Ρωσία - Τουρκία: Πέφτουν οι υπογραφές για τον Turkstream

Ρωσία - Τουρκία: Πέφτουν οι υπογραφές για τον Turkstream

Τέλη Ιουνίου υπογράφεται η συμφωνία ανάμεσα στην Τουρκία και τη Gazprom για την κατασκευή του νότιου αγωγού, Turkstream. Τι δήλωσε ο Μεντβέντεφ. Ποιος θα είναι ο ρόλος της Ελλάδας

Η γιγάντια ρωσική εταιρεία φυσικού αερίου Gazprom πρόκειται να υπογράψει με την Τουρκία στα τέλη Ιουνίου τη συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού TurkStream, μέσω του οποίου, αντί της Ουκρανίας, σκοπεύει να παραδίδει το ρωσικό αέριο στην Ευρώπη, ανέφερε σήμερα ο αντιπρόεδρος της Gazprom Αλεξάντρ Μεντβέντεφ.

Ο όμιλος έχει ήδη ανακοινώσει πως θέλει να αρχίσει απ' αυτό το μήνα την κατασκευή του αγωγού αερίου, η οποία ανακοινώθηκε τον Δεκέμβριο για να αντισταθμίσει την ξαφνική εγκατάλειψη του προγράμματος South Stream, όμως η διακυβερνητική συμφωνία ανάμεσα στη Μόσχα και την Άγκυρα εξακολουθεί να μην έχει μονογραφηθεί -- εξαιτίας της δυσκολίας να συμφωνηθούν οι τιμές, σημειώνει ο ρωσικός Τύπος.

Μενβέντεφ: Είμαστε σύμφωνοι σε όλα

"Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος", υπογράμμισε ο Μεντβέντεφ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. "Είμαστε σύμφωνοι σε όλα, (...) δεν μένει παρά να υπογράψουμε επισήμως με έναν νέο υπουργό ή έναν νέο πρωθυπουργό" που θα διορισθεί μετά τις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στην Τουρκία, συνέχισε. Η υπογραφή προβλέπεται να γίνει στα τέλη Ιουνίου, επανέλαβε στη συνέχεια.

Ο TurkStream πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία στα τέλη του 2016 και η Gazprom υπολογίζει να ανεβάσει τη δυναμικότητά του σε 63 δισεκ. κυβικά μέτρα ώστε να τροφοδοτήσει την ευρωπαϊκή αγορά, επειδή ο ρωσικός όμιλος δεν θέλει να υπογράψει και πάλι συμβόλαιο με την Ουκρανία για τη διαμετακόμιση του αερίου, "όποιοι κι αν είναι οι όροι", μετά την εκπνοή του υφιστάμενου συμβολαίου το 2019, διευκρίνισε ο Μεντβέντεφ. Μετά τη λήξη του συμβολαίου με την Ουκρανία για τη διαμετακόμιση αερίου, δεν θα υπάρξει, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, ούτε παράτασή του, ούτε σύναψη νέου. Και εξαιτίας αυτού, ο πιο απλός τρόπος τροφοδοσίας της Τουρκίας είναι ο "Turkish Stream"».

Πέραν τούτου, ο κ. Μεντβιέντεφ επεσήμανε ότι η «Gazprom» έχει συμφωνήσει όλους τους εμπορικούς και οικονομικούς όρους της συμφωνίας με την τουρκική πλευρά και ειδικότερα την «Botas», επομένως δεν μπορεί να υπάρξει οποιαδήποτε διαφωνία.

Από τα τουρκικά σύνορα και μετά... το χάος

Η Gazprom θέλει αντίθετα οι Ευρωπαίοι να κατασκευάσουν μόνοι τους τις υποδομές για να παίρνουν το ρωσικό αέριο από τα τουρκικά σύνορα.

"Η μπάλα είναι στην περιοχή των Ευρωπαίων", επέμεινε ο Μεντβέντεφ, ο οποίος υπογράμμισε πως "στα πιο απαισιόδοξα σενάρια" το 2025 η Ευρώπη θα έχει ανάγκη 80 δισεκ. κυβικά μέτρα επιπλέον απ' ό,τι σήμερα και πως ενδεχόμενες παραδόσεις φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ δεν θα είναι αρκετές για να καλύψουν την κατανάλωση.

Ο ρόλος της Ελλάδας

Ο ρωσικός όμιλος διεξάγει διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα για την κατασκευή ενός αγωγού αερίου που θα επεκτείνει τον TurkStream στο ελληνικό έδαφος. Mια συμφωνία πρόκειται να υπογραφεί στο Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης που θα πραγματοποιηθεί από τις 18 έως τις 20 Ιουνίου, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Για φέτος η Gazprom προβλέπει να παραδώσει στην Ευρώπη και την Τουρκία 153 έως 155 δισεκ. κυβικά μέτρα, έναντι 147 δισεκ. πέρυσι, διευκρίνισε ο αντιπρόεδρος του κρατικού ομίλου.

Πηγή: ΑΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τουρκία

ADVERTISING

SHARE: