Πρεσβεία – μαϊμού των ΗΠΑ ‘μοίραζε’ επί 10ετία αυθεντικές βίζες

default image

Τούρκοι και Γκανέζοι είχαν "ανοίξει" μια αμερικανική πρεσβεία, παρέχοντας αντί 6.000 δολαρίων, αυθεντικές βίζες. Διαφήμιζαν και σε πινακίδες τις "υπηρεσίες" τους

Λουκέτο σε ψεύτικη αμερικανική πρεσβεία που λειτουργούσε για μία 10ετία στην πρωτεύουσα Άκρα, έβαλαν οι αρχές στην Γκάνα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Η εικονική πρεσβεία στεγαζόταν σε ένα κακοσυντηρημένο, ροζ, διώροφο κτίριο, με σιδερένια οροφή και μια αμερικανική σημαία να κυματίζει απ’ έξω ενώ στο εσωτερικό του υπήρχε κρεμασμένο ένα πορτρέτο του Μπαράκ Ομπάμα.

“Δεν λειτουργούσε από την κυβέρνηση των ΗΠΑ αλλά από Γκανέζους και Τούρκους, μέλη του οργανωμένου εγκλήματος”, δήλωσε το υπουργείο, επισημαίνοντας ότι η υποτιθέμενη πρεσβεία εξέδιδε παρανόμως, αυθεντικές βίζες.

Τούρκοι που μιλούσαν αγγλικά και ολλανδικά παρίσταναν τους υπαλλήλους, εκδίδοντας αυθεντικές βίζες και πλαστά έγγραφα ταυτότητας, συμπεριλαμβανομένων πιστοποιητικών γέννησης, αντί 6.000 δολαρίων έκαστο.

Η εικονική πρεσβεία ήταν ανοικτή τρία πρωινά την εβδομάδα και δεν έκλεινε ραντεβού. Τα μέλη της οργάνωσης, που διαφήμιζαν τις “υπηρεσίες” τους σε πινακίδες στην Γκάνα, το Τόγκο και την Ακτή Ελεφαντοστού, έφερναν πελάτες από όλη την δυτική Αφρική στην Άκρα, νοικιάζοντάς τους μάλιστα δωμάτια σε κοντινά ξενοδοχεία.

Κατά την επιχείρηση που οδήγησε σε μια σειρά συλλήψεων, οι αρχές κατάσχεσαν γνήσιες και πλαστές βίζες της Ινδίας, της Νότιας Αφρικής και της ζώνης Σένγκεν και 150 διαβατήρια από 10 χώρες.

Στην ανακοίνωση δεν αναφέρεται πώς η οργάνωση απέκτησε τις γνήσιες βίζες ή πόσα άτομα εκτιμάται ότι μπήκαν παρανόμως στις ΗΠΑ και στις άλλες χώρες.

Να σημειωθεί ότι η επίσημη πρεσβεία των ΗΠΑ στην Γκάνα βρίσκεται σε ένα βαριά οχυρωμένο συγκρότημα κτιρίων, σε μια από τις πιο ακριβές γειτονιές της πρωτεύουσας. Καθημερινά σχηματίζονται ατελείωτες ουρές απ’ έξω για την έκδοση βίζας και άλλων σχετικών ενεργειών.

Πηγή: Guardian

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα