντας ότι αυτό που επεδίωκε ήταν καταρχάς η επιτυχία διοργάνωσης ενός ειρηνικού δημοψηφίσματος, θεωρώντας ότι, δεδομένων των συνθηκών υπό τις οποίες εν τέλει διεξήχθη, αποτέλεσε μία δημοκρατική νίκη. Το μόνο θεμελιώδες λάθος που αναγνωρίζει είναι το γεγονός ότι έδειξε εμπιστοσύνη στα μηνύματα που προέρχονταν από ένα κομμάτι της ισπανικής κυβέρνησης, τα οποία έδειχναν να διερευνούν έναν τρόπο επίτευξης συμβιβασμού για το μέλλον και τα οποία αποδείχθηκαν λανθασμένα.

Τέλος, ως προς την άφιξή του στο Βέλγιο, ο Puigdemont αρνείται οποιαδήποτε σχέση με τη βελγική πολιτική και την παρουσία των Φλαμανδών αυτονομιστών στη βελγική κυβέρνηση, ισχυριζόμενος ότι, αν παρέμενε στην Ισπανία και επιχειρούσε θεσμική αντίσταση, αυτό θα μπορούσε να έχει οδηγήσει σε βίαιες συγκρούσεις.

SHARE: