Πρώτος βομβαρδισμός επί Τραμπ με 16 αμάχους

Πρώτος βομβαρδισμός επί Τραμπ με 16 αμάχους

Κλιμακώνονται οι μάχες στην Υεμένη μετά από εντολή Τραμπ. Βομβαρδισμοί με drones και Απάτσι, νεκροί μαχητές της Αλ Κάιντα αλλά και γυναικόπαιδα και σύναψη συμμαχίας των ΗΠΑ με τη Σαουδική Αραβία

Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις στην Υεμένη όπως είχε προαναγγείλει ο νέος πρόδρος Τραμπ. Με δική του εντολή το Σάββατο οι ΗΠΑ χτύπησαν αρχηγείο της Αλ Κάιντα σε μια επιχείρηση που είχε σκοπό τη συγκέντρωση πληροφοριών από τις μυστικές υπηρεσίες για την οργάνωση που συνεργάζεται με τους τζιχαντιστές.

Όπως ανακοινώθηκε από το Πεντάγωνο ωστόσο, οι αμερικανικές επίλεκτες δυνάμεις δεν συνέλαβαν μαχητές ούτε απελευθέρωσαν κρατουμένους από το κτίριο, ενώ στην επιδρομή σκοτώθηκαν 14 μέλη της οργάνωσης Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο και ένας Αμερικανός στρατιώτης. Οι δυνάμεις των ΗΠΑ που πραγματοποίησαν την επιδρομή είχαν δεχθεί πυρά, όπως τονίστηκε. Επίσης, οι δυνάμεις των ΗΠΑ κατέγραψαν και τέσσερις τραυματίες.

Οι επιχειρήσεις γίνονται στη Γιάκα, στο κέντρο της Υεμένης. Μετά τον θάνατο του Αμερικανού κομάτο, πραγματοποιήθηκε βομβαρδισμός στόχων που είχαν ταυτοποιηθεί σαν θέσεις τρομοκρατών, με τη βοήθεια μη επανδρωμένων αεροσκαφών και επιθετικών ελικοπτέρων.

Αμερικανός αξιωματούχος που μίλησε στο Reuters έκανε λόγο για έναν βαρύ απολογισμό, με 41 φερόμενα ως μέλη της Αλ Κάιντα να έχουν σκοτωθεί, μεταξύ των οποίων αρχηγοί φυλών, καθώς και οκτώ γυναίκες και οκτώ παιδιά.

Σε ανακοίνωσή της ο Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο (Aqpa) ανέφερε πως σχεδόν 30 άνθρωποι, περιλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, σκοτώθηκαν κατά την επιδρομή που πραγματοποίησαν τέσσερα επιθετικά ελικόπτερα Απάτσι. Σύμφωνα με την Aqpa, “οι Αμερικανοί στρατιώτες υπέστησαν απώλειες στις μάχες” και “κανένα μέλος της Αλ Κάιντα δεν σκοτώθηκε”.

Σύμφωνα με τη CENTTCOM, την αμερικανική διοίκηση που είναι υπεύθυνη για τις επιχειρήσεις στην περιοχή, ένα στρατιωτικό ελικόπτερο “έκανε αναγκαστική προσγείωση όχι μακριά από το σημείο (της επιδρομής)”. Ένας στρατιώτης τραυματίστηκε κατά την αναγκαστική προσγείωση, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Μάρτυρες ανέφεραν πως ένα ελικόπτερο Απάτσι συνετρίβη στον τομέα Σαχούλ.

Το ελικόπτερο δεν μπόρεσε να απογειωθεί και πάλι και “καταστράφηκε σκόπιμα”, απάντησε η CENTCOM.

Νεκροί άμαχοι και συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία

Σύμφωνα με αξιωματούχο της Υεμένης, η αμερικανική επιδρομή είχε στόχο κρησφύγετα της Αλ Κάιντα σε ένα σχολείο, ένα τέμενος και ένα ιατρικό κέντρο. Ο τοπικός ηγέτης της Αλ Κάιντα, που ταυτοποιήθηκε ως Αμπού Μπαρζάν και ήταν ξένης υπηκοότητας, περιλαμβάνεται στους νεκρούς, διευκρίνισε.

Μία κόρη του αμερικανο-υεμενίτη Άνουάρ αλ-Αουλάκι, του διαβόητου επικεφαλής προπαγάνδας της Αλ Κάιντα που σκοτώθηκε στην Υεμένη, περιλαμβάνεται μεταξύ των παιδιών που σκοτώθηκαν σήμερα, ανέφερε ένα μέλος της οικογένειάς της, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Ο Άνουαρ αλ-Αουλάκι σκοτώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου του 2011 από επίθεση αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους. Ο γιος του σκοτώθηκε σε μια παρόμοια επίθεση δύο εβδομάδες αργότερα.

Η Αλ Κάιντα έχει τουλάχιστον δύο στρατόπεδα εκπαίδευσης στη Γάκια, μια δύσβατη ορεινή περιοχή της επαρχίας Μπάιντα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι μόνες στην περιοχή που διαθέτουν μη επανδρωμένα αεροσκάφη που μπορούν να πλήξουν στόχους στην Υεμένη, θεωρούν πως η Aqpa είναι το πιο επικίνδυνο παρακλάδι του τζιχαντιστικού δικτύου.

Σημειώνεται πως ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας, Σαλμάν στη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας του με τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, συμφώνησε να υποστηρίξει τη δημιουργία ζωνών ασφαλείας, στη Συρία και την Υεμένη, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Ο Τραμπ, στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας είχε καλέσει τις χώρες του Περσικού Κόλπου ν’ αναλάβουν το οικονομικό κόστος για τη δημιουργία ζωνών ασφαλείας, προκειμένου να προστατευτούν οι πρόσφυγες από τη Συρία.

Όλα αυτά την ώρα που το διάταγμα Τραμπ έχει μπει σε ισχύ, το οποίο προβλέπει απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ για πολίτες επτά μουσουλμανικών χωρών, Ιράν, Ιράκ, Λιβύη, Σομαλία, Σουδάν, Συρία, Υεμένη, καθώς και προσφύγων. Το προεδρικό διάταγμα Τραμπ απαγορεύει την είσοδο στις ΗΠΑ όλων των προσφύγων, ανεξαρτήτως εθνικότητας, για διάστημα 120 ημερών. Μετά την ημερομηνία αυτή, οι ΗΠΑ θα δεχθούν στο έδαφός τους μέχρι 50.000 πρόσφυγες το 2017, έναντι του ετήσιου ορίου των 110.000 που είχε θέσει ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα. Επίσης, απαγορεύεται η είσοδος στο αμερικανικό έδαφος όλων των Σύρων, προσφύγων και μη, “μέχρι νεωτέρας”.

Από το διάταγμα εξαιρείται η “σύμμαχος” Σαουδική Αραβία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα