Ψυχροπολεμικό αδιέξοδο στη Συρία – Τα αντίπαλα στρατόπεδα

Ψυχροπολεμικό αδιέξοδο στη Συρία – Τα αντίπαλα στρατόπεδα
Damascus AP

Σε νέα σειρά κυρώσεων προς τη Ρωσία προχωρούν οι ΗΠΑ - Θέτουν τρεις όρους για να αποσύρουν τα στρατεύματά τους από τη Συρία μετά τους βομβαρδισμούς - Πούτιν και Ροχανί απαντούν πως η "ευκαιρία για πολιτική λύση έχει χαθεί" - Διαδηλώσεις στη Βαγδάτη κατά της Αμερικής

Σε νέα σειρά κυρώσεων στη Ρωσία προχωρούν οι ΗΠΑ, μετά την επίθεση με χημικά όπλα στη Συρία, κλιμακώνοντας τις πιέσεις προς τον Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Άσαντ.

“Οι κυρώσεις θα έρθουν σύντομα”, δήλωσε η Χέιλι στον τηλεοπτικό σταθμό CBS, προσθέτοντας ότι αναμένεται να ανακοινωθούν από τον υπουργό Οικονομικών Στιβ Μιούτσιν μέσα στις επόμενες ώρες.

“Αφορούν κάθε είδους εταιρία που διαχειρίζεται εξοπλισμό που σχετίζεται με την χρήση χημικών όπλων και τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ”, τόνισε.

Δορυφορικές απεικονίσεις των επιθέσεων στη Συρία AP

 

Στόχος των κυρώσεων είναι να “χτυπηθεί” η Μόσχα για την υποστήριξή της στην κυβέρνηση Άσαντ. Τόσο η συριακή κυβέρνηση όσο και το Κρεμλίνο αρνούνται ότι είχαν ρόλο στην επίθεση στην συριακή πόλη Ντούμα, κατά την οποία εκτιμάται ότι έχασαν τη ζωή τους δεκάδες πολίτες.

Η Μόσχα διατείνεται ότι οι ισχυρισμοί για την επίθεση είναι ψευδείς και ότι είναι “οργανωμένοι” από τη Βρετανία. Οι ΗΠΑ και η Γαλλία, οι οποίες συμμετείχαν στις αεροπορικές επιθέσεις του Σαββάτου, μαζί με τη Βρετανία, ως αντίποινα για την χρήση χημικών, υποστηρίζουν ότι αμφότερες έχουν αποδείξεις ότι ο Άσαντ ήταν πίσω από τα χημικά.

Η Χέιλι δήλωσε στο CBS ότι το γεγονός ότι ο Άσαντ έχει κάνει τη χρήση χημικών όπλων “φυσιολογική και ότι η Ρωσία τον καλύπτει, πρέπει να σταματήσει”.

Οι ΗΠΑ άλλωστε έθεσαν τρεις όρους για να αποσύρουν τα στρατεύματά τους από τη Συρία, δια στόματος Νίκι Χέιλι. Η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ συγκεκριμένα, απαρίθμησε τρεις στόχους για τις ΗΠΑ:

Την διασφάλιση ότι δεν χρησιμοποιούνται χημικά όπλα κατά οποιονδήποτε τρόπο που θέτει σε κίνδυνο τα αμερικανικά συμφέροντα. Την ήττα του Ισλαμικού Κράτους, αλλά και την εξασφάλιση μιας πλεονεκτικής θέσης για την παρακολούθηση της δράσης του Ιράν.

Marine Lt. Gen. Kenneth F. McKenzie Jr. AP

 

Θυμίζουμε πως Πούτιν και Άσαντ αρνούνται πως έχουν χρησιμοποιηθεί χημικά όπλα στην ανατολική Δαμασκό. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ μαζί με τους συμμάχους του, τη Γαλλία και τη Μεγάλη Βρετανία, βομβάρδισαν θέσεις στη συριακή επικράτεια όπου εκτιμούσαν ότι φυλάσσονται και κατασκευάζονται χημικά όπλα. Ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε πως η “επιχείρηση ήταν απολύτως επιτυχημένη”, παρότι η πλευρά του Άσαντ δηλώνει πως παραμένει ενδυναμωμένη μετά τα πλήγματα που δέχθηκε. Καμία βάση της Ρωσίας ή του Ιράν δεν επλήγη πάντως.

Ναυαγεί η πολιτική λύση

Το διπλωματικό αδιέξοδο διαφαίνεται πάντως και από τις πληροφορίες που προέκυψαν από την τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν-Ροχανί.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Ιρανός ομόλογός του Χασάν Ροχανί AP

 

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε την Κυριακή στον πρόεδρο του Ιράν Χασάν Ροχανί, ότι το ενδεχόμενο συνέχισης των πυραυλικών επιθέσεων της Δύσης κατά της Συρίας, θα μπορούσε να προκαλέσει χάος στις διεθνείς σχέσεις

Πούτιν και Ροχανί συμφώνησαν ότι οι βομβαρδισμοί της Δύσης, κατέστρεψαν τις πιθανότητες που υπήρχαν για την επίτευξη πολιτικής λύσης στο πρόβλημα της Συρίας, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

“Ειδικότερα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν επεσήμανε ότι αν τέτοιες ενέργειες που παραβιάζουν τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ συνεχιστούν, τότε, θα οδηγήσουν αναπόφευκτα σε μια κατάσταση χάους στις διεθνείς σχέσεις”, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA επικαλούμενο το Κρεμλίνο.

Ιρακινοί βγήκαν στους δρόμους και έκαψαν αμερικανικές σημαίες

Χιλιάδες Ιρακινοί διαδήλωσαν άλλωστε απόψε σε πόλεις του Ιράκ για να διαμαρτυρηθούν για τα αεροπορικά πλήγματα που διεξήγαγαν οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του σιίτη ηγέτη Μοκτάντα Σαντρ, ενώ ορισμένοι διαδηλωτές έκαψαν αμερικανικές σημαίες.

Διαδηλώσεις στο Ιράκ AP

 

“Σταματήστε να καταστρέφετε τη Συρία όπως καταστρέψατε τη χώρα σας”, φώναζε το πλήθος που συγκεντρώθηκε στην πλατεία Ταχρίρ στο κέντρο της Βαγδάτης, δεκαπέντε χρόνια μετά την εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ και την μετέπειτα ανατροπή του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσείν, όπως μετέδωσαν φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου.

Δεκάδες άνδρες κρατώντας σημαίες του Ιράκ και της Συρίας όπως και γυναίκες με μπούρκα έβαλαν φωτιά στην αμερικανική σημαία φωνάζοντας “όχι στην Αμερική, όχι στον βομβαρδισμό του συριακού λαού”.

Όπως σημειώνει το ΑΜΠΕ, αφού απέσυραν τα στρατεύματά τους το 2011 από το Ιράκ, οι ΗΠΑ έστειλαν εκ νέου το 2014 στρατιώτες στη χώρα, στο πλαίσιο του διεθνούς συνασπισμού που στόχευε να βοηθήσει τους Ιρακινούς να πολεμήσουν την τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Χθες, το Ιράκ εξέφρασε την “ανησυχία” του αφού οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία διεξήγαγαν αεροπορικές επιδρομές εναντίον του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ, που κατηγορείται ότι διέπραξε επίθεση με χημικά όπλα στη Ντούμα την 7η Απριλίου.

Κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων την Κυριακή στη Βαγδάτη, τη Νατζάφ, νότια της ιρακινής πρωτεύουσας, και της Βασόρας (νότιο Ιράκ), το πλήθος φώναζε επίσης συνθήματα κατά της Γαλλίας και της Βρετανίας.

Προς αναζήτηση λύσης

Η Γαλλία, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο κατέθεσαν το Σάββατο στα υπόλοιπα 12 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ένα σχέδιο ψηφίσματος για τη Συρία, που περιλαμβάνει ανθρωπιστικά, πολιτικά ζητήματα, καθώς και τη δημιουργία νέου μηχανισμού έρευνας για τη χρήση χημικών όπλων. Οι διαπραγματεύσεις για το κείμενο, που συνέταξε η Γαλλία, αναμένεται να ξεκινήσουν τη Δευτέρα.

Δεν έχει καθοριστεί προς το παρόν ημερομηνία για να τεθεί σε ψηφοφορία το σχέδιο αυτό.

Το Παρίσι ζητά τη δημιουργία “ενός ανεξάρτητου μηχανισμού” έρευνας και απόδοσης ευθυνών “με βάση τις αρχές της αμεροληψίας και του επαγγελματισμού”. Επιπρόσθετα, απαιτεί από το συριακό καθεστώς να συνεργαστεί πλήρως με τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων (OPCW) ο οποίος συνεχίζει τις έρευνες στη Ντούμα.

Ακόμη, οι Σύμμαχοι ζητούν “βιώσιμη εκεχειρία” για ανθρωπιστική βοήθεια καθώς και διαπραγματεύσεις για τη διακυβέρνηση της Συρίας, το Σύνταγμα της χώρας, τις εκλογές και την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα