Πούτιν για Συρία: Οι ΗΠΑ παραβίασαν τους διεθνείς κανόνες

Πούτιν για Συρία: Οι ΗΠΑ παραβίασαν τους διεθνείς κανόνες
Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν (Φωτογραφία αρχείου) Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Δηλώσεις έκανε ο πρόεδρος της Ρωσίας ο οποίος μιλάει για ένα "χτύπημα κατά των αμάχων" - Η Ρωσία ανακοίνωσε πως συγκαλεί έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Στις πρώτες δηλώσεις του μετά το χτύπημα των ΗΠΑ και των συμμάχων τους εναντίον στόχων στη Συρία, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν καταδικάζει τους βομβαρδισμούς κάνοντας λόγο για μια “βιαστική ενέργεια”, καθώς όπως είπε, “δεν έχει ολοκληρωθεί η έρευνα για τα χημικά”.

Παράλληλα εμμένει στη θέση του ότι ουδέποτε χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα στην ανατολική Δαμασκό από το καθεστώς Άσαντ, καθώς όπως ανέφερε, “δεν μπορεί να αποδειχθεί κάτι τέτοιο”. Ακόμη, κάνει λόγο για μια κλιμάκωση που προκαλεί πλήγμα στις διεθνείς σχέσεις της Ρωσίας και προειδοποιεί για νέο κύμα προσφύγων.

Αναλυτικά όσα είπε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, όπως μετέδωσε ο Guardian:

“Η επίθεση αυτή θα μπορούσε να επιδεινώσει την ανθρωπιστική καταστροφή στη Συρία. Η επίθεση θα μπορούσε να επιφέρει πόνο για τους άμαχους και όσους μάχονται κατά της τρομοκρατίας, και να προκαλέσει νέο κύμα προσφύγων. Οι Σύμμαχοι των ΗΠΑ έδρασαν παραβιάζοντας τον καταστατικό χάρτη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και τους διεθνείς κανόνες.

Η επίθεση θα μπορούσε να έχει καταστροφική επίδραση στις διεθνείς σχέσεις της Ρωσίας.

Δεν υπάρχουν αποδείξεις για χρήση χημικών όπλων στη Δαμασκό και στα προάστια της Ντούμα που οδήγησαν στον βομβαρδισμό του Σαββάτο.

Οι Ρώσοι ειδικοί δεν έχουν βρει αποδείξεις για χημική επίθεση. Οι σύμμαχοι των ΗΠΑ έκαναν την επίθεσή τους χωρίς να περιμένουν τα αποτελέσματα των ερευνών”.

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα πως συγκαλεί έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Μετά τα πλήγματα που κατέφεραν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στη Συρία εναντίον του καθεστώτος της Δαμασκού, η Ρωσία ανακοίνωσε άλλωστε πως συγκαλεί έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ κατήγγειλε τα πλήγματα “με τη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα”.

“Η Ρωσία συγκαλεί συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για να εξετάσει τις επιθετικές ενέργειες των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους”, αναφέρει σε ανακοινωσή του το Κρεμλίνο.

“Η Ρωσία καταγγέλλει με τη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα την επίθεση στη Συρία, όπου ρώσοι στρατιωτικοί βοηθούν τη νόμιμη κυβέρνηση να αγωνισθεί κατά της τρομοκρατίας”, προστίθεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

“Θα υπάρξουν συνέπειες”

Εντύπωση προκαλεί πάντως η νωρίτερη απάντηση της Ρωσίας δια στόματος Ζαχάροβα. Συγκεκριμένα, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσε: “Πρέπει να είσαι πολύ ανώμαλος για να επιτεθείς στην πρωτεύουσα της Συρίας ακριβώς τη στιγμή που είχε μια ευκαιρία για ένα ειρηνικό μέλλον”.

“Οι χειρότεροι φόβοι επαληθεύτηκαν. Δεν εισακούστηκαν οι προειδοποιήσεις μας. Ένα προσχεδιασμένο σενάριο εφαρμόζεται. Ξανά, απειλούμαστε. Προειδοποιήσαμε ότι τέτοιες ενέργειες δεν θα μείνουν χωρίς συνέπειες”, τόνισε από τη δική του μεριά ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ουάσινγκτον, o Ανατόλι Αντόνοφ. “Όλη η ευθύνη για αυτές ανήκει στην Ουάσιγκτον, το Λονδινο και το Παρίσι”, πρόσθεσε και σημείωσε ότι θα έχουν συνέπειες.

Περισσότεροι από 100 πύραυλοι εκτοξεύθηκαν εναντίον συριακών στόχων

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους εκτόξευσαν περισσότερους από 100 πυραύλους εναντίον της Συρίας και “ένας σημαντικός αριθμός” απ’ αυτούς αναχαιτίσθηκε από τις συριακές δυνάμεις, ανακοίνωσε επισήμως το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

“Περισσότεροι από 100 πύραυλοι κρούζ και πύραυλοι αέρος-εδάφους εκτοξεύθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία και τη Γαλλία από τη θάλασσα και τον αέρα εναντίον συριακών στρατιωτικών και πολιτικών στόχων”, αναφέρει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του που μεταδόθηκε από το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

“Ένας σημαντικός αριθμός” από τους πυραύλους αυτούς καταρρίφθηκε από τη συριακή αντιαεροπορική άμυνα, πρόσθεσε το ρωσικό υπουργείο.Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε επίσης ότι η Συρία αναχαίτισε τις αμερικανικές και συμμαχικές επιθέσεις χρησιμοποιώντας εξοπλισμό που είχε παραχθεί από τη Σοβιετική Ένωση και στον οποίο περιλαμβάνεται το πυραυλικό σύστημα Buk.

Κανένα από τα δυτικά πλήγματα δεν σημειώθηκε κοντά σε ρωσικές βάσεις, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πάντως πως κανένα από τα δυτικά πλήγματα στη Συρία δεν σημειώθηκε κοντά στις βάσεις της αεροπορίας και του ναυτικού που διατηρεί η Ρωσία στο συριακό έδαφος.

“Κανένας από τους πυραύλους κρουζ που εκτοξεύθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες και από τους συμμάχους τους δεν μπήκε στη ζώνη ευθύνης της ρωσικής αντιαεροπορικής άμυνας που προστατεύει τις εγκαταστάσεις στην Ταρτούς και τη Χμέιμιμ”, αναφέρει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του που μεταδόθηκε από το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti. Οι ρωσικές δυνάμεις διαθέτουν μια ναυτική βάση στην Ταρτούς και μια αεροπορική βάση στη Χμέιμιμ.Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως ενημέρωση των δημοσιογράφων θα αρχίσει γύρω στις 09:30 (ώρα Ελλάδας).

Τα Ηνωμένα Έθνη καλούν σε αυτοσυγκράτηση και ζητούν να αποφευχθεί η κλιμάκωση

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε από τη δική του μεριά όλα τα κράτη μέλη του παγκόσμιου οργανισμού να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να απόσχουν από οποιαδήποτε ενέργεια θα μπορούσε να οδηγήσει σε κλιμάκωση μετά τα δυτικά πλήγματα εναντίον της Συρίας.

“Καλώ όλα τα κράτη μέλη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση σ’ αυτές τις επικίνδυνες συνθήκες και να αποφύγουν όλες τις πράξεις που θα μπορούσαν να επιφέρουν μια κλιμάκωση της κατάστασης και να επιδεινώσουν τα βάσανα του συριακού λαού”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Γκουτέρες, ο οποίος ανέβαλε ένα προγραμματισμένο ταξίδι του στη Σαουδική Αραβία για να διαχειρισθεί τα επακόλουθα της στρατιωτικής δράσης που ανέλαβαν οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα