Πρόστιμο-ρεκόρ στην Pfizer για υπερκοστολόγηση φαρμάκου κατά 2600%

Πρόστιμο ύψους 107 εκατ. δολαρίων στο φαρμακευτικό κολοσσό Pfizer. Οι πρακτικές που προκάλεσαν την αντίδραση της CMA

Η αρμόδια αρχή για θέματα ανταγωνισμού της Βρετανίας ( CMA) επέβαλε στη φαρμακευτική εταιρεία Pfizer πρόστιμο 107 εκατ. δολαρίων (πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόστιμο που έχει επιβάλλει ποτέ) με την κατηγορία ότι χρέωνε το εθνικό σύστημα υγείας ( NHS) υπερβολικά υψηλές τιμές για ένα φάρμακο κατά της επιληψίας.

Πιο συγκεκριμένα, οι ετήσιες δαπάνες του NHS για τις κάψουλες νατριούχου φαινυτοΐνης αυξήθηκαν από τα 2 εκατ. στερλίνες το 2012 σε περίπου 50 εκατ. το 2013.

Η CMA λέει πως η αύξηση της τιμής οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι η Pfizer πούλησε το φάρμακο το 2012 στην Flynn Pharma σε 17πλάσια τιμή σε σχέση με αυτή που το χρέωνε προηγουμένως, και η Flynn Pharma έβαλε με τη σειρά της το δικό της "καπέλο".

Η ρυθμιστική αρχή επέβαλε πρόστιμο και στη Flynn Pharma (ύψους 5,2 εκατ. ευρώ) και διέταξε τις δύο εταιρείες να μειώσουν τις τιμές τους.

Η Pfizer από την πλευρά της αρνείται τις κατηγορίες περί άδικων τιμών και υποστηρίζει ότι θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τιμή του φαρμάκου στη Βρετανία ήταν πολλές φορές πολύ υψηλότερη συγκριτικά με την τιμή του στην Ευρώπη.

[Πηγή: Independent, BBC]

ADVERTISING

SHARE: