Ρωσία: 33 νεκροί από δηλητηρίαση. Πίνουν λοσιόν μπάνιου που περιέχει αλκοόλ

Ρωσία: 33 νεκροί από δηλητηρίαση. Πίνουν λοσιόν μπάνιου που περιέχει αλκοόλ

Τουλάχιστον 33 άνθρωποι πέθαναν στη Σιβηρία έπειτα από την κατανάλωση λαδιού για το μπάνιο ως φθηνό υποκατάστατο αλκοόλ

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS μετέδωσε πως τουλάχιστον 33 άτομα πέθαναν από δηλητηρίαση αφού ήπιαν μια λοσιόν αφρόλουτρου που περιέχει αλκοόλ. Το εν λόγω αφρόλουτρο ονομάζεται Boyaryshnik (Hawthorn), ενώ το περιστατικό έγινε στην πόλη Ιρκούτσκ στην ανατολική Σιβηρία. Οι πρώτες πληροφορίες έκαναν λόγο για 16 θύματα, ωστόσο ο τραγικός απολογισμός αυξήθηκε.

"Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε, τουλάχιστον 33 άνθρωποι πέθαναν από τη δηλητηρίαση που προκάλεσε στον οργανισμό τους, το αλκοόλ", ανέφερε η ειδική επιτροπή έρευνας που συγκροτήθηκε για να διερευνήσει την υπόθεση.

Παράλληλα, δεκαπέντε ακόμη άνθρωποι νοσηλεύονται σε τοπικά νοσοκομεία, με την κατάστασή τους, να είναι κρίσιμη. Οι αρχές της πόλης Ιρκούτσκ, μίας πόλης περίπου 6.000 κατοίκων που βρίσκεται σε απόσταση 4184 χιλιομέτρων ανατολικά της Μόσχας, αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους ότι συνέλαβαν δύο ύποπτους για τη διανομή των λοσιόν για το μπάνιο.

Οι δηλητηριάσεις από αλκοόλ είναι συχνές συχνές στη Ρωσία, ενώ το περιστατικό αυτό, στο Ιρκούτσκ είναι το πιο σοβαρό των τελευταίων ετών.

Το προϊόν έφερε ετικέτα με προειδοποίηση για τον κίνδυνο κατάποσης, αλλά οι αρχές είπαν ότι τα θύματα την αγνόησαν και το κατανάλωσαν σαν να ήταν αλκοόλ. Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι το λάδι για το μπάνιο περιείχε μεθυλική αλκοόλη. Δεν είναι σαφές αν οι πωλητές του συγκεκριμένου προϊόντος το προωθούσαν στην αγορά ως φθηνότερο υποκατάστατο αλκοολούχων ποτών όπως η βότκα.

Ο πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε σε κυβερνητική σύσκεψη ότι θέλει να εξετάσει την απαγόρευση πώλησης προϊόντων που μπορούν να προκαλέσουν τόσους θανάτους και πρόσθεσε ότι ο ποινικός κώδικας της χώρας τροποποιείται ώστε να καταστεί αυστηρότερη η τιμωρία για όσους συλλαμβάνονται να πωλούν τέτοια προϊόντα.

Η ρωσική κυβέρνηση εξετάζει παράλληλα την επιβολή ειδικού φόρου σε φαρμακευτικά βάμματα, σε χημικά προϊόντα οικιακής χρήσης και σε καλλυντικά που περιέχουν οινόπνευμα για να μην καταναλώνονται από άτομα που υποφέρουν από αλκοολισμό.

Σύμφωνα με τα επίσημα κρατικά στοιχεία, το 10% των Ρώσων αντιμετωπίζουν προβλήματα εξάρτησης από το αλκοόλ.

Το Υπουργείο Οικονομικών έχει καταρτίσει τροποποιήσεις των υφιστάμενων νόμων και του Κώδικα Φορολογίας ώστε να επιβάλλει φόρους κατανάλωσης για την αλκοόλη που περιέχεται σε φαρμακευτικά προϊόντα (εξαιρούνται τα βασικά φάρμακα) καθώς και σε λοιπά προϊόντα όπως το εν λόγω αφρόλουτρο.

Λόγω της μείωσης των εισοδημάτων και της αύξησης των τιμών για τα αλκοολούχα ποτά, οι Ρώσοι καταφεύγουν σε λοιπά υγρά που έχουν ως βάση τους την αλκοόλη και δεν προορίζονται για κατανάλωση.

Επί του παρόντος, ο φορολογικός κώδικας δεν αφορά τα φάρμακα που έχουν ως βάση τους το οινόπνευμα, τα φάρμακα κτηνιατρικής χρήσης, τα τρόφιμα και τα καλλυντικά που πωλούνται σε συσκευασίες των 100 ml ή λιγότερο, και πλέον αναμένεται να υποβληθούν σε ειδική φορολόγηση.

ADVERTISING

SHARE: