Πυρηνική ενέργεια και S-400 τα δώρα Πούτιν σε Ερντογάν

Πυρηνική ενέργεια και S-400 τα δώρα Πούτιν σε Ερντογάν
Η χειραψία Πούτιν -Ερντογάν κατά την επίσκεψη του Ρώσου προέδρου στην Άγκυρα τον Δεκέμβριο AP

Στην Άγκυρα κατέφθασε ο Ρώσος πρόεδρος εν μέσω διεθνών αντιδράσεων τόσο απέναντι στη Μόσχα, όσο φυσικά και απέναντι στις κινήσεις του Τούρκου ομολόγου του

Στην Άγκυρα έφτασε το μεσημέρι ο Βλαντιμίρ Πούτιν εν όψει της τριμερούς συνόδου μεταξύ Τουρκίας, Ρωσίας και Ιράν για το συριακό που ξεκινά αύριο, Μ. Τετάρτη.

Ο Ρώσος πρόεδρος θα έχει σήμερα συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προκειμένου να συζητηθούν σημαντικά θέματα σε διμερές και διεθνές επίπεδο: μεταξύ αυτών είναι η ρωσοτουρκική ενεργειακή συνεργασία καθώς και η αγορά των S-400 από την Άγκυρα, που έχει θορυβήσει Ουάσινγκτον και ΝΑΤΟ.

Οι δύο ηγέτες θα παραστούν στη συνέχεια στην επίσημη τελετή θεμελίωσης του πυρηνικού σταθμού ενέργειας στο Ακουγιού. Η κατασκευή του πυρηνικού αντιδραστήρα θα τοποθετήσει την Τουρκία «στην πρώτη κατηγορία στον τομέα της ενέργειας», σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Ενέργειας, Μπεράτ Αλμπαϊράκ.

Για τον σταθμό ενέργειας αντιδρούν οικολογικές οργανώσεις στην Τουρκία ενώ αποτελεί και ένα από τα βασικά στοιχεία τριβής Τουρκίας και ΗΠΑ. Η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε μάλιστα ψήφισμα, με το οποίο καλεί την Άγκυρα να μην προχωρήσει στην κατασκευή του πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Ακουγιού. Υπέρ του ψηφίσματος ψήφισαν 477 ευρωβουλευτές και 64 κατά, ενώ την ψηφοφορία μετέδιδε η τηλεοπτική υπηρεσία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σημειώνεται ότι Ερντογάν και Πούτιν συναντώνται για 12η φορά μετά τη ρωσοτουρκική κρίση και σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο «οι σχέσεις συνεχίζονται με αποφασιστικότητα«. Η συνάντηση πραγματοποιείται στη σκιά της διπλωματικής έντασης με τη Δύση και τις απελάσεις ρώσων διπλωματών από 24 χώρες (σ.σ.: στις οποίες η Μόσχα απάντησε με απελάσεις 150 Δυτικών διπλωματών).

Στο πλαίσιο της ρωσικής και ιρανικής αποστολής, η τουρκική αστυνομία βρίσκεται σε συναγερμό: Τέσσερις χιλιάδες αστυνομικοί ανέλαβαν καθήκοντα στην Άγκυρα για την προστασία του Πούτιν καθώς και του ιρανού προέδρου, Χασάβ Ροχανί.

Υπενθυμίζεται ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε επικοινωνήσει με τον Βλαντίμιρ Πούτιν πριν την τελευταία σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. και ο Ρώσος πρόεδρος είχε υποσχεθεί να θέσει την υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στις συζητήσεις του με τον Ερντογάν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα