Πουτζντεμόν: Δεν δεχόμαστε την άρση της αυτονομίας

Πουτζντεμόν: Δεν δεχόμαστε την άρση της αυτονομίας
Catalan President Carles Puigdemont, centre, deputy president Oriol Junqueras, left, and Carme Forcadell, speaker of the house in the Catalan parliament, hold hands during a protest against the National Court's decision to imprison civil society leaders, in Barcelona, Spain, Saturday, Oct. 21, 2017. The Spanish government moved decisively Saturday to use a previously untapped constitutional power so it can take control of Catalonia and derail the independence movement led by separatist politicians in the prosperous industrial region. (AP Photo/Santi Palacios) ap

Για τις "χειρότερες επιθέσεις" από τη δικτατορία του Φράνκο, έκανε λόγο ο αυτονομιστής ηγέτης της Καταλονίας, ζητώντας να συνεδριάσει το κοινοβούλιο της περιφέρειας για να συζητηθούν τα μέτρα της κεντρικής κυβέρνησης

Ο αυτονομιστής ηγέτης της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν δήλωσε το βράδυ του Σαββάτου ότι οι κινήσεις της ισπανικής κυβέρνησης για την Καταλονία είναι οι «χειρότερες επιθέσεις» από τη δικτατορία του Φρανθίσκο Φράνκο.

Η ισπανική κυβέρνηση «κινείται εκτός του Κράτους δικαίου», δήλωσε ο Κάρλες Πουτζντεμόν. Ο λαός της Καταλονίας δεν μπορεί να αποδεχθεί τα μέτρα που αποφασίσθηκαν από την ισπανική κυβέρνηση. Η Καταλονία δεν θα δεχθεί το σχέδιο της Μαδρίτης για την αναστολή των τοπικών εξουσιών, πρόσθεσε.

Αναλυτικότερα, ο Κάρλες Πουτζντεμόν δήλωσε ότι η απόφαση του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι για την καθαίρεση της τοπικής κυβέρνησης και την προκήρυξη νέων εκλογών, απόφαση που θα τεθεί σε εφαρμογή την επόμενη Παρασκευή, είναι «η χειρότερη επίθεση κατά των θεσμών και του λαού της Καταλονίας από τη στρατιωτική δικτατορία του Φρανθίσκο Φράνκο».

Σύμφωνα με τον Πουτζντεμόν, η κυβέρνηση της Καταλονίας υπερισχύει του ισπανικού Συντάγματος, ενώ το άρθρο 155 αυτού αποτελεί ευθεία επίθεση στη δημοκρατία.

«Ζητώ τη σύγκληση της ολομέλειας του κοινοβουλίου κατά τη διάρκεια της οποίας εμείς, οι εκπρόσωποι της κυριαρχίας των πολιτών, θα είμαστε σε θέση να αποφασίσουμε για την απόπειρα αυτή εξόντωσης της κυβέρνησής μας και τη δημοκρατίας μας και να ενεργήσουμε αναλόγως», είπε.

Πρόωρες εκλογές στην Καταλονία, αποφάσισε η ισπανική κυβέρνηση

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι ενεργοποίησε το μεσημέρι του Σαββάτου το άρθρο 155 του Συντάγματος της Ισπανίας, μετά την έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, οδηγώντας έτσι την Καταλονία σε πρόωρες εκλογές και αίροντας ουσιαστικά την αυτονομία της για πρώτη φορά μετά την δικτατορία του Φράνκο.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός υπογράμμισε πως στόχος της ενεργοποίησης του Άρθρου 155 είναι η επιστροφή στη νομιμότητα, η ανάκτηση της ομαλότητας και της ειρηνικής συνύπαρξης, η συνέχιση της οικονομικής ανάκαμψης και οι πρόωρες εκλογές που θα οδηγήσουν σε αποκλιμάκωση.

«Το πιο αντιδημοκρατικό κομμάτι των τελευταίων εβδομάδων, ήταν αυτό που συνέβη στην καταλανική Βουλή, στις 6 και 7 Σεπτεμβρίου» σημείωσε. 

Ο Ραχόι εξήγησε πως οι ηγέτες της Καταλονίας επιχείρησαν να «επιβάλουν» τη θέλησή τους στην κεντρική κυβέρνηση. Αναφερόμενος στο αίτημα του Πουτζντεμόν για διάλογο, είπε πως ο διάλογος είναι μια υπέροχη λέξη ωστόσο όπως τόνισε «διάλογος δεν σημαίνει ότι οι άλλοι θα δεχτούν τις απαιτήσεις σου», ενώ πρόσθεσε πως μια συζήτηση εκτός του πλαισίου της νομιμότητας είναι βαθιά αντιδημοκρατική.

Όπως είπε, η κυβέρνησή του βάζει τέλος σε «μια μονομερή διαδικασία, αντίθετη με τον νόμο και που επιζητούσε τη σύγκρουση» καθώς «καμιά κυβέρνηση οποιασδήποτε δημοκρατικής χώρας δεν μπορεί να αποδεχθεί την παραβίαση της νομοθεσίας». «Αυτό που αντιμετώπισα είναι κάτι που ποτέ δεν είχα έρθει αντιμέτωπος στα πολλά χρόνια που μετράω στην πολιτική, αλλά δεν επέλεξα τον συνομιλητή μου», πρόσθεσε.

(Φωτό: AP Photo/Santi Palacios)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα