Ραχόι Τέλος: Προς νέα κυβέρνηση Σοσιαλιστών – Podemos;

Ραχόι Τέλος: Προς νέα κυβέρνηση Σοσιαλιστών – Podemos;
Ο νέος πρωθυπουργός της Ισπανίας ανταλλάσσει χειραψία με τον Μ. Ραχόι AP

Ο ηγέτης των Σοσιαλιστών, Πέδρο Σάντσεθ, είναι ο νέος πρωθπουργός στην Ισπανία, μετά την υπερψήφιση της πρότασης μομφής, που έδωσε τέλος στην πολυετή ηγεσία της χώρας από τον Μαριάνο Ραχόι.

Ο επικεφαλής του σοσιαλιστικού κόμματος (PSOE), Πέδρο Σάντσεθ, ανέλαβε τον πρωθυπουργικό θώκο στην Ισπανία, μετά την υπερψήφιση της πρότασης μομφής στο Κοινοβούλιο.

Την πρόταση μομφής που κατέθεσε το PSOE υπερψήφισαν 180 βουλευτές και καταψήφισαν 169. Ο Σάντσεθ αναμένεται να αναλάβει τα καθήκοντά του τη Δευτέρα και η κυβέρνηση να ορκιστεί την επόμενη εβδομάδα.

Ο Μαριάνο Ραχόι είχε παραδεχθεί την ήττα του πριν από τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας επί της πρότασης μομφής, ανοίγοντας στην πράξη το δρόμο για την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Σάντσεθ, δίχως να χρειαστεί η χώρα να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές.

O Ραχόι AP

“Είναι τιμή μου που υπηρέτησαν την Ισπανία ως πρωθυπουργός. Την αφήνω σε καλύτερη κατάσταση από ότι τη βρήκα”, δήλωσε ο απερχόμενος πρωθυπουργός, εμφανώς συγκινημένος.

Σημειώνεται ότι ο Ραχόι, που βρέθηκε αντιμέτωπος με την πρόταση μομφής μετά την καταδίκη κορυφαίων στελεχών του κεντροδεξιού Λαϊκού Κόμματος σε πολύκροτο σκάνδαλο χρηματοδότησης, είναι ο πρώτος πρωθυπουργός που οδηγείται σε παραίτηση με αυτό τον τρόπο μετά το θάνατο του δικτάτορα Φράνκο και την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.

Αντίστροφα, ο Σάντσεθ γίνεται ο πρώτος πρωθυπουργός που αναλαμβάνει τα ηνία της χώρας χωρίς να έχουν διεξαχθεί εκλογές.

Σημειώνεται ότι υπερψήφιση της πρότασης μομφής έγινε εφικτή με τη στήριξη του κόμματος των Βάσκων, που εξασφάλισε τέσσερις ψήφους πάνω από την απαιτούμενη πλειοψηφία (176 συν ένας βουλευτές). Η πρόταση νωρίτερα συγκέντρωνε 175 ψήφους από την κατακερματισμένη αντιπολίτευση και θεωρείτο βέβαιο ότι θα καταψηφιστεί.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα