Πυκνώνουν τα σημάδια για πιθανή αποπομπή Τραμπ το 2018

Πυκνώνουν τα σημάδια για πιθανή αποπομπή Τραμπ το 2018
Republican Presidential Candidate Donald Trump, speaks during the final day of the Republican National Convention in Cleveland, Thursday, July 21, 2016. (AP Photo/Carolyn Kaster) AP

Ημέρα με την ημέρα, σφίγγει ο κλοιός γύρω από τον Ντόναλντ Τραμπ, με τις κατηγορίες να ξεκινούν από το θέμα των υπόγειων επαφών με Ρώσους αξιωματούχους και να καταλήγουν σε ενδεχόμενες απόπειρες παρεμπόδισης της αμερικανικής Δικαιοσύνης. Μόλις πριν ένα μήνα, τα πρακτορεία στοιχημάτων έδιναν στο ενδεχόμενο αποπομπής Τραμπ πιθανότητες 40%. Πλέον, το ποσοστό έχει εκτοξευθεί από 47% έως και 63%, καθώς ο Αμερικανός βρίσκεται πλέον να επιτίθεται στο ίδιο το FBI.

Του Γιώργου Σκαφιδά

Τα σύννεφα μιας ενδεχόμενης «αποπομπής» πυκνώνουν επικίνδυνα πάνω από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, υπό μορφή κατηγοριών (για υπόγειες προεκλογικές και μετεκλογικές επαφές με τη Ρωσία) στις οποίες έρχεται πλέον να προστεθεί και εκείνη της «παρακώλυσης του έργου της αμερικανικής Δικαιοσύνης».

Ο Μάικλ Φλιν, σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Τραμπ για ένα διάστημα μόλις 25 ημερών την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2017, παραδέχτηκε την περασμένη Παρασκευή ότι έχει πει ψέματα στο FBI αναφορικά με τις συνομιλίες που είχε τον Δεκέμβριο του 2016 με τον πρώην πρέσβη της Ρωσίας στην Ουάσιγκτον Σεργκέι Κίσλιακ.

Ο 59χρονος Φλιν γίνεται έτσι ο πρώτος (πρώην) κορυφαίος αξιωματούχος της κυβέρνησης Τραμπ που δηλώνει ένοχος για το ομοσπονδιακό έγκλημα της ψευδορκίας σε πράκτορες του FBI.

Ο Ελληνοαμερικανός Τζορτζ Παπαδόπουλος έχει επίσης δηλώσει ένοχος για το ίδιο έγκλημα, με τη μόνη διαφορά ωστόσο ότι ο Παπαδόπουλος δεν έλαβε ποτέ του θέση στην κυβέρνηση Τραμπ όπως έκανε ο Φλιν. Τόσο ο Φλιν όσο και ο Παπαδόπουλος ανακρίνονται από τις Αρχές στο πλαίσιο της έρευνας του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μίλερ για πιθανή ρωσική εμπλοκή στην αμερικανική προεκλογική εκστρατεία του 2016 (για το εάν και κατά πόσο, δηλαδή, η Ρωσία επηρέασε το εκλογικό αποτέλεσμα στις ΗΠΑ υπέρ μιας νίκης Τραμπ, καθώς και για το εάν αυτό έγινε σε συνεργασία-συνωμοσία με το ίδιο το επιτελείο του Ρεπουμπλικάνου ηγέτη).

Το ερώτημα που πλέον τίθεται είναι επί της ουσίας ένα και κρίσιμο για το μέλλον του ίδιου του Αμερικανού προέδρου: γνώριζε ο Ντόναλντ Τραμπ ότι ο Φλιν είπε ψέματα στο FBI για τις επαφές που είχε με Ρώσους το 2016; Κι αν ναι, ποια ήταν η εμπλοκή του ίδιου του Τραμπ στις εξελίξεις;

Επικαλούμενοι στοιχεία προερχόμενα από τα e-mails στενών συνεργατών του νυν προέδρου, οι «New York Times» υποστηρίζουν ότι ο Φλιν δεν λειτουργούσε με δική του πρωτοβουλία όταν ερχόταν σε επαφή με Ρώσους αξιωματούχους το 2016, αλλά ακολουθούσε οδηγίες. Από ποιον;

Ο ίδιος ο Τραμπ έσπευσε πάντως να… αυτοενοχοποιηθεί το περασμένο Σάββατο, με ανάρτησή του στο Twitter στην οποία σημειώνει: «Επρεπε να απολύσω τον Φλιν επειδή είπε ψέματα στον αντιπρόεδρο και στο FBI».

Ο Τραμπ, όμως, δεν απέλυσε τον Φλιν τώρα αλλά τον περασμένο Φεβρουάριο, επικαλούμενος λόγους έλλειψης εμπιστοσύνης. Μετά και το tweet του Σαββάτου, πλέον πολλοί διερωτώνται εάν ο πρόεδρος γνώριζε από την πρώτη στιγμή ότι ο Φλιν είχε πει ψέματα στο FBI. Και αν όντως το γνώριζε, τότε γιατί ζήτησε τον περασμένο Φεβρουάριο από την ηγεσία του FBI να σταματήσει τις έρευνες κατά του Φλιν, όπως καταγγέλλει ο ίδιος ο πρώην διευθυντής του FBI Τζέιμς Κόμεϊ (τον οποίο επρόκειτο να απολύσει ο Τραμπ τον περασμένο Μάιο);

Ηδη στις ΗΠΑ πολλοί βρίσκονται «στα κεραμίδια» κατηγορώντας τον πρόεδρο για «παρεμπόδιση του έργου της Δικαιοσύνης» και «συγκάλυψη».

Ο ίδιος ο Τραμπ, από την πλευρά του, πέρασε ολόκληρο το περασμένο Σαββατοκύριακο αμφισβητώντας, μέσω διαδοχικών αναρτήσεων στο Twitter, την ακεραιότητα τόσο του FBI όσο και του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης. Σε μία από τις αναρτήσεις του, μάλιστα, ο Τραμπ επιτέθηκε στο υπουργείο Δικαιοσύνης, βάζοντας μέσα σε εισαγωγικά τη λέξη «Δικαιοσύνης».

Είναι σαφές ότι όσο περνάει ο καιρός πληθαίνουν τα ρήγματα ανάμεσα στο περιβάλλον Τραμπ από τη μία και τον ίδιο τον κρατικό μηχανισμό των ΗΠΑ από την άλλη. Πολλοί εκτιμούν μάλιστα ότι όσα εκτυλίσσονται αυτήν την περίοδο στις ΗΠΑ απλώς προετοιμάζουν το έδαφος για μια πρόταση «αποπομπής» του προέδρου μέσα στο 2018.

Από νομική σκοπιά, η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων είναι εκείνη που μπορεί να ζητήσει την αποπομπή ενός προέδρου απαγγέλλοντας κατηγορίες σε βάρος του (για προδοσία, δωροδοκία ή άλλα σοβαρά εγκλήματα και παραπτώματα). Η μομφή της Βουλής θα πρέπει, ωστόσο, για να γίνει πράξη, να επικυρωθεί από τα 2/3 της Γερουσίας.

Επί του παρόντος, οι Ρεπουμπλικάνοι ελέγχουν τόσο τη Βουλή (με 240 έδρες έναντι 194) όσο και τη Γερουσία (με 52 έδρες έναντι 46).

Οι ισορροπίες, όμως, είναι πιθανό να αλλάξουν στις ενδιάμεσες (midterm) εκλογές του Νοεμβρίου του 2018. Ολες οι έδρες της Βουλής (συνολικά 435) και 33 από τις 100 έδρες της Γερουσίας θα κριθούν από τις διαθέσεις των εκλογέων. Εάν οι Δημοκρατικοί εξασφαλίσουν την πλειοψηφία σε ένα ή και στα δύο σώματα, τότε αυτομάτως ανοίγει ο δρόμος και για την εκκίνηση μιας διαδικασίας αποπομπής του Τραμπ.

Ειδικά μετά την πρόσφατη κίνηση του «ένοχου για ψευδορκία» Μάικλ Φλιν να αρχίσει να συνεργάζεται με την αμερικανική Δικαιοσύνη, οι πιθανότητες αποπομπής ανεβαίνουν… όπως φαίνεται και στα «κιτάπια» των πρακτορείων στοιχημάτων.

Μόλις πριν από έναν μήνα, τα πρακτορεία στοιχημάτων έδιναν στο ενδεχόμενο μιας αποπομπής Τραμπ πιθανότητες 40%. Πλέον, ωστόσο, το εν λόγω ποσοστό έχει εκτοξευθεί από 47% έως και 63%.

Δεν είναι μόνο η υπόθεση Φλιν που δυναμιτίζει το κλίμα κατά του Τραμπ στις ΗΠΑ, είναι και το σχέδιο των μαζικών φοροελαφρύνσεων προς όφελος των επιχειρήσεων και των πλουσιοτέρων Αμερικανών που προωθούν οι Ρεπουμπλικάνοι ως μέσο για να πλήξουν μεταξύ άλλων και τη μεταρρύθμιση Ομπάμα στην υγεία (Obamacare). Ενδεικτικές και οι αντιδράσεις κάποιων Δημοκρατικών που βλέπουν χαρακτηριστικά έναν νέο «πόλεμο των τάξεων» να ξεσπάει στις ΗΠΑ.

(Φωτογραφία: AP / Carolyn Kaster)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα