Πούτιν: Ο “Ψυχρός Πόλεμος” ανήκει στο παρελθόν

Πούτιν: Ο “Ψυχρός Πόλεμος” ανήκει στο παρελθόν
Πούτιν και Τραμπ κατά τη συνέντευξη Τύπου AP

Επεισοδιακά ξεκίνησε η συνέντευξη Τύπου των δύο ηγετών, όταν-πριν εμφανιστούν στην αίθουσα- οι άνδρες της ασφάλειας έβγαλαν άνδρα που διαμαρτυρόταν.

Η κοινή συνέντευξη Τύπου του Ντόναλντ Τραμπ και του Βλαντιμίρ Πούτιν μετά την ιστορική συνάντηση των δύο ηγετών, στα πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής Ρωσίας-ΗΠΑ, που πραγματοποιήθηκε στο Ελσίνκι, είχε και απρόοπτα αλλά και ενδιαφέρουσες ατάκες από τους δύο άνδρες.

Οι άνδρες της ασφάλειας βγάζουν εκτός αίθουσας άνδρα που επιχείρησε να διαμαρτυρηθεί AP

 

Η συνέντευξη Τύπου ξεκίνησε με απρόοπτα, με τους άνδρες της ασφάλειας να οδηγούν εκτός αίθουσας άνδρα που επιχείρησε να διαμαρτυρηθεί κρατώντας μία χειρόγραφη επιγραφή. Ο άνδρας αυτοπροσδιορίστηκε ως αμερικανός δημοσιογράφος από το “Τhe Nation” και η επιγραφή που κρατούσε έγραφε: “Nuclear weapons ban treaty” (Συμφωνία για την απαγόρευση των πυρηνικών”.

Πούτιν: Τα πρώτα βήματα για την βελτίωση της σχέσης μας

Τον λόγο πήρε πρώτος ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος ανέφερε πως ο Ψυχρός Πόλεμος ανήκει στο παρελθόν και πρόσθεσε: “Σήμερα, Ρωσία και ΗΠΑ αντιμετώπιζουν μία σειρά νέων προκλήσεων” και δήλωσε πως οι διαπραγματεύσεις των δύο ηγετών έδωσαν το περίγραμμα των “πρώτων βημάτων για την βελτίωση της σχέσης και για την ανάκτηση ενός αποδεκτού επιπέδου εμπιστοσύνης”.

“Οι συνομιλίες διεξήχθησαν σε μια ειλικρινή και εποικοδομητική ατμόσφαιρα. Θεωρώ πως ήταν πολύ επιτυχημένες και πολύ χρήσιμες” δήλωσε.

Σε ό,τι αφορά ζητήματα αντιτρομοκρατίας και κυβερνοασφάλειας, ο ρώσος Πρόεδρος είπε ότι τα συμφέροντα των δύο χωρών “δεν συμπίπτουν πάντα, αλλά αυτά που συμπίπτουν αφθονούν”.

“Όσον αφορά τη Συρία ο στόχος της αποκατάστασης της ειρήνης και της συμφιλίωσης σε αυτή τη χώρα θα μπορούσε να είναι το πρώτο παράδειγμα μιας επιτυχημένης κοινής δουλειάς”, υποστήριξε ο Πούτιν.

Σχετικά με το προσφυγικό ζήτημα΄είπε ότι ΗΠΑ και Ρωσία έχουν επικοινωνήσει την παρέμβαση που θα πρέπει να έχουν για τον επαναπατρισμό των προσφύγων, ενώ σε ό,τι αφορά στη Βόρειο Κορέα, τόνισε την ικανοποίησή του που τα ζητήματα με την χώρα “αρχίζουν να επιλύονται”.

Στο ζήτημα της Ουκρανίας, τόνισε ότι οι “ΗΠΑ θα μπορούσαν να είναι πιο αποφασιστικές σε ό,τι αφορά την πίεση προς την  ουκρανική κυβέρνηση”. 

“Η Ρωσία ποτέ δεν αναμείχτηκε και δεν σκοπεύει να αναμειχθεί στα εσωτερικά των ΗΠΑ, περιλαμβανομένων των εκλογών”, είπε ο Πούτιν, υπογραμμίζοντας πως αυτό ανέφερε και στην κατ’ιδίαν συνάντηση με τον αμερικανό Πρόεδρο και πρόσθεσε πω “αν υπάρξουν τέτοια στοιχεία, ή προκύψει κάτι σχετικό, είμαστε έτοιμοι να τα συζητήσουμε μαζί”.

Αναφερόμενος στις προκλήσεις της οικονομίας, της παγκόσμιας ασφάλειας και των περιβαλλοντικών απειλών, ο Βλαντίμιρ Πούτιν σημείωσε:

“Οι συνομιλίες αντικατοπτρίζουν την αμοιβαία μας επιθυμία να βελτιωθεί η κατάσταση… να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη”, προσθέτοντας ότι “θεωρούμε σημαντικό να έχουμε διάλογο σχετικά με τη στρατηγική σταθερότητα”.

Αναφορικά με το φυσικό αέριο, ο επικεφαλής του ρωσικού κράτους πρότεινε στον Αμερικανό ομόλογό του να συνεργαστούν για τη ρύθμιση των αγορών του πετρελαίου και του σχιστολιθικού φυσικού αερίου.

“Εμείς ως το μεγαλύτερο κράτος παραγωγός φυσικού αερίου –και οι ΗΠΑ είναι επίσης μια τέτοια χώρα– θα μπορούσαμε να εργαστούμε με στόχο να ρυθμιστεί η διεθνής αγορά. Δεν ενδιαφερόμαστε να μειωθούν οι τιμές σε χαμηλά επίπεδα καθώς οι παραγωγοί θα μπορούσαν να πληγούν. Επίσης, δεν ενδιαφερόμαστε για υπερβολικά υψηλές τιμές”.

“Για τον Nord Stream 2 διαβεβαίωσα τον Τραμπ ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να διατηρήσει τη διαμετακόμιση του αερίου μέσω της Ουκρανίας. Είμαστε έτοιμοι να παρατείνουμε το συμβόλαιο που λήγει το 2019, εφόσον η διένεξη στο (δικαστήριο) της Στοκχόλμης επιλυθεί”, δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

“Κανείς δεν πρέπει να εμπιστεύεται κανέναν. Εκείνος (ο Τραμπ) προασπίζεται τα αμερικανικά συμφέροντα, εγώ υπερασπίζομαι τα συμφέροντα της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Έχουμε ταιριαστά συμφέροντα, αναζητούμε κοινό έδαφος” υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ρωσίας.

Τραμπ: Εποικοδομητική η συνάντηση με τον Πούτιν

“Είχαμε έναν ευθύ, ανοιχτό και βαθύτατα παραγωγικό διάλογο. Πήγε πολύ καλά”, είπε ο αμερικανός Πρόεδρος ξεκινώντας την τοποθέτησή του στην συνέντευξη Τύπου και αφού συνεχάρη τον Πρόεδρο Πούτιν για την διοργάνωση του παγκοσμίου κυπέλλου.

“Οι διαφωνίες μεταξύ των χωρών μας είναι γνωστές και ο Πρόεδρος Πούτιν και εγώ τις συζητήσαμε αναλυτικά σήμερα”, είπε ο Τραμπ και πρόσθεσε πως για να αντιμετωπιστούν τα παγκόσμια προβλήματα, οι δύο χώρες θα πρέπει να συνεργαστούν. “Ακόμη και κατά την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, όταν ο κόσμος ήταν πολύ διαφορετικός από σήμερα, Ρωσία και ΗΠΑ κατάφεραν να διατηρήσουν έναν ισχυρό διάλογο”.

Σε ό,τι αφορά στο ζήτημα της ρωσικής παρέμβασης στις αμερικανικές εκλογές, ο Πρόεδρος Τραμπ, είπε δήλωσε ότι δεν έχει κανένα λόγο να πιστεύει ότι η Ρωσία παρενέβη στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016 για να βοηθήσει τον ίδιο να κερδίσει, τονίζοντας ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν διέψευσε εντόνως την ανάμιξη της Ρωσίας στις εκλογές αυτές.

Όπως είπε, έθεσε στον ρώσο ομόλογό του το ζήτημα, υπογραμμίζοντας πως θεώρησε ότι είναι καλύτερα να το θέσει κατ’ιδίαν και πως πέρασαν αρκετή ώρα συζητώντας το. “(ο Πούτιν) έχει μία πολύ ενδιαφέρουσα ιδέα για αυτό”, είπε.

Όπως τόνισε ο αμερικανός Πρόεδρος, ΗΠΑ και Ρωσία “θα μπορούσαν να σώσουν χιλιάδες ζωές” στη Συρία. “Ήταν μία πολύ εποικοδομητική ημέρα και πολύ εποικοδομητικές οι ώρες που περάσαμε μαζί. Είμαι σίγουρος πως θα συναντιόμαστε συχνά στο μέλλον”, είπε ο αμερικανός Πρόεδρος κλείνοντας τις τοποθετήσεις των ηγετών πριν αρχίσουν οι δημοσιογραφικές ερωτήσεις.

Γερμανία, αμερικανικές εκλογές, πυρηνικά

Ερωτηθείς για τις προθέσεις της Γερμανίας σχετικά με την κατασκευή του αγωγού Nord Stream 2, ο Τραμπ είπε πως ο Πούτιν είναι ένας καλός ανταγωνιστής και πως στον τομέα του αγωγού θα υπάρξει ανταγωνισμός μεταξύ των δύο χωρών.

Σχετικά με το ζήτημα της ρωσικής παρέμβασης στις αμερικανικές εκλογές, ο Τραμπ υπογράμμισε πως δεν υπήρξε κάποια συνωμοσία και πρόσθεσε: “Κέρδισα την Χίλαρυ Κλίντον εύκολα”. Όταν ρωτήθηκε σχετικά ο ρώσος Πρόεδρος, ο Τραμπ πήρε τον λόγο μιλώντας για αρκετά λεπτά και υπερασπιζόμενος ξανά την εκλογική του νίκη. Από την μεριά του ο Βλάντιμιρ Πούτιν είπε χαρακτηριστικά: “Τι σας κάνει να πιστεύετε πως ο Τραμπ με εμπιστεύεται ή πως τον εμπιστεύομαι εγώ;” και πρόσθεσε πως “Θα πρέπει να οδηγούμαστε από τα γεγονότα. Μπορείτε να κατονομάσετε ένα γεγονός που να αποδεικνύει σκευωρία; Αυτά είναι ανοησίες”.

Σε ερώτηση προς τον αμερικανό Πρόεδρο για το εάν εμπιστεύεται τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών που κατέληξαν ότι η Ρωσία παρενέβη στις εκλογές του 2016, ο Τραμπ είπε ότι του ειπώθηκε από τον επικεφαλής της CIA ότι ήταν η Ρωσία, αλλά δεν έχει κανένα λόγο να το πιστεύει.

“Ο πρόεδρος Πούτιν ήταν ιδιαίτερα έντονος στην άρνησή του σήμερα”, τόνισε.

Παράλληλα δήλωσε ότι η έρευνα των αμερικανικών αρχών για τη φερόμενη ρωσική ανάμιξη είναι μια καταστροφή για τη χώρα του, σημειώνοντας εκ νέου ότι δεν υπήρχε καμία συμπαιγνία, λέγοντας “δεν γνωρίζω τον πρόεδρο για να συνεργήσω μαζί του”.

Τέλος τόνισε ότι ποτέ δεν χαρακτήρισε αντίπαλο τον Πούτιν, αλλά καλό ανταγωνιστή. “Στην πραγματικότητα τον χαρακτήρισα ανταγωνιστή και είναι ένας καλός ανταγωνιστής”, σημείωσε, σε σχετική ερώτηση για πρόσφατες δηλώσεις του για τον Πούτιν.

Σχετικά με την θέση του για τις αμερικανικές εκλογές, ο ρώσος Πρόεδρος είπε χαρακτηριστικά: Ήθελα να κερδίσει ο Τραμπ γιατί μιλούσε για ομαλοποίηση των σχέσεων με τη Ρωσία”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα