Πούτιν – Ρωσία: 5 πίνακες που δείχνουν πώς τους βλέπουμε οι Έλληνες

Πούτιν – Ρωσία: 5 πίνακες που δείχνουν πώς τους βλέπουμε οι Έλληνες

Αρκετές πρωτιές καταγράφει η Ελλάδα σε παγκόσμια δημοσκόπηση που εξετάζει, μεταξύ των άλλων, την εικόνα του Πούτιν και της Ρωσίας στον κόσμο

Τι και αν το ρωσικό εμπάργκο στα ελληνικά γεωργικά προϊόντα συνεχίζεται ακόμη από τον Αύγουστο του 2014, τι και αν οι ελπίδες για ρωσική βοήθεια στην ελληνική οικονομική κρίση δεν επιβεβαιώθηκαν ποτέ, οι Έλληνες – σε όποιον πολιτικό χώρο και αν ανήκουν – παραμένουν φιλορώσοι και “Πουτινικοί” μέχρι το κόκκαλο.

Τα παραπάνω αποδεικνύονται και από παγκόσμια σφυγμομέτρηση που πραγματοποίησε η PEW Research Center την περασμένη Άνοιξη, τα αποτελέσματα της όμως δόθηκαν στην δημοσιότητα μόλις χθες. Έτσι ενώ στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη και στον γενικό μέσο όρο οι πολίτες του κόσμου έχουν αρνητική εικόνα για την Ρωσία και τον πρόεδρο Πούτιν οι Έλληνες που συμμετείχαν στην έρευνα είχαν διαφορετική άποψη.

Εμπιστοσύνη στον Πούτιν

Συγκεκριμένα στην ερώτηση πόσο εμπιστοσύνη έχετε στον Ρώοο πρόεδρο Πούτιν ότι πράττει το σωστό στις παγκόσμιες υποθέσεις  ο παγκόσμιος μέσος όρος όσων συμμετείχαν στην έρευνα δεν τον εμπιστεύεται σε ποσοστό 60%. Αντίθετα η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη όπου αυτοί που απάντησαν ότι τον εμπιστεύονται (50%) ξεπερνά αυτούς που δήλωσαν το αντίθετο (46%). Σε παγκόσμιο επίπεδο η Ελλάδα βρίσκεται πίσω μόνο από το Βιετνάμ (79% εμπιστοσύνη), τις Φιλιππίνες (54%) και την Τανζανία (51%)

Ένα ενδιαφέρον εύρημα της έρευνας είναι ότι η πολιτική ιδεολογία συνδέεται επίσης με τις απόψεις υπέρ ή κατά του Πούτιν. Σε 11 από τις 21 χώρες που πραγματοποιήθηκε η δημοσκόπηση αυτοί που τοποθετήθηκαν στα δεξιά του πολιτικού φάσματος είναι πιο σίγουροι για την ορθότητα των αποφάσεων του Πούτιν. Σε ότι αφορά στην χώρα μας εμπιστοσύνη στον Ρώσο πρόεδρο έχει το 62% των δεξιών που συμμετείχαν και το 47% των αριστερών.

 

Πούτιν vs Τραμπ

Όταν ο Ρώσος Πρόεδρος έχει απέναντι του τον Αμερικάνο οι Έλληνες δείχνουν ξεκάθαρα την εμπιστοσύνη τους στο ποιον εμπιστεύονται για τους χειρισμούς του σε παγκόσμια θέματα έχοντας την θετικότερη γνώμη για τον Πούτιν σε παγκόσμιο επίπεδο.  Στον αντίποδα από την Ελλάδα βρίσκεται το Ισραήλ όπου είναι η χώρα όπου εμπιστεύεται περισσότερο τους χειρισμούς Τραμπ από ότι του Ρώσου προέδρου.

Είναι η Ρωσία απειλή για την χώρα σας;

Με εξαίρεση την Πολωνία (65%) και την Τουρκία (54%) όπου αυτοί που συμμετείχαν στην ερεύνα θεωρούν ότι η Ρωσία είναι βασική απειλή για την χώρα τους σε ποσοστό πάνω από 50% στις υπόλοιπες χώρες το ποσοστό είναι σημαντικά μικρότερο με τον παγκόσμιο μέσο όρο να διαμορφώνεται στο 31%.

Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η δημοσκόπηση δεν πραγματοποιήθηκε σε γειτονικές στην Ρωσία χώρες όπως Ουκρανία ή Γεωργία όπου τα ποσοστά θα θύμιζαν νίκες του Κομμουνιστικού Κόμματος την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης.

Και πάλι η Ελλάδα βρίσκεται αρκετά χαμηλά με το χαμηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη (24%) όταν πιο μακρινές χώρες όπως η Ισπανία εμφανίζουν ποσοστά (47%) αντίστοιχα με αυτά των ΗΠΑ.

Θετική ή αρνητική γνώμη για την Ρωσία;

Σε παγκόσμιο επίπεδο οι πολίτες του κόσμου φαίνεται να έχουν δυσμενή άποψη για την Ρωσία σε ποσοστό 40% έναντι 34% αυτών που έχουν θετική. Και εδώ η Ελλάδα είναι η χώρα που κάνει την διαφορά στην Ευρώπη όπου οι θετικές γνώμες (64%) είναι υπερδιπλάσιες των αρνητικών (31%). Σε παγκόσμιο επίπεδο είναι η δεύτερη πιο θετική εικόνα που έχει η Ρωσία, καθώς καλύτερη γνώμη έχουν μόνο οι Βιετναμέζοι (83%).

 

Πόσο σέβεται την προσωπική ελευθερία του λαού της η Ρωσία;

Τέλος σε ότι αφορά τις προσωπικές ελευθερίες στην Ρωσία οι Έλληνες εκφράζουν ουδέτερη άποψη και με διαφορά πολύ πιο θετική από ότι οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

 

Κεντρική Φωτογραφία: Alexei Druzhinin, Sputnik/Kremlin Pool Photo via APImages

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα